Çocuklarda Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda Alerjik Rinit Belirtileri
Solunum organlarından meydana gelen alerjik rahatsızlıkların nedenleri genellikle solunum ile vücuda giren alerjen maddelere karşı solunum organlarının tepki göstermesi bağlıdır. Toz, polenler, duman gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan solunum rahatsızlıklarına en çok çocuklarda rastlanır. Burun, gözler ve boğazda meydana gelen bu alerjik reaksiyonlara alerjik rinit (alerjik nezle) adı verilir.
Ayrıca Bakınız: Alerjik Rinit Nedir?
Alerjik rinitin ilk belirtileri; bebekler birkaç aylıkken gözlemlenir. İlk aylarda çocuğa verilen inek sütü ya da yapay gıdaların oluşturduğu alerjik reaksiyonlara bağlı olarak, burun mukozasında şişlik belirtisi baş gösterir. Burun akması, nefes almakta zorluk çekmek, kulak iltihabı, huzursuzluk, orta kulakta keskin ağrı diğer belirtileridir. Alerjik rinit rahatsızlığı zamanla hafifleşerek ya da daha da şiddetlenerek yıllarca sürebilir. Bu gibi durumlarda çocuğunuzu mutlaka doktora gösterin.
2 ila 3 yaş aralığındaki çocuklarda alerjik rinit rahatsızlığı belirtilerinin ilki, sürekli burun akmasıdır. Burunda daha fazla mukoza salgılanmasına bağlı olarak oluşan burun akıntısı sorununa burun damlaları da fayda etmemektedir. Yine; gözlerde kızarıklık, göz kapaklarında şişlik ve kaşınma, göz yaşarması da diğer belirtiler arasındadır.
Alerjik rinit; ciddi sorunlara yol açmasa da, burun tıkanıklığına bağlı olarak çocuklarda nefes almayı zorlaştırır ve iyi bir uyku almasını önler. Sıklıkla baş ağrıları yaşanır. Hatta çocuklarının gelişimini bile olumsuz yönde etkileyebilir.
Eğer çocuklarda alerjik rinit rahatsızlığı erken teşhisi konularak tedavi edilmezse, iltihaplanma artar ve öksürük sorunu baş gösterir. Ses tellerinde kısılma, hırıltı; çocuğun nefes almasını daha da zor hale getirir.