Gebelikte 7.Hafta: Bebek Gelişimi, Vücutta Değişiklikler ve Tavsiyeler

Gebeliğin 7.haftası ultrason taraması için en iyi zaman olabilir ve müjdeli haberi tüm sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Sabah bulantısı ve sık idrara çıkma gibi bazı hamilelik belirtileri de 7.haftada sizleri rahatsız etmeye başlayabilir. Ancak 7.haftada karnınızda belirgin bir büyüme olmadığından, dışarıdan hamileliğinize dair bir işaret görülmez.

7 haftalık hamile iken, bir tarama yapılması çok önemlidir. Gebeliğin 7. haftası ilk ultrason taraması için ideal bir zaman olarak kabul edilir. Doktorunuz rahminizde büyüyen embriyonun gebelik haftasını tahmin etmek için doğru bir değerlendirme yapabilir. Bu haftada embriyo bazı belirleyici gelişim özelliklerine sahip olur.

Gebeliğin 7.Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler:

Hamilelik hassas bir dönem olduğundan dolayı, acil durumlar için kan grubu ve kan sayımını bilmek önemlidir.

Dıştan bakıldığında herhangi bir değişiklik görülmese de, vücudunuzda birçok değişiklik olmaktadır. Rahminizin boyutu 7. haftada iki katına çıkar. En büyük değişiklik ise göğüslerin büyümesidir. Hamilelik hormonları göğüslerin maksimum büyüklüğe ulaşmasına izin verir. Ayrıca göğüsler daha hassas olur.

a) Bulantı ve Kusma:

Birçok hamile kadın, hamileliğin erken dönemlerinde sürekli kusma eğilimindedir. Bulantı ve kusma bu haftada da devam edebilir. Tüm bu semptomlar hamilelik belirtileri olsa da, doktorunuz başka nedenleri elemek için gerekli kontrolü yapar.

Kusma; viral enfeksiyonlar, gıda zehirlenmesi, mide-bağırsak rahatsızlıkları gibi başka faktörlerden de kaynaklanabilir.

Kendiniz ve gelişmekte olan bebeğiniz için yeterli besin almaya özen gösterin, sık ve küçük öğünler ile beslenin.

b) Nefes Darlığı:

Hamileliğin ilk 3 ayında ve ilerleyen aylarda gebe kadınlar arasında nefes darlığı oldukça yaygın görülen bir semptomdur. Hormonal değişiklikler bu durumdan sorumlu olabilir. Nefes almakta güçlük çektiğinizde panik yapmayın, yoksa durum kötüleşebilir. Sakin olun ve rahat nefes almaya çalışın.

c) Mide Ekşimesi:

Hamilelik ile birlikte sindirim sistemi yavaşladığı için hazımsızlık nedeniyle mide ekşimesi gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Mide ekşimesi ve hazımsızlık, hamilelikte sık görülen semptomlardır. Hangi yiyeceklerin mide ekşimesine yol açtığını tespit ederseniz, bu yiyeceklerden uzak durmanızda fayda vardır. Uyumadan önce ağır yemek yemekten ve baharatlı yiyecekler tüketmekten kaçının.

Gebeliğin 7.Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler:

Bu aşamada, büyüyen embriyoda dakikada üretilen yaklaşık 100 yeni beyin hücresi vardır. Bebeğinizin kafasında inanılmaz bir büyüme görülür. Beyin ile birlikte, bebeğinizin kalbi şimdi daha karmaşık işlevleri gerçekleştiriyor ve daha hızlı bir oranda gelişmektedir.

Kolları ve bacakları küçük tomurcuklar gibi gövdeden dışarı filizlenir. Minik ağzı içinde ise dil formu şekil alacaktır. Ayrıca, bebeğinizin uzuvlarının eklemleri gelişme aşamasındadır. Bebeğinizin böbrekleri fonksiyonlarını yerine getirmek için neredeyse hazır haldedir.

Hamileliğin 7.haftasında bebeğinizin göz kapakları kısmen oluşmuştur ve küçük burun ucu da belirmeye başlar. Şu anda karaciğer, kırmızı kan hücreleri üretmek için kemik iliğinin görevini gerçekleştirir. Apandisit ve pankreas da insülin üreterek sindirime yardımcı olmak için gelişmektedir. Göbek kordonu doğuma kadar bebeğe besin kaynağı olacaktır.

Genel olarak, 7 haftalık gebelikte anne karnında büyüyen bebeği inanılmaz gelişim süreci beklemektedir.

Tavsiyeler:

  • Gıdalardan tiksinme ve bulantı gibi rahatsızlıklar bu hafta içerisinde başlayabilir. Hem kendi hem de bebeğinizin sağlığı için yeterli miktarda beslenmeye özen göstermelisiniz. Mide ekşimesi devam ediyorsa, baharatsız ve hafif yemekler tercih edebilirsiniz.
  • Taze meyve suları ve bol su içerek vücudunuzun su dengesini korumaya özen gösterin. Eğer kusma varsa, vücudun susuz kalmasını önlemek için su tüketimini arttırın. Yine, alkol ve kahve gibi zararlı içeceklerden uzak durun.
  • Göğüslerinizdeki hassasiyet ve şişlik şikayetleri için destekleyici iyi bir sütyen giymenizi öneriyoruz.  

Bu yazımızda hamileliğin 7.haftasında anne adayı ve bebekte meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik. Aşağıda yer alan yorum bölümünden görüş ve önerilerinizi okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status