Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişlere kanal tedavisi tıp dilinde “Endodontik” olarak adlandırılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi ile eğer dişte çürük ya da travma benzeri sorunlar söz konusu ise, bu sebeple yapılan tedavidir. Bunun için de diş iç kısmı olan bölümdeki pulpa adı verilen sinirin hasar görmesi sonucu o kısmın temizlenmesi gerekir. Eğer iyileşemeyecek derecede bir hasar varda, pulpa çıkarılır.

Diş tedavisi yöntemleri arasında belki de insanların en çok tedirgin olduğu tedavilerden biri kanal tedavisidir. Özellikle dişçiye gitme korkusu olan kişiler kanal tedavisine mecbur kaldıklarında bir hayli tedirginlik yaşamaktadırlar. Dişlere kanal tedavisi, bir ya da iki seanslık işlemde biter. Diş hekimi kanal tedavisine başlamadan önce sizi bu konuda bilgilendirecektir. Eğer kanal tedavisi yapılması planlanan diş tamamıyla özelliğinin yitirmemişse, kanal tedavisi tek seansta da bitebilir.

“Pulpa” olarak adlandırılan diş özünde ortaya çıkan zarar ilerleyince, iltihaplanma ve ağrıya neden olur. Bu da baş edilemez bir diş ağrısına sebebiyet verebilir. Pulpa kısmının hasar görmesinin ve iltihaplanmasının sebebi ise çoğunlukla dişlerde zamanla oluşmaya başlayan çürüklerdir. Bu çürükler neticesinde dişlerde iltihap ilerleyince, dişin çevresindeki dişler de etkilenmeye başlar. Pulpa kısmı zarar gören diş kurtarılmayacak şekilde hasar görebilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak gitmiş olduğunuz diş hekimi kanal tedavi yapılacak bölüme anestezi yapar ve bu sayede bu kısım uyuşur. Eğer diş hasarı diş kaybına yol açmayacak şekilde ise, lokal anestezi ile tedavi yapılabilir.
  • Dişteki çürük kısım detaylı bir şekilde temizlenir. Buna ek olarak iltihaplanarak hasar gören pulpa (diş özü) diş hekimi tarafından çıkarılır.
  • Kanal tedavisi prosedürü sırasında sinirler alınarak, kalan doku artıkları da iyice temizlenerek işlem tamamlanır.
  • Diş kökünün sonuna kadar, kanalda genişletme işlemi uygulanır.
  • Kanal dezenfeksiyonu ve irrigasyon prosedürleri yapılır.
  • Genellikle 2 seanslık olarak tamamlanan kanal tedavisi prosedürünün ilk seansında kişilere diğer seansa kadar geçici dolgu uygulanır.
  • Diş kökü dibine kadar genişletildikten sonra, özel bir dolgu maddesi uygulanır ve ardından kanal tedavisi bitmiş olur.

Kanal tedavisi acır mı? diye çoğu kişi merak etmektedir ve çevresinde kanal tedavisi olan kişilere sorarak fikir edinirler. Kanal tedavisi, lokal anestezi ile yapılan bir diş operasyonu olduğu için bu prosedür sırasında işlem yapılan kısım uyuşuk olduğundan herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Eğer kanal tedavisi yapılan dişin bakımına dikkat ederseniz, ömür boyu herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status