Hamilelikte 10.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücuttaki Değişiklikler
Hamileliğin 10.haftasında anne adaylarını ve anne karnındaki bebeği bir takım değişiklikler bekler. Bebeğinizin çoğu hayati organı ve dokuları gelişimini tamamlar. Gebeliğin onuncu haftasından itibaren bebeğiniz rahim dışındaki hayata hazır olmak için gelişimine devam eder.
Bebeğinizin gelişiminde en kritik hafta geride bırakılır. Karaciğer, beyin, böbrekler, kalp, akciğerler gibi vücudunun tüm önemli organları artık fonksiyonlarını yerine getirmeye başlar.
Hamileliğin 10.Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler:
Gebeliğin 10.haftasında bir ya da iki kilo almış olabilirsiniz. Ancak şişkinlik ve diğer belirtiler kendinizi daha kilolu hissetmenize neden olacaktır. Kendinizi daha iyi hissetmek için hafif egzersizlere başlayabilirsiniz ve bu sayede ruh halinizi koruyabilirsiniz. Ancak, doktorunuza danıştıktan sonra egzersiz planı oluşturmanızı tavsiye ediyoruz. Yürüyüş ve yüzme bu dönemde sizin için en iyi iki egzersiz olarak kabul edilir.
Hamileliğiniz boyunca fiziksel olarak aktif olmaya devam ederseniz, kas tonu daha fazla güç ve dayanıklılık kazanır. Bu sayede, özellikle üçüncü trimester döneminde ekstra ağırlık taşımaya vücudunuz daha dirençli olacaktır.
Eğer Doppler testine girdiyseniz, bebeğinizin kalp atışlarını işitmek, duygusal açıdan size iyi gelecektir. Bebeğin kalp atışı sesini duyduktan sonra anne adaylarının stres ve olumsuz duygulardan uzaklaştığına inanılır. Çünkü ultrason ardından vücudunuzdaki östrojen ve progesteron seviyeleri artmaktadır. Bazı erken hamilelik belirtileri, gebeliğin 10.haftasında daha şiddetli hale gelebilir ve yeni belirtiler ortaya çıkabilir.
Hamileliğin 10.haftasında anne adaylarında yaygın görülen belirtilere bir de yakından göz atalım:
1. Hazımsızlık ve Kabızlık:
Bu haftada en önemli sorunlar; hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlıktır. Kaslarınız hamilelik sırasında daha fazla gevşer. Dolayısıyla bu durum bağırsak hareketlerini de etkiler. Kabızlığı önlemek için bol su içmenizi ve lifli gıdalar tüketmenizi öneriyoruz.
2. Akne:
Öte yandan, deride artan yağ cildinizde sivilce veya akne oluşumunu tetikleyebilir. Eğer cildiniz normalde de akneliyse, durum daha kötüye gidebilir.
3. Diş Eti İltihabı:
Hamilelikte hormon düzeylerinin yükselmesinin avantajları ve dezavantajları vardır. Diş ve diş eti sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Vücudunuzda yüksek seviyede progesteron hormonu bulunması, diş eti dokularına kan akışını artırarak diş etinin hassaslaşmasına yol açabilir. Ayrıca, dişeti enfeksiyonlarına yol açan bakterilere karşı vücudun doğal direncine engel olur.
Gebeliğin 10.Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler:
Hamileliğin 10.haftasına girdiğiniz günlerde bebeğiniz gelişiminin karmaşık ve kritik aşamasını tamamlar. Bebeğiniz anne karnında erik büyüklüğüne gelir. Anne karnındaki bebeğin organ ve dokuları, rahim dışında koca dünyaya hazırlanmak için hızla büyümeye devam eder.
Bebeğiniz küçük ağız yoluyla rahim içindeki amniyon sıvısını yutar. Amniyon sıvısı; beyin, karaciğer ve böbrek gibi diğer organlara gönderilmeden önce midesinden geçer. Hamileliğiniz ilerledikçe, sıvı amniyon kesesi içine idrar olarak geri atılır. Bu döngü hamileliğiniz boyunca devam eder.
Bebeğin minik tırnakları oluşmaya başlar ve ayak parmakları ayrılır. Kalp, beyin, böbrek, karaciğer gibi hayati organları çalışmaya başlar. Kırmızı kan hücreleri artık karaciğer tarafından üretilmektedir. Minik diş tomurcukları diş etlerinde görünmeye başlar. Göz kapakları tamamen oluşmuş olsa da, bu hafta içerisinde gözleri kapalıdır. Kulağın iç işitme işlevleri tamamen geliştiği için bebeğiniz o küçük kulakları ile artık sizi duyabilir.
Eklemleri gelişmiştir ve bacaklarını bükebilmesi için esnek ve güçlü hale gelmiştir. Spinal sinirler küçük omurgasında uzanmaya başlar ve saydam derisinden görülebilir. Nöronlar omurilik kenarlarında oluşmuşlardır. Beynin hızlı gelişimi alnında çıkıntı oluşturur.
Beynin temel bölümleri, artık görünür. Bebeğinizin cinsel organları oluşmuştur ve hızla gelişmektedir. Ancak bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için henüz çok erkendir.
Bu yazımızda 10 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik. Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz