Endometriozis Nedir Ve Hamileliği Nasıl Etkiler?

Endometriozis, rahim hücrelerin rahim boşluğu dışında ortaya çıkması durumudur. Hamile kadınlar endometriozis hastalığından muzdarip olabilir. Bu hastalığın hamileliği nasıl etkilediğini yazımızın devamında detayları ile birlikte bulabilirsiniz.

Gebelik Endometriozis Nedir?

Endometriozis genellikle rahim çizgilerinin doku dışında veya pelvis ve karın içi organların etrafında büyümesidir. Endometriozis tanısı konulan hamile bayanlar bu durumun bebeklerini etkileyip etkilemediğini merak ederler. Yazımızın devamında tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Endometriozis Nedenleri

Uzman hekimler tarafından bu hastalığa dair çeşitli teoriler üretilmiştir. Aşağıda endometriozis nedenlerini bulabilirsiniz.

  • Küçük rahim dokularının rahim astarından fallop tüplerine geçmesi.
  • Dokuların nadiren vücudun enfeksiyonla savaşmasını sağlayan lenf sistemi ile taşınması.
  • Nadir durumlarda, küçük dokuların beyin, gözler ve akciğerlerde sona ermesi.
  • Aile geçmişinde endometriozis yaygınsa, genetik yatkınlık olabilir.
  • Endometriozis ile menstrüal ve kan fallop tüpleri içerisinde yedekler oluşturabilir.
  • Bağışıklık sisteminin dokular için yetersizliği endometriozise neden olabilir.
  • Toksinler hormon dengesini bozabilir.

Bakınız: Endometriozis (Çikolata Kisti) Nasıl Teşhis Edilir?

Endometriozis Belirtileri

Aşağıda endometriozis hastalığından muzdarip olanlarda görülen belirtiler yer almaktadır.

  • Karın ağrısı
  • İlişki sırasında ağrı
  • Adet sancısı
  • Yorgunluk

Doktorlar gebelikte yüksek progesteron seviyelerinin endometriozis belirtilerini iyileştirebileceğini düşünmekteler.

Endometriozis ve Gebelik

Hamilelik, bayanların hayatlarında farklı faktörleri dikkatli bir şekilde değerlendirilmeleri en önemli aşamadır. Gebelikte hormonal değişiklikler endometriozis etkileri üzerinde olumlu etkiler sağlayabilir. Bu etkiler gebelik boyunca devam ettiği gibi, emzirme sürecinde de görülür.

Bazı kadınlarda endometriozis belirtileri hamilelik sırasında tekrarlayabilir. Burada akılda tutulması gereken bazı şeyler vardır:

  • Endometriozis tedavisi olacak bayanların bir süre gebelik düşünmemesi gerekir.
  • Belirtiler gebelikte az olsa bile, doğumdan sonra tekrarlayabilir.
  • Gebelik, endometriozis gibi sorunlar için uzun süreli bir tedavi değildir.

Karşılaşabileceğiniz Olası Komplikasyonlar

Ön çalışmalar, gebelik sırasında endometriozis belirtilerinin görülmesinin gebelikte bazı kötü sonuçlar ortaya çıkarabileceğini göstermiştir. Gebelikte endometriozis yüksek riskli kabul edilir. İşte bilmeniz gereken bazı komplikasyonlar:

Erken doğum: Endometriozis hastalığından muzdarip olmayan bayanlara kıyasla, endometriozis olan gebeler daha yüksek erken doğum riskine sahiptir.

Sezaryen doğum: Gebelikte endometriozis, sezaryen ile doğum olasılığını arttırır.

Antepartum Kanama (doğum öncesi kanama): Gebeliğin ikinci yarısından sonra görülen kanamalardır.

Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi): Bu durum yüksek kan basıncı sonucu oluşabilir. Genellikle hamileliğin ikinci ve üçüncü üç aylık döneminde görülür.

Ölü doğum: Hamileliğin 20.haftası civarında gebelik kaybı anlamına gelir. Endometriozis ve ölü doğum arasında bir ilişki olup olmadığına dair kesin bir rapor olmasa da, bazı çalışmalar bu ikisi arasında bağlantılar olduğunu göstermiştir. Ancak kesin bir sonuç yoktur.

Düşük: Bazı çalışmalar düşük ve endometriozis arasında bağlantı olduğunu göstermiştir. Ancak, bu konuda kesin bir rapor yoktur.

Gebelikte endometriozis etkilerine dair bugüne kadar yeterli çalışma yapılmamıştır. Hamilelik bu sorunu kesinlikle tedavi etmez. Hatta endometriozis tanısı konulan hamile kadınlar yüksek risk altında kabul edilirler ve bu nedenle çok yakından takip edilirler.

Muhtemelen endometriozisi hamilelik sırasında tedavi etmek mümkün olmayacaktır. Gebelik dışında, genellikle hormon veya cerrahi ile tedavi edilir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status