D Vitamini ve COVID-19 İlişkisi
Birkaç ön çalışma, farklı popülasyonlardaki D vitamini düzeyleri ile COVID-19 enfeksiyonu ve mortalite oranları arasında bir ilişki olabileceğini göstermiştir. Ancak araştırma sınırlıdır ve şimdiye kadar kesin sonuçlar çıkarmak için ilişki hakkında yeterli bilgi yoktur.
Örneğin, İrlanda Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, daha yüksek D vitamini eksikliği oranına sahip Avrupa ülkelerinin daha yüksek COVID enfeksiyonu ve mortalite oranları gösterdiğini bildirdi. Ancak bunun bir neden-sonuç ilişkisi olduğunu kanıtlayıp kanıtlamadığı konusunda sonuç çıkaramazlar.
Aslında, araştırmacılar D vitamini eksikliği için risk faktörlerinin (erkek cinsiyeti, ileri yaş, önceden var olan kronik durumlar) COVID-19 için risk faktörleri olduğunu belirtmektedir. Çalışma yazarları, D vitamini düzeylerini ulusal ve uluslararası önerilere göre optimize etmenin kemik sağlığını ve COVID-19 yönetimini artırmada fayda sağlayabileceğini önermektedir.
Ayrıca Bakınız: D Vitamini Ne Fayda Sağlar?
Yaygın olarak yayınlanmış başka bir çalışmada (henüz hakem değerlendirilmemiştir), araştırmacılar düşük D vitamini düzeyleri ile hipertositokinemi veya sitokin fırtınası riski arasında bir ilişki buldular. Çalışma yazarları, vitamin ve COVID-19.6’nın bu yaygın komplikasyonu arasındaki ilişkiyi anlamak için daha fazla araştırma yapılmasını istiyor.
Diğer tıbbi kaynaklar, D vitamininin COVID-19.7’nin tedavisinde veya önlenmesinde rol oynayabileceğini öne sürmektedir.
Bir çalışmanın yazarları, özellikle D vitamininin akut solunum yolu enfeksiyonlarına karşı güvenliği koruduğu gösterildiğinden ve yaşlanan nüfus için COVID-19 için en savunmasız nüfusun da D vitamini düzeyleri en eksik olanı olduğu için daha özel araştırmaların gerekli olduğunu önermektedir.
Uygun D Vitamini Seviyelerinin Korunması
D vitamini önerileri yaşa göre değişir. 70 yaşın altındaki yetişkinlere günde 15 mcg (veya 600 IU) D vitamini almaları önerilir. 71 yaşında veya daha ileri yaştaysanız, 20 mcg (veya 800 IU) önerilir.
D Vitamini Testi Nasıl Yapılır?
Bir kan testi D vitamini seviyenizin yeterli olup olmadığını söyleyebilir. Serum 25-hidroksivitamin D seviye testi, eksiklik riski taşıyan hastalarda ilk tanı testidir. Ancak D vitamini seviyelerinin test edilmesi çok tartışmalıdır.
Birçok uzman, semptomları olmayan düşük riskli hastalarda popülasyon çapında taramanın önemli bir fayda sağlamayacağı konusunda hemfikirdir. Bununla birlikte, testin mantıklı olduğu durumlar vardır.
Daniel Culver, DO, Cleveland Clinic’te akciğer ve kritik bakım doktorudur. Özellikle güneşe az maruz kalan bölgelerde yaşayan veya D vitamini bakımından düşük beslenmeye sahip olan kişilerin çoğunun test edilmesi gerektiğini söylüyor. Çalışmalar ayrıca raşitizm, osteomalazi (kemiklerin yumuşaması), hiper ve hipoparatiroidizm veya kronik böbrek hastalığı (CKD) dahil olmak üzere belirli durumlardan şüphe duyuluyorsa test edilmesini gerektirdiğini göstermiştir.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
D vitamini eksikliği varsa semptomlarla karşılaşabilirsiniz. Dr. Culver semptomların yorgunluk ve ağrı içerebileceğini söylüyor. Cleveland Clinic ayrıca kas zayıflığı, kas ağrıları veya kas krampları ve depresyon gibi ruh hali değişikliklerinin D vitamini eksikliğinin belirtileri olabileceğini de belirtmektedir. Dr. Culver, D vitamini eksikliği varsa, muhtemelen düşük kalsiyum seviyelerine sahiptir.
Şiddetli vakalarda, D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme neden olabilir, ancak durum ABD’de nadirdir. Yetişkinlerde, eksikliği kemik ağrısı ve kas güçsüzlüğüne neden olan bir hastalık olan osteomalaziye yol açabilir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Koronavirüs (COVID-19): Bağışıklık Sistemini
- Koronavirüs Döneminde Spor ve Egzersiz
- Koronavirüs Salgınında Yiyecek Siparişi