Eyvah Menopoza Mı Giriyorum?
Menopoza Mı Giriyorum?
Özellikle 40 yaşındaki bayanların korkulu rüyası haline gelen menopoz çeşitli belirtiler ile kendini gösteriyor. Başlangıç aşamasında kadınlar adına oldukça zorlu bir süreç olan menopoz dönemine bayanlar zamanla alışıyor. 40 ve 50 yaş dönemlerinde daha sık görülen ancak 30lu yaş gruplarında da yaşanan menopoz öncelikle adet düzensizliği ile kendini gösteriyor. 30lu yaşlarda yaşanan menopoz erken menopoz olarak tanımlanır.
Peki, nedir bu menopoz?
Östrojen ve progesteron hormonlarının vücut tarafından daha az üretilmeye başlaması ile birlikte adet kanamalarında azaltma meydana gelir ve zamanla adet kanamaları son bulur. Bu hormonlardan kaynaklı olarak kadınlar her ay düzenli bir şekilde regl (adet kanaması) olurlar. Ancak menopoz dönemine girilmesi ile birlikte bu adet kanamaları seyrekleşmeye ve son bulmaya başlar. Yumurtlama söz konusu da olmadığından dolayı bayanların menopoza girdikten sonra bir daha çocuk sahibi olmaları mümkün değildir.
Menopozun Belirtileri Nelerdir?
Menopoz çeşitli belirtiler ile kendini göstermeye başlar. Bayanlar tarafından en çok yaşanan belirtilere örnek olarak; düzensiz adet kanamaları, çok uzun süre aralıkları ile regl olamama, yoğun terleme, çabuk yorulma ve sıkılma, şişkinlik vb. belirtiler verilebilir. En çok şikayet edilen konu aşırı terlemedir. Bu terlemeler vücutta ciddi oranda su kaybına neden olur.
Menopozun bir hastalık olarak tanımlanması doğru değildir. Menopoz doğum ve ölüm gibi tamamen doğal bir süreçtir. Her bayan belli bir süreç sonra menopoza girer ve doğurganlığını kaybeder.
Menopozu Daha Kolay Atlatabilmek İçin Neler Yapılabilir?
Bayanlar çok fazla rahatsızlık yaşıyor ve doğal uygulamalar ile bu süreci atlatamayacağını düşünüyorsa, bir hekime başvurabilir ve hormon tedavisi yöntemi ile şikayetlerinizden kurtulabilme imkanına sahip olabilir. Çoğu bayan bu dönemde psikolojik olarak adeta bir çöküş yaşar. Kadınlık hormonlarında değişim meydana geldiğinden dolayı özgüven kaybı yaşamakta ve içine kapanmaktadır. Bu zorlu dönemi atlatmanın en kolay yolu kişinin özellikle eşi tarafından aldığı destektir.
Erken yaş döneminde menopoza girmemek için neler yapılmalıdır?
Menopoz her ne kadar doğal bir süreç olsa da, bu süreci geciktirebilmek adına çeşitli noktalara dikkat edilmesi önemlidir. Özellikle stres, yanlış beslenme, alkol ve sigara tüketimi ve uykusuzluk gibi sorunlar menopoz yaşını düşüren en önemli etkenlerdir.
Menopozu geciktirebilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar;
Fazla kilo birçok sağlık sorununa neden olduğu gibi erken menopoza da neden olmaktadır. Bundan dolayı belli bir yaş döneminden sonra vücut kitle endeksinize uygun olan kiloda olmanız gerekir.
Günlük yaşamda stres insanların yoğun olarak yaşadıkları duyguların başında gelir. Ancak hastalıkların ana nedeni strestir. Mutlaka olabildiğince stresten uzak durulmalıdır.
Sigara ve alkol vücuttaki bütün organlara zarar verir. Aynı zamanda kadınlık hormonlarını da olumsuz yönde etkilediğinden dolayı, sigara ve alkol tüketilmemeli, tüketilen ortamlardan da uzak durulmalıdır.
Erken yaşlarda yapılan spor aktiviteleri, belli bir yaş döneminden sonra kişinin daha sağlıklı olmasına ve kemik yapısının daha güçlü olmasına yardımcı olur. Sporu adeta hayatınızın bir parçası haline getirin, en azında günde 1 saat açık havada yürüyüş yapın.
Menopoz döneminde kadınlarda kemik erimesi başladığından dolayı, yüksek kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri mutlaka tüketilmelidir.
Bakınız: Menopoz Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Menopoz döneminde uygulanacak önemli noktalar:
Doğru beslenme adına haftada 2 defa balık tüketilmeli ve omega 3 gibi faydalı yağlar balık yoluyla temin edilmelidir.
Mümkün olduğunda tuz tüketimi azaltılmalı, hatta hiç kullanılmamalı. (tuz vücutta ödem oluşması neden olur)
Bol bol sıvı almaya özen gösterin, yoğun sıvı alımı vücudunuzdaki ödemi atmanıza yardımcı olacaktır.
Kırmızı et tüketimin azaltılması önemlidir. Yüksek protein içeren gıdalar östrojen hormonunun daha fazla azalmasına neden olur.
Yüksek şekerli gıdalar tüketmekten kaçının, şeker hem kilo alınmasına hem de kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.