Dünya Çapında Gebelik: Nepalli Kadınlar Çok Çalışıyor, Bebek Ölümleri Yüksek
Türkiye’deki bebek bekleyen ve yeni annelerin çoğu, bebek sahibi oluncaya kadar tarlada çalışan ve daha sonra işe geri dönen kadınların hikayelerini duydu. Bu tür bir hikaye duyduysanız, muhtemelen hamileliğinizi veya doğum sonrası döneminizde daha şanslı olduğunuzu düşünen yaşlı bir kadından gelmiştir.
Peki bu destansı kadınların gerçekliği nedir? Yakın tarihli bir BBC makalesi olan “Yedi Aylık Hamile ve Tarlalarda Çalışma”, hamile Nepalli bir kadına odaklanıyor ve hamilelik boyunca ve sonrasında çok çalışan kadınların sert gerçeklerini ortaya koyuyor.
Makale, ikinci çocuğuna hamile Nepalli Januka Rasaeli’ye odaklandı. Yedi aylık hamile olmasına rağmen, Rasaeli sabah 6’dan akşam 10’a kadar tüm gün boyunca çalıştı, ekim, kazma, çiftlik hayvanlarını otlaklara götürme ve odun ateşinde yemek pişirme gibi el emeği işleriyle uğraştı.
Bu görevler Nepal’deki bir kadın için tipiktir. Ailede en düşük sosyal statüye sahip olduğu düşünülen çocuk doğurma çağındaki genç kadınların, mahsul ve hayvancılık gibi en zor görevleri yerine getirmesi bekleniyor.
Kadınların hamilelikleri boyunca ağır doğum yapmaları gerektiğine dair sosyal inanç, anne ve yenidoğan sonuçlarını olumsuz etkileyebilir. Yeterli dinlenmeden ve beslenmeden ağır doğum, hamilelikte aşağıdakiler dahil çeşitli sorunlara neden olabilir:
- Rahim sarkması
- Düşük doğum ağırlığı
- Bozulmuş fetal gelişim
- Erken doğum
Nepal’deki anne adaylarının yükü çok büyük olduğu için, Save the Children gibi kuruluşlar, onlara iyi fetal sağlığın doğrudan iyi anne sağlığı ile bağlantılı olduğunu öğretmek için ailelerle birlikte çalışıyor. Hamile bir annenin günlük görevlerinden bazılarını rahatlatarak, sağlıklı bir bebek sahibi olma şansı daha yüksek olabilir.
UNICEF’in son verilerine göre bebek ölüm oranının %24,2 olduğu bir ülkede sağlıklı doğum büyük bir teşviktir. Geniş aileler, anne sağlığı ile fazla ilgilenmeseler de, sağlıklı doğum sağlamaya daha yüksek bir öncelik verirler.
Etki tutunmaya başlıyor. Rasaeli’nin kocası son hamileliği sırasında yurtdışında çalışırken, bazı işleri ve saha çalışmasında ona yardımcı olmak için bu kez evde kaldı. O ekerken Rasaeli için çukurlar kazdı. Normalde kazmayı kendisi de yapmak zorunda kalırdı.
Ancak Nepalli kadınların sağlıklı bir doğum sağlama konusunda sahip oldukları tek engel ağır doğum değil. Yüksek bebek ölümlerini etkileyen çeşitli faktörler şunlardır:
- Yakınlarda doğum tesislerinin olmaması
- Hamilelik sırasında tıbbi gözetim eksikliği
- Yetersiz beslenme
Nepal hükümeti doğum merkezleri inşa ederek, kliniklerde doğum için ödeme yaparak ve doğumdan sonra potansiyel olarak ölümcül aşırı kanamayı önlemek için ilaç dağıtarak annenin sonuçlarını iyileştirmek için çok çalıştı. Bebek ve annelerde ölüm oranı büyük ölçüde düştü. Aslında 1990’da Nepal’deki ölüm oranı %57 idi.
Bebek ölüm oranının bu kadar yüksek olmasına rağmen, ülkedeki sağlık kurumları anne sağlığını iyileştirmeye devam ederek ölüm oranlarını düşürmede ilerleme kaydetmeye devam edebileceklerini umuyor.
Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde çok az kadın hamilelikleri boyunca ağır doğuma girmek zorunda kalırken, Nepal’deki durum doğum öncesi sağlığın neden bu kadar yüksek bir öncelik olduğunu hatırlatıyor. Tüm anne adayları ve yeni anneler sağlık ve zindeliklerini ön planda tutmalıdır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.