Hamilelikte 16.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler

Yaklaşık 5-6 hafta boyunca gebe olup olmadığınız hakkında emin olmayabilirsiniz; ancak gebelik haberini öğrenmenizle birlikte erken hamilelik belirtileri hamileliğin ilk 3 aylık döneminde size zor zamanlar yaşatmış olabilir.

Hamileliğinizin ikinci üç aylık dönemine girdiğiniz şu günlerde ise çoğu erken hamilelik belirtisi artık kaybolmuştur. Hamileliğinizin 16.haftasında kendinizi daha iyi hissetmeye başlamış olabilirsiniz.

Hamileliğin bu haftasında anormallikleri kontrol etmek için doktorunuzun bir takım testler isteyebilir. Bu testler fetüste bir anormallik olup olmadığı konusunda şüphelerden kurtulmak için tavsiye edilir.

Gebeliğinizin 16.haftasında olduğunuza inanmakta güçlük çekebilirsiniz. Bu hafta bebeğinizin anne karnında hareketli olacağını vurgulamak isteriz. Bebeğinizin hareketlerini hissetmek sizin için gelmiş geçmiş en heyecan verici anlardan biri olabilir. Ancak hamileliğinizin ilerleyen haftalarında bebeğinizin hareketlerini daha güçlü ve daha sık hissedebilirsiniz.

Hamileliğin 16. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler:

Bu haftalarda vücudunuz daha önce ürettiğinden yaklaşık %50 daha fazla kan üretiyor. Kan dolaşımının artması ise yüzünüzde kızarıklığa neden olabilir. Bunun bir parçası olarak hormonlar tarafından yağ üretimi artar. Gebeliğin 16. haftasında aşağıdaki değişikler de sizleri beklemektedir.

  • Ayna karşısında durduğunuzda, göğüslerinizin görünümünde değişiklik olduğunu ve büyüdüklerini görebilirsiniz.
  • Süt besleri zaten çalışmakta ve salgı üretmektedir. Buna ek olarak, artan kan akışı ile birlikte göğüs yüzeyindeki damarlar daha belirginleşir.
  • Bel çevresi genişlemektedir. Geçtiğimiz haftaya oranla kilonuzda artış olur.
  • Bebeğinizin rahim içinde güvenli ve sağlıklı kalması için amniyotik sıvının miktarı büyük ölçüde artmıştır.
  • Hamileliğinizin ilerlediği şu günlerde kilonuzun her geçen gün artması kendinizi huzursuz hissetmenize neden olabilir. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için abur cubur yemek yerine besleyici ve sağlıklı besinler yemeye özen gösterin.
  • Hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflaması neticesinde daha sık soğuk algınlığına yakalanabilirsiniz; öksürük ve ateş gibi şikayetleriniz olabilir. Yine de bu durum bebeğinize zarar vermez. Ancak bebeğiniz için tehlikeli olan bazı enfeksiyonlar vardır. Bu enfeksiyonlara genital uçuk, kızamıkçık veya su çiçeğini örnek verebiliriz.

Hamileliğin 16. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler:

  • Gebeliğin 16.haftasında bebeğinizin iç kulak kemikleri geliştiği için artık sesleri işitebilir.
  • İdrar yolu şimdi daha karmaşık fonksiyonlarına devam edebilir.
  • Bebeğinizin başı daha önceki haftaya göre daha dik durmaktadır.
  • Önümüzdeki birkaç hafta boyunca, bebeğiniz hızla büyüme atağına geçer.
  • Bebeğiniz 12-13 cm uzunluğundadır ve ağırlığı da 90-140 gram aralığındadır. Artık bebeğiniz bir avokado meyvesi büyüklüğüne ulaşmıştır.

Tavsiyeler:

  • Tarama testleri hakkında kesin bir karar vermeniz gerekmektedir. Bu testler hakkında endişelenmenize gerek yoktur.
  • Hamileliğin 16. haftasından itibaren karnınız daha belirgin hale geleceğinden, her hafta ayna karşısında fotoğrafınızı çekerek değişimi kendiniz görebilirsiniz. Ardından bu fotoğraf karelerini bir araya getirmek eğlenceli olacaktır.
  • Belirli hastalıklara karşı aşı olmanın güvenli yolu hakkında doktorunuza danışınız.
  • Bebeğinizin hareketlerini hissetmenin, onunla özel bir bağ kurmanın keyfini çıkarın.

Bu yazımızda 16 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.

Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status