Dil Kanseri Teşhisi ve Tedavisi Hakkında Bilgiler
Dil Kanseri Teşhisi
Dil kanseri tanısı için öncelikle fizik muayene yapılarak ağız içi anormallikler olup olmadığı incelenir. Ardından herhangi bir şüpheli alan mevcutsa, röntgen veya BT taraması önerilebilir. Kesin tanı koymak amacıyla, biyopsi için ağızdan doku örneği alınabilir.
Dil Kanseri Tedavisi
Dil kanseri tedavisi, kanserin büyüklüğü ve boyundaki lenf nodlarına yayılımı gibi faktörlere bağlı olarak planlanır. Tedavi için genellikle ameliyata ihtiyaç duyulur. Tedavi seçenekleri arasında kemoterapi, radyoterapi ve hedefe yönelik tedavi de yer alabilir.
İleri evre dil kanseri tedavisi, konuşma ve yeme yeteneğini etkileyebilir. Rehabilitasyon tedavisi ile dil kanseri tedavisinden kaynaklanan değişikliklerle hastanın başa çıkmasına yardımcı olunur.
Ayrıca Bakınız: Dil Kanseri Belirtileri
Dil kanseri tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
Ameliyat: Tüm tümörün dilden çıkarılmasını hedefleyen tümör rezeksiyonu prosedürüne gerek duyulabilir. Dil kanseri tedavisinde mümkün olduğunca minimal invaziv cerrahi teknikler kullanılır.
Radyoterapi: Kanser hücreleri hedef alınıp, sağlıklı dokuya hasar kısıtlanarak, dil kanseri dokularına radyoterapi uygulanabilir.
Kemoterapi: Kanser yakındaki lenf nodlarına yayılmışsa, kemoterapi bir tedavi seçeneği olabilir. Radyoterapi ile birlikte kemoterapi uygulanabilir.
Hedefe yönelik tedavi: Hedefe yönelik ilaç tedavisi ile kanserli hücreler hedeflenerek, moleküler düzeyde hücre büyümesine müdahale etmek amaçlanır. Genellikle dil kanseri tedavi planının bir parçası olarak kemoterapi ve/veya radyoterapi ile kombine edilir.