Cilt (Deri) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Cilt Kanseri Belirtileri

Cilt kanseri öncelikle güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde; yani kafa derisi, yüz, dudaklar, kulaklar, boyun, göğüs, kollar, eller ve kadınlarda bacaklar üzerinde gelişir. Aynı zamanda, nadiren gün ışığı almayan avuç içleri, tırnak altı veya ayak tırnağı altı ve genital bölgede oluşabilir.

Cilt kanseri, daha koyu tenli olanlar da dahil olmak üzere tüm cilt tonlarındaki insanları etkileyebilir. Koyu tenli kişilerde melanom ortaya çıktığında; normalde güneşe maruz kalmayan, avuç içi ve ayak tabanları gibi bölgelerde meydana gelme olasılığı daha yüksektir.

Ayrıca Bakınız: Cilt Kanseri Nedir?

Bazal Hücreli Karsinom Belirtileri

Bazal hücreli karsinom genellikle vücudun güneşe maruz kalan bölgelerinde, örneğin boyun veya yüzde oluşur.

Bazal hücre karsinom belirtileri ve bulguları şunları içerebilir:

  • Deride mumlu görünümde yumru
  • Düz, ten rengi veya kahverengi yara izi (skar gibi) lezyonu

Skuamöz Hücreli Karsinom Belirtileri

Çoğu zaman, skuamöz hücreli karsinom, örneğin yüz, kulaklar ve eller gibi vücudun güneşe maruz kalmış bölgelerinde oluşur. Koyu tenli insanlarda genellikle güneşe maruz kalmayan alanlarda skuamöz hücreli karsinom gelişebilir.

Skuamöz hücreli karsinom belirtileri ve bulguları şunları içerebilir:

  • Sert, kırmızı bir nodül
  • Pullu, kabuklu bir yüzeye sahip düz lezyon (doku bozulması)

Melanom Belirtileri

Melanom, vücudun herhangi bir yerinde; aksi takdirde normal ciltte veya kanserli olan bir bende gelişebilir. Çoğunlukla etkilenen erkeklerin yüzünde veya gövdesinde görülür. Kadınlarda bu kanser türü çoğunlukla alt bacaklarda ortaya çıkar. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda melanom güneşe maruz kalmamış deride oluşabilir.

Melanom, insanlarda ten rengini etkileyebilir. Daha koyu ten rengine sahip insanlarda melanom avuç içlerinde veya ayak tabanlarında ya da tırnak altında ya da ayak tırnakları altında ortaya çıkmaktadır.

Melanom belirtileri ve bulguları şunları içerebilir:

  • Koyu benekler ile büyük kahverengimsi bir leke
  • Rengi, hissi ya da boyutu değişen veya kanayan ben
  • Kırmızı, beyaz, mavi veya mavi-siyah görünen kısımlar ve düzensiz sınırlı küçük bir lezyon
  • Avuç içi, ayak tabanı, el ve ayak parmakları ya da ağız, burun, vajina veya anüsü kaplayan mukoza zarlarında koyu lezyonlar

Daha Az Yaygın Cilt Kanserlerinin Belirtileri

Cilt kanserinin diğer daha az yaygın türleri şunlardır:

Kaposi sarkomu: Cilt kanserinin bu nadir tipi,  cildin kan damarlarında gelişir ve deride veya mukoza zarlarında kırmızı veya mor lekelere neden olur.

Kaposi sarkomu, esas olarak AIDS’li insanlar gibi zayıf bağışıklık sistemine sahip olan ve organ nakli gerçekleştirilmiş insanlar gibi doğal bağışıklıklarını bastıran ilaçlar alan kişilerde görülür.

Merkel hücreli karsinom: Merkel hücreli karsinom, derinin hemen altında ve kıl foliküllerinde ortaya çıkan sert, parlak nodüllere neden olur. En sık baş, boyun ve gövdede görülür.

Sebase bez karsinomu: Bu nadir ve agresif kanser, derideki yağ bezlerinden kaynaklanmaktadır. Genelde sert, ağrısız nodüller olarak görülen sebase bez karsinomaları, her yerde gelişebilir. Ancak çoğu göz kapağı üzerinde görülür. Sıklıkla diğer göz kapağı sorunlarıyla karıştırılırlar.

Ciltte herhangi bir yeni veya olağandışı büyüme olursa ya da var olan lekenin boyutu, şekli veya renginde değişiklik meydana gelirse, düzenli muayene cilt kanserlerinin erken teşhis edilmesinde ve tedavinin başarılı sonuçlanmasında anahtar husustur. Cildinizde sizi endişelendiren herhangi bir değişiklik fark ederseniz, doktor randevusu alınız.

Çoğu cilt kanseri cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde gelişirken, ayrıca güneşten gizlenen bölgelerde de gelişebilir. Bu alanların tümünü incelemek önemlidir. Bacaklar, gövde, kollar, yüz ve boyun bölgesinin incelenmesine ek olarak; ayak parmakları arası, tırnakların altı, avuç içleri ve ayak tabanları, genital bölge ve hatta gözlerde cilt kanseri belirtilerini incelemek önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status