Depresyon Çeşitleri İsimleri ve Belirtileri
Hayat her zaman mutlu mesut toz pembe geçmiyor. Bazen kendimizi ruhsal yönden kötü hissedebiliyoruz. Hatta bazı zamanlar elimizde olmayan sebepler ile anlam veremediğimiz şekilde hüzünlü ya da depresif bir ruh hali içerisine bürünebiliriz. Tüm bu negatif duygular çoğunlukla kısa sürer ve bir süre sonra geçer. Hatta bu duygular her zaman günlük yaşamına olumsuz bir etki göstermez. Bir yandan da, depresyon dünya genelinde 350 milyondan çok daha fazla insanın günümüzde mağdur olduğu bir ruhsal hastalıktır. İnsan psikolojisini kötü yönde etkileyen bu hastalığı tetikleyen çeşitli faktörler vardır. Depresyon zihni ve bedeni etkileyen ciddi bir tıbbi bir rahatsızlıktır. Bu nedenle depresyon belirtisi gösteren bireylerin uzman desteği almaları son derece önemlidir.
Depresyon belirtilerine göre birden fazla farklı tipleri mevcuttur. Depresyon türlerinde küçük veya belirli semptom aralıkları farklı olabilir. Ufak farklılıklar ya da büyük farklılıklar olabilir. Bunun için de uzman tarafından belirtiler gözden geçirilir ve depresyon çeşidi teşhisi konularak tedavi belirlenir.
Ayrıca Bakınız: Depresyon Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Depresyon Türleri
Aşağıda depresyon tipleri detayları ve görülen yaygın belirtileri ile birlikte detaylı olarak açıklanmıştır.
1) Majör Depresyon
Major depresyon, majör depresif bozukluk olarak da adlandırılan depresyon çeşididir. Bu rahatsızlık kimi zaman klinik depresyon, bipolar bozukluk veya sadece depresyon olarak da adlandırılabilir ve hekim tarafından teşhis edilir. Majör depresyonun sebep olduğu belirtiler en az iki hafta süre ile devam eder. Fakat bu zihinsel rahatsızlık bireylerin yaşamının tüm alanlarını etkilemekle kalmaz, gündelik hayatlarında bazı sorunlara da yol açabilir. Depresyon hafif, orta veya şiddetli ise olarak derecelendirilir. Bunun yanı sıra belirtiler çerçevesinde melankolik veya psikotik gibi de tarif edilebilir.
2) Melankoli
Melankoli hastalarında depresyonun fiziksel belirtilerinin birçoğu zaten vardır. Bunlara ek olarak melankolik ruh haline sahip olan kişilerin hareketlerinin daha uyuşuk ve yavaş olduğu gözlenir. Hareketlerin yavaşlaması ve canının hiçbir şey yapmak istememesi en önemli değişimlerden biridir. Bunun yanı sıra kişilerde zevk kaybı ile karakterize olan depresif ruh hali de görülebilir ve hiçbir şeyden tat alamama şikayeti olabilir.
3) Psikotik Depresyon
Depresyon hastası olan kişiler bazen gerçeklik ve psikoz ile teması kaybederler. Bu bireylerde bazen sanrılar ortaya çıkar ve bu gördükleri sanrılara inanmaya başlarlar. Bu da bazı olmayan şeylere inanmalarına yol açar. Hatta daha da ilerisi bu hastalar kendilerini kötü veya günahkar olarak yargılayabilir, zarar verebilirler. Zaman zaman halüsinasyonlar da olabilir. Eğer etrafında gelişen kötü olaylar olursa, bu kişiler kendilerini bu olaylardan sorumlu tutarlar ve suçlarlar. Kendi suçları sanabilirler. Ayrıca paranoyak bir ruh hali içerisine girerek, her şeye karşı paranoyak yaklaşabilirler.
4) Doğum Öncesi ve Sonrası Depresyon
Gebe kalan kadınların bazılarında hormonal değişiklikler sebebi ile hamilelik döneminde ve sonrasında depresyon belirtileri görülebilir. Özellikle doğum sonrası loğusa döneminde ruhsal yönden çöküntü yaşanabilir ve ani ruh hali değişiklikleri olabilir. Kadınlar doğum öncesi ya da doğum sonrasında depresyona girebilecekleri için bu gibi belirtilerde uzmana danışmak anne sağlığı için önemlidir. Hatta gebelik depresyonu doğumundan sonraki ilk iki yıl sürebilir. Kadınların neredeyse %10’unun gebelikte depresyon yaşadığı açıklanmıştır. Doğumdan sonra ise bu yüzde çok daha artar.
5) Bipolar Bozukluk
Bipolar bozukluk hastalığı halk arasında manik depresif bozukluk olarak da adlandırılabilir. Bu depresyon çeşidinin ani ruh hali değişimi belirtileri vardır. Bir anda çok fazla enerjiye sahip olmak, uzun süreli uykular, hızlı konuşmak, sorumluluk bilincinin azalması, yorgunluk hali ve sinirlilik gibi değişen ruh hali belirtileri mevcuttur. Bazı dönemler çok enerjik olurken, bazı dönemler tam tersi kişiler kendi kabuklarına çekilirler. Kısa süreli bir psikolojik hastalık değildir. Hatta bipolar bozukluğu olan kişiler bazı zamanlar gerçek hayatla bağını kaybederler. Ayrıca psikoz nöbetleri geçirebilirler.
Ayrıca Bakınız: Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
6) Siklotimik Bozukluk
Siklotimik bozukluk hastalığı çoğunlukla bipolar bozukluğun hastalığının daha hafif formu olarak bilinir. Bu hastalar en az iki yıl içinde kronik olarak dalgalı, değişken ruh halleri yaşarlar. Ancak görülen semptomlar kısa süreli olmakla birlikte daha az şiddetlidir. Ayrıca bu belirtiler daha az düzenlidir.
7) Distimik Bozukluk
Majör depresyon belirtileri ile benzer yanları vardır. Fakat distimik bozukluk daha az şiddetli görülen depresyon çeşididir. Fakat distimi semptomları çok uzun süreli olur. İki yıldan fazla süreyle devam edebilir.
8) Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu
Bu depresyon çeşidi mevsimsel bir duygudurum bozukluğu olarak bilinir. Bu psikolojik rahatsızlığın sebebi uzmanlar tarafından bilinmiyor. Fakat kişilerde farklı mevsimlerde ortaya çıkabiliyor. Daha çok kış aylarında, soğuk günlerde görülmektedir. Hatta birkaç yıl içerisinde aynı semptomlar tekrar edebilir. Düşük enerji, aşırı yeme isteği, kilo almak, uykulu ruh hali gibi belirgin belirtileri vardır.