Günde Kaç Kalori Alınması Tavsiye Edilir?
Her gün alınması gereken kalori sayısı; yaş, kilo, boy, cinsiyet, yaşam tarzı ve genel sağlık dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.
Gıdaları nasıl yediğiniz de önemlidir. Yapılan bir çalışmaya göre, yemeği ne kadar çiğnerseniz, vücutta o kadar daha fazla kalori tutar.
Günlük Kalori Alımı İle İlgili Hızlı Bilgiler:
Günlük kalori ihtiyacı ilgili önemli noktalar aşağıda kısaca listelenmiştir. Daha ayrıntılı ve destekleyici bilgi makalenin devamında yer almaktadır.
- Önerilen kalori alımı yaş, kilo, boy, cinsiyet, yaşam biçimi ve genel sağlık gibi faktörlere bağlıdır.
- Gıdalar ne kadar uzun süre çiğnenirse, vücut o kadar çok kalori tutar.
- Uzmanların önerdiği günlük kalorili alım miktarı erkekler için 2,700 kalori ve kadınlar için 2,200 kaloridir.
- Güzel kahvaltı etmek, kilo vermeye yardımcı olabilir.
- Yemek yendiği zaman, ne yendiği, ne kadar kalori alındığı kadar önemlidir.
- İnsan vücudunda kullanılan enerjinin yaklaşık %20’si beyin metabolizması için kullanılır.
- İdeal vücut ağırlığı; yaş, kemik yoğunluğu ve kas-yağ oranı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
- Beslenme açısından kalorilerin elde edildiği yiyecek türleri son derece önemlidir.
- Meyve ve sebzelerden oluşan 500 kalorilik bir yemek sağlığınız için çok daha iyidir ve 500 kalorilik patlamış mısır çerezlerinden daha uzun süre tok kalmanızı sağlar.
Önerilen Günlük Kalori İhtiyacı
Önerilen günlük kalori alımları dünyada çeşitlilik göstermektedir. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’ne (NHS) göre, ortalama yetişkin bir kadın 2000 kaloriye ihtiyaç duyarken, kilosu sabit kalmak için ortalama erkek erişkin, günde yaklaşık 2.500 kaloriye ihtiyaç duyuyor. ABD’de uzmanlar ise erkekler için günde 2.700 kalori, kadınlar için 2.200 kalori önermektedir.
Araştırmacılar, yaklaşık 700 kaloriyi içeren bir kahvaltının, kilo vermek ve diyabet, yüksek kolesterol, kalp rahatsızlığı ve şişkinlik riskinizi azaltmak için ideal olduğunu, güzel bir kahvaltının kilonuzu azaltmaya yardımcı olduğunu bildirmiştir.
Sanayileşmiş ülkelerde ve yükselen ekonomilerde insanlar eskisinden çok daha fazla kalori tüketiyorlar. Lokantalardaki porsiyon boyutları, hem fast food olanları hem de zarif mekanlar bugün porsiyonları çok daha büyüktür.
Kalori ve Kilokalori Arasındaki Fark Nedir?
Bilimsel olarak, bir kilokalori 1000 kaloridir. Ancak, çoğu vakada kalori ve kilokalori aynı anlam taşır.
Bir kilokalori, bir atmosferde 1 kilogram suyun sıcaklığını 15 ° C’den 16 ° C’ye yükseltmek için gereken enerji miktarıdır.
“Küçük kalorili”, kalorili geleneksel bilimsel terim anlamına gelir, yani bir kilokalorinin binde biridir.
Uluslararası olarak, çoğu ülke besin enerjisinden kJ cinsinden (kilojoule) ifade eder. 1 kcal (kilokalori) = 4.184 kJ.
İnsan vücudu hayatta kalmak için enerjiye ihtiyaç duyar. Kullandığımız enerjinin yaklaşık %20’si beyin metabolizması içindir. Vücudun enerji gereksinimlerinin geri kalan kısmının büyük kısmı bazal metabolik gereklilikler için, yani dinlenme halindeyken ihtiyacımız olan enerji, kan dolaşımı ve solunum gibi işlevler için alınır.
Soğuk havada, metabolizmamız vücut ısısını sabit tutmak için daha fazla ısı üretmek amacıyla artar. Sıcak bir havada, daha az enerjiye ihtiyaç duyarız. Ayrıca iskelet kaslarımız, duruş ve hareket için mekanik enerjiye ihtiyaç duyarız.
Solunum ya da özellikle hücresel solunum, bir organizmanın karbon dioksit, su ve ATP enerjisi üretmek için oksijeni glikozla reaksiyona sokarak enerjiye girdiği metabolik süreci ifade eder. Solunumdan gelen enerjinin fiziksel (mekanik) enerjiye ne kadar etkili bir şekilde dönüştüğü, yenilen yiyecek türüne ve ayrıca kasların aerobik veya anaerobik olarak kullanılıp kullanılmamasına bağlı olarak, hangi fiziksel enerjinin kullanıldığına bağlıdır.
Basitçe söylemek gerekirse, hareket etmemiz ve tutumumuzu sürdürmemiz ve hareket etmemiz için kaloriye ihtiyacımız olsa bile, hayatta kalabilmek için kaloriye ihtiyacımız var.
Kalori Alımı ve Farklı Beslenme Şekilleri
Sadece kaloriyi saymak ve ağzınıza koyduğunuz yiyecekleri görmezden gelmeniz, sağlığınızı olumlu etkilemeyebilir.
İnsülin seviyeleri, yağları yedikten (hiç yükselmeden sonra) veya proteinden sonra karbonhidrat tüketmekle daha fazla artacaktır. Bazı karbonhidratlar, diğerlerine göre çok daha hızlı şeker (glukoz) şeklinde kan dolaşımına girerler. Rafine un hızlı bir karbonhidrattır, işlenmemiş yulaf ezmesi yavaştır. Yavaş salınan karbonhidratlar, hızlı karbonhidratlardan ziyade vücut ağırlığı kontrolü ve genel sağlık için daha uygundur.
Balık veya et, salata ve ardından zeytinyağlı içeren 500 kalorilik bir yemek, sağlığınız için çok daha iyidir. Özellikle tereyağlı yiyecek veya patlamış mısır gibi 500 kalorili bir atıştırmalıktan daha uzun süre tok kalınmasını sağlar.
Zayıflamak veya vücut ağırlığını korumasına yardımcı olduklarını iddia eden bugün birçok diyet vardır. Bunlardan bazıları son derece başarılıdır, ancak bazıları uzun süre denenmemelidir ve sağlığı kötü yönde etkileyebilir.