Greyfurt: Sağlığımıza Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Greyfurt, 18. yüzyılda yetiştirilmeye başlanan bir meyvedir. Üzüm benzeri kümeler halinde yetiştiklerinden ötürü, “greyfurt” adı verilmiştir.

Greyfurt meyvesi renk tonlarında beyaz veya sarıdan pembeye ve kırmızıya kadar değişir ve tadı çok asidik ve hatta acıdan tatlı ve şekerli olabilir. Greyfurtlar yıl boyu manav ve marketlerde bulunmaktadır.

Greyfurt, düşük kaloridir; fakat besin değerleri açısından zengindir. Mükemmel bir A ve C vitaminleri kaynağıdır. Greyfurt Glisemik İndeksi 25’dir ve bu da kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde etkilemediğini göstermektedir.

Greyfurt yemek cilt sağlığını destekler, birçok hastalık ve rahatsızlık riskini düşürebilir ve sağlıklı ve çeşitli beslenmenin bir parçası olarak kilo vermeye yardımcı olabilir.

Greyfurtun Yararları Nedir?

Birçok çalışma, greyfurt gibi bitki bazlı gıdaların tüketiminin artmasının obezite, diyabet, kalp hastalığı ve genel mortalite riskini azaltırken; sağlıklı bir cilt, artan enerji ve genel olarak düşük ağırlık artışını desteklediğini bildirmektedir.

1) Zayıflama

Greyfurt, daha önce popüler olan bazı diyetlerde dile getirilen mucize kilo kaybına neden olmayabilir. Ancak sağlıklı bir diyetin parçası olarak greyfurt tüketmek size biraz daha güç ve enerji verebilir.

2) İnme

Portakal ve greyfurt gibi narenciyede bulunan bileşiklerin daha yüksek oranda yenmesi, kadınlar için iskemik inme riskini düşürebilir. Daha fazla narenciye yiyenler, daha az tüketen kadınlara göre yüzde 19 daha düşük iskemik inme riski taşıyor.

3) Kan Basıncı ve Kalp Sağlığı

Greyfurttaki elyaf, potasyum, likopen, vitamin C ve kolinin güçlü besleyici kombinasyonu, skalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

Bilimsel bir çalışma, taze kırmızı greyfurt ile desteklenmiş bir diyetin kan lipid düzeylerini, özellikle trigliseritleri olumlu etkilediğini bulmuştur. Araştırmacılar, beslenmeye taze kırmızı greyfurt eklenmesinin, yüksek lipid düzeylerini, özellikle trigliseritleri düşürmek isteyen aterosklerozu olan insanlar için faydalı olabileceği sonucuna vardı.

Bir çalışmada, günde 4069 mg potasyum tüketenlerin, iskemik kalp hastalığından ölüm riski, daha az potasyum tüketenlere (günde yaklaşık 1000 mg) kıyasla %49 daha düşük bulunmuştur.

Yüksek potasyum alımı; inme riski, kas kütlesinin kaybına karşı koruma, kemik mineral yoğunluğunun korunması ve böbrek taşlarının oluşumundaki azalma ile de ilişkilidir.

Potasyum alımının arttırılması, kan basıncını (tansiyon) düşürmek için de önemlidir.

4) Kanser

Greyfurt, güçlü antioksidan C vitamininin yanı sıra diğer antioksidanların mükemmel bir kaynağı olarak, kansere neden olduğu bilinen serbest radikallerin oluşumuyla mücadelede yardımcı olabilir. Likopen alımının çeşitli çalışmalarda prostat kanseri önleme riskinde azalma olduğu ve özellikle vitamin C ve beta-karoten bakımından zengin gıdaların özellikle özofagus kanseri riskini düşürdüğü gösterilmiştir.

5) Sindirim

Greyfurt, su ve lif içeriğinden dolayı, kabızlığı önlemeye ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenlilik sağlamaya yardımcı olur.

6) Nemlendirme (Hidrasyon)

Dünyada içerdiği %91 sudan (karpuzun hemen altında) ve önemli elektrolitlerle dolu en fazla nemlendirici meyvelerden biri olan greyfurt suyu dehidrasyonu önlemek için en iyi atıştırmalıktır.

7) Cilt

Antioksidan C vitamini doğal formunda yenildiğinde (taze ürünler olarak) ya da topikal olarak uygulandığında, güneş ve kirlilikten kaynaklanan cilt hasarına karşı savaşmaya, kırışıklıkları azaltmaya ve genel cilt dokusunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. C vitamini, cildin ana destek sistemi olan kollajen oluşumunda hayati bir rol oynamaktadır. Hidrasyon ve A vitamini, her ikisi de greyfurtta mevcuttur ve bunlar sağlıklı görünümlü ciltler için çok önemlidir.

Bununla birlikte, Haziran 2015’te yayınlanan bir bilimsel çalışmada greyfurt suyunun büyük miktarlarda tüketilmesinin melanoma riskini artırabileceği sonucuna varılmıştır.

8) Astımın Önlenmesi

Astım gelişme riskleri, belirli besin maddelerini yüksek miktarda tüketen insanlarda daha düşüktür. Bu gıdalardan bir tanesi greyfurt da dahil olmak üzere birçok meyve ve sebzede bulunan C vitaminidir.

Greyfurt Besin Değerleri

Orta büyüklükte bir pembe greyfurtun yarısı yaklaşık 52 kalori, 0 gram yağ, 0 gram sodyum, 0 gram kolesterol, 13 gram karbonhidrat (8.5 gram şeker ve 2 gram diyet lifi dahil) ve 1 gram protein içerir.

Günde yarım greyfurt tüketmek, C vitamini ihtiyaçlarınızın %64’ünü, A vitamininin %28’ini, kalsiyumun %2’sini ve magnezyumun %2’sini karşılayacaktır.

Greyfurtlar ayrıca az miktarda E vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folat, pantotenik asit, potasyum, fosfor, manganez, çinko ve bakır içerirler. Sadece pembe greyfurtlar, yaygın vitamin ve mineraller açısından yüksek olmakla kalmayıp, aynı zamanda, likopen ve beta-karoten ile birlikte fitotutrient limonoidler ve naringenin ile güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

Araştırmalar, taze pembe veya kırmızı greyfurtun daha yüksek miktarda biyoaktif bileşik içerdiğini ve beyaz veya sarı greyfurtdan çok daha yüksek antioksidan potansiyeline sahip olduğunu gösterdi.

Greyfurt Zararları ve Riskleri

Bazı ilaçları alırken enzim bağlama kabiliyeti nedeniyle greyfurt alımından kaçınılmalıdır. Bu, ilacın bağırsaktan kan dolaşıma normalden daha kolay ve hızlı geçebileceği anlamına gelir. Çoğu durumda bu yüksek düzeyler tehlikeli olabilir. Statin ilaçları, kalsiyum kanal blokerleri ve psikiyatrik ilaçlar, greyfurt ile etkileşime giren en yaygın ilaçlardır.

Ayrıca böbrek rahatsızlığınız varsa greyfurt tüketirken dikkatli olun. Böbrekleri tam olarak fonksiyonel olmayan kişilere çok fazla potasyum zararlı olabilir. Böbrekleriniz aşırı potasyumu kandan yok edemezse ölümcül olabilir.

Gastro-özofageal reflü hastalığı (GERD) olanlar, turunçgil meyveleri gibi asidik yiyecekler tüketirken mide yanması ve hazımsızlık gibi semptomlarda bir artış yaşayabilirler. Ancak bireysel reaksiyonlar değişebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status