Göz Kanseri Nedir? Hakkında Bilgiler
Göz Kanseri Nedir?
Göz kanseri, gözün çeşitli kısımlarında başlayabilen birçok tümör tipini tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Göz içinde veya çevresinde bulunan sağlıklı hücreler kontrol dışı değişip büyümeye başladıklarında, tümör denilen bir kitle oluştururlar. Kötü huylu (malign) tümör büyüyerek, vücudun diğer bölgelerine yayılma (metastaz yapma) gösterebilir. Göz küresinde oluşan kansere, intraoküler (gözün içi) tümörü denir.
İntraoküler Tümörler
En sık yetişkinlerde görülen intraoküler tümörler, vücudun başka bir yerinden uveaya yayılmış kanser olan üveal metastazlardır ve sekonder kanser denir. Primer intraoküler tümörler, tümörün göz içinde başlayıp, vücudun başka bir yerinde olmadığı anlamına gelir.
Melanom; erişkinlerde en sık görülen primer intraoküler tümör tipidir. Melanositler denilen hücreler kontrol edilemez şekilde büyüdükçe başlar. Göz malign melanomları olan intraoküler melanomlara, uveal melanom da denir.
İntraoküler tümörlerin daha az yaygın türleri şunları içerir:
İntraoküler lenfoma: Göz içi lenfoması, göz küresinde başlayan lenfomadır. Bu kanser nadirdir ve teşhis edilmesi zor olabilir. Genellikle intraoküler lenfoma, santral sinir sistemi lenfoma tipi olarak görülür. Çoğu intraoküler lenfoma, non-Hodgkin lenfoma’dır.
Retinoblastom: Nadir görülen çocukluk çağı göz kanseri türüdür.
Hemanjiyom: Kan damarlarında başlayan koroid ve retinanın benign (iyi huylu) tümörüdür.
Diğer nadir göz kanseri türleri şunları içerir:
Konjonktival melanom: Göz küresi ve göz küresi zarında oluşan konjonktivan bir tümördür. Eğer tedavi edilmezse, lenf nodlarına yayılabilir. Konjonktival melanom gözün yüzeyinde tekrarlama eğilimi gösterir (tedaviden sonra geri gelir) ve gözde koyu renkli lekelere benzemektedir. Genellikle konjonktival melanom gibi görünen bir lekede biyopsi gerçekleştirilir.
Göz kapağında bazal veya skuamöz hücreli karsinom: Bir cilt kanseri türüdür. Bu tümör cerrahi olarak çıkarılabilir ve erken tedavi edilmesi durumunda genellikle tehlikeli değildir.
Lakrimal bez tümörleri: Gözyaşı üreten bezleri etkileyen iyi huylu (benign) veya kanserli tümörlerdir.
Önerilen Makaleler:
- Göz Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler
- Göz Kanseri Tanısı Nasıl Olur?
- Göz Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?