Gestasyonel Diyabet Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi

Çoğu hamile kadın gebeliğinin 24.haftası ila 28.haftası arasında gestasyonel diyabet için test edilir. Gebelik diyabeti olarak da bilinir. Tedavi edilmezse, gestasyonel diyabet, erken doğum ve ölü doğum gibi bebeğiniz için sorunlara neden olabilir. Gebelik diyabeti genellikle bebeğiniz doğduktan sonra ortadan kaybolur. Ancak daha sonra diyabet gelişme riski de vardır.

Gestasyonel diyabet riskinizi azaltmak ve gelecekte diyabetin önlenmesine yardımcı olmak için neler yapabileceğiniz konusunda sağlık uzmanınıza danışınız.

Gestasyonel Diyabet Nedir?

Gestasyonel diyabet (gestasyonel diabetes mellitus veya GDM olarak da adlandırılır) gebelik sırasında ortaya çıkabilen bir çeşit şeker hastalığıdır. Her 100 gebenin 7’sinde (%7) gestasyonel diyabet gelişir. Vücudunuzun kanında çok fazla şeker (glikoz) olduğu bir hastalıktır.

Yemek yediğiniz zaman, vücudunuz şekeri ve nişastayı parçalayıp gıdalardan glikoz olarak enerjiye dönüştürür. Pankreasınız (midenizin arkasındaki bir organ) insülin olarak vücudunuzun kanda doğru miktarda glikozu tutmasına yardımcı olan bir hormon yapar. Şeker hastalığınız olduğunda, vücudunuz yeterli miktarda insülin yapmaz ya da insülin kullanamaz. Bu nedenle kanınızda aşırı miktarda şeker kalır. Bu, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun gibi problemleri önlemeye yardımcı olmak için şeker hastalığı tedavisi almak gerçekten önemlidir.

Hamilelikte gestasyonel diyabet sorunlara neden olabilir mi?

Gebelik diyabetinin çoğu, hem sizin hem de bebeğinizin korunması için gebelik sırasında kontrol edilebilir ve tedavi edilebilir. Ancak tedavi edilmezse, gebelik sırasında aşağıdakilere neden olabilir:

  • Preeklampsi: Bu, hamile bir kadının yüksek tansiyonu olduğunda ve böbrekleri ve karaciğer gibi organlarının bazılarının düzgün çalışmayabileceğini gösteriyor. Preeklampsi belirtileri arasında idrarda protein olması, görme değişiklikleri ve şiddetli baş ağrıları bulunur.
  • Erken doğum: Bu 37 haftalık gebelik öncesi doğumdur. Prematüre bebeklerin doğumda ve sonrasında sağlık sorunları yaşamaları, tam süreli bebeklere göre daha olasıdır.
  • Kilolu bebek: Bebeğin 4 kilodan fazla ağırlıkta doğmasıdır. Bu kadar ağırlığa sahip olması, bebeğinizin doğum ve doğum sırasında daha fazla incinmesi ihtimali yaratır. Bebeğinizi güvende tutmak için sezaryen doğum yapmanız gerekebilir. Büyük bebeklerin daha sonraki yaşamlarında obez olma veya diyabet olasılığı daha yüksektir.
  • Ölü doğum: Bu, bebek gebeliğin 20.haftasından sonra rahimde öldüğünde gerçekleşir.

Gebelik diyabeti doğumdan sonra, nefes darlığı, düşük kan şekeri ve sarılık da dahil olmak üzere bebeğiniz için sağlık komplikasyonlarına neden olabilir. Yenidoğan sarılığı, bebeğin gözleri ve cildinin sarımsı renkte olduğu tıbbi bir durumdur. Karaciğer tam gelişmediğinde veya iyi çalışmadığında bebekte sarılık görür.

Gestasyonel diyabet riski altında mısınız?

Gestasyonel diyabet kimlerde görülür? diye merak ediyorsanız, aşağıdaki risk faktörleri gebelik diyabetine katkıda bulunabilir:

  • 25 yaşından büyük olmak
  • Hamilelik sırasında aşırı kilolu olmak ya da hamileyken çok kilo almak
  • Ailede diyabet geçmişi olması. Bu, bir veya daha fazla aile üyenizin diyabetli olduğu anlamına gelir.
  • Bir önceki gebelikte gestasyonel diyabet tanısı konmuş olması.
  • Geçmiş gebelikte bebeğinizin 4 kilodan fazla ağırlıkta doğmuş olması ya da ölü doğum yapmak.

Bu risk faktörlerine sahip olmayan gebe kadınlarda bile gestasyonel diyabet görülebilir. Bu nedenle, gebelik süresince sağlık uzmanınız sizi gestasyonel diyabet için test eder.

Gestasyonel diyabet olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Sağlık uzmanınız, gebelik diyabeti testini glikoz tolerans testi adı verilen prenatal bir test ile denetler. Gebeliğin 24 ila 28.haftasında testi alırsınız. Gestasyonel diyabet riski olabileceğini düşünüyorsa doktorunuz daha önce test yapabilir.

Glükoz tarama testiniz pozitif gelirse, gebelik diyabeti olup olmadığınızı görmek için bir glikoz tolerans testi adı verilen başka bir test yapılır. Bu test pozitif ise, tedaviniz aşağıdakileri içerebilir:

  • Hamileliğinizin geri kalanı boyunca siz ve bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmak için doğum öncesi bakım kontrolleri için daha sık doktora gitmeniz gerekir.
  • Kan şekerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekebilir. Doktorunuz size bunun nasıl yapılacağını gösterir ve size ne sıklıkta bunu kontrol edeceğini söyler.
  • Sağlıklı besinler yemek ve her gün aktif olmaya çalışmak önemlidir.
  • İnsülin almak.

Gestasyonel diyabet varsa, daha sonra diyabet nasıl önlenir?

Çoğu kadın için gebelik diyabeti doğumdan sonra ortadan kaybolur. Ancak buna sahip olmak sizi daha sonraki yaşamınızda tip 2 diyabet gelişme riski taşımınıza neden olabilir. Tip 2 diyabet, en yaygın diyabet türüdür. Tip 2 diyabetiniz varsa, pankreasınız çok az insülin yapar ya da vücudunuz buna direnir.

Ayrıca Bakınız: Şeker Hastalığı Belirtileri

Hamilelik sonrasında tip 2 diyabet gelişme riskinizi azaltmak için neler yapabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

  • Emzirmek, hamilelikten sonra kilo vermenize yardımcı olabilir. Fazla kilolu olmak, tip 2 şeker hastalığı gelişme olasılığını artırır.
  • Bebeğiniz doğduktan 6-12 hafta sonra diyabet testi yaptırın. Test normalse, her 3 yılda bir tekrar test edin. Testte, prediyabetiniz olduğunu gösteriyorsa, yılda bir kez test ettirin. Prediyabet, kan şekeri düzeylerinin, olması gerekenden biraz yüksek olduğunu, ancak şeker hastalığına yakalanmayacağı anlamına gelir.
  • Sağlıklı kilonuzu koruyun.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status