Fesleğen: Sağlığımıza Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Fesleğen, nane ailesine ait bir bitkidir. Genellikle pişirmeden, baharat olarak yemeklere lezzet katması için mutfaklarda kullanılır. Özellikle Hint ve Asya’nın tropikal bölgelerinde yetişir. Fesleğen ayrıca Endonezya, Tayland ve Vietnam mutfaklarında yaygın olarak kullanılır.
Fesleğen, Hindistan’da Tamil ve Ayuverda tıbbında kullanılan geleneksel bir tıbbi bitkidir. Tadı ve kokusu farklı olan çeşitli fesleğen türleri vardır.
Fesleğen Hakkında Hızlı Bilgiler:
Fesleğen hakkında bazı kısa bilgiler aşağıda listelenmiştir. Daha detaylı bilgiler yazının devamında yer almaktadır.
- Fesleğen (basil) dünyanın çeşitli yerlerinde birçok ritüel ile bağlantılıdır.
- Anti-inflamatuar özelliklere sahip olabilir.
- Fesleğen güçlü bir antibakteriyel özelliğe sahiptir.
- 100 gramı sadece 22 kalori içeren fesleğen besleyici ve hafif kalorilidir.
- Fesleğen yaşlanmanın etkileri ile mücadele eden bileşikler içerebilir.
Fesleğenin Yararları Nelerdir?
Araştırmalar, fesleğenin insan sağlığına bazı faydalar sağladığını göstermiştir. Purdue Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, fesleğenin “fenolik bileşikler açısından zengin uçucu yağların geniş bir yelpazesini ve flavonoidler ve antosiyaninler gibi polifenoller de dahil olmak üzere geniş bir yelpazede doğal ürünler içerdiğini” ortaya koydu.
Fesleğen, İsviçre’de yapılan araştırmaya göre artrit ve inflamatuvar bağırsak hastalıklarının tedavisinde yararlı olabilecek yüksek miktarlarda (E)-beta-karyofilin (BCP) içerir. Araştırmacılar, BCP’nin inflamatuar bir bileşenden kaynaklanan bazı hastalıkların tedavisinde yararlı olabileceği konusunda fikir birliğindedir.
- İnflamasyon ve Şişliği Azaltır!
Bir araştırmada, “Tenuiflorum’un özlerinin, şişliğin tedaviden 24 saat sonra yüzde 73’e kadar düşüş gösterdiği” ortaya çıkmıştır. Şişkinlik üzerindeki bu etkiler artrit tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir anti-inflamatuar ilaç olan “diklofenak” ile görülen ölçüde benzerdir.
- Yaşlanma Önleyici Özellikler
Manchester’da sunulan araştırmaya göre, fesleğenin ayrıca yaşlanmanın zararlı etkilerini önlemeye yardımcı olabilecek özellikleri vardır. Fesleğen özütü, zararlı molekülleri öldürerek karaciğer, beyin ve kalpteki bazı serbest radikallerin neden olduğu zararı önlemede etkili bulunmuştur. Antioksidan ve anti-aging özellikleri araştırılmaktadır.
- Antioksidan Zengini
Araştırmalara göre, etanol özütü “Ocimum basilicum”, standart antioksidanlardan daha fazla antioksidan aktiviteye sahiptir.
- Antibakteriyel Özellikler
Laboratuar çalışmaları, fesleğenin bazı antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bu antibakteriyel özelliklerinin “estragole, linalool, cineole, eugenol, sabinene, mircene ve limonene” gibi uçucu yağlarından dolayı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca fesleğen çok sayıda bakteri gelişimini sınırlar. Bu da fesleğenin salataya eklenmesinin sadece lezzet kattığı anlamına gelmez, aynı zamanda zararlı bakterilerin sayısını azaltmaya yardımcı olur.
Fesleğen; A vitamini, K vitamini, C vitamini, magnezyum, demir, potasyum ve kalsiyum bakımından zengindir.