Hamilelikte 25.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler
Hamileliğinizin 25.haftasında, üçüncü trimester dönemine birkaç hafta kala, daha fazla sabırlı olmanız gerekmektedir. Devam eden bazı hamilelik belirtileri her ne kadar kendinizi kötü hissetmenize neden olsa da, annelik duygusunun tadını çıkarmalı ve eşinizle birlikte yuvanıza katılacak yeni birey için aşk ve gururla birbirinizi desteklemelisiniz.
Hamileliğin 25. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
Üçüncü trimester dönemine yaklaştıkça, fiziksel büyüme ve değişiklikler oldukça belirgin hale gelir. Dışarıya çıktığınızda pek çok yabancı insan hamile olduğunuzu fark edecek ve size birçok konuda yardımcı olmak isteyecektir.
Bebeğinizin tekmelerini hissettikçe, bu özel duygu tüm sorunlarınızı ve kaygılarınızı unutturacaktır. 25 haftalık gebelikte vücutta meydana gelen değişikliklere bir göz atalım:
- Karnınız büyükçe, vücudunuzun ağırlık merkezinde de değişiklik olur ve dengede kalmakta güçlük çekebilirsiniz. Artık duruş pozisyonunuzu değiştirme ihtiyacı duyabilirsiniz.
- Hormonların yüksek seviyede olması ve hamilelikte salınan relaksin hormonu nedeniyle, eklemleriniz gevşer. Bu nedenle düşük tansiyon, anemi, baş dönmesi ve bayılma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
- Kan şekeri düzeyinizde değişiklik meydana gelebilir. Metabolik değişiklikler ise azalmaya başlar.
- Yürüyüşünüzde değişiklikler meydana gelecektir. Ancak, doğumdan sonra yine eskisi gibi rahat yürüyebilirsiniz. Şimdilik, size iyi bir denge sağlayan duruşu benimsemelisiniz.
- Gebeliğiniz ilerledikçe, horlama sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Hamile kadınlar arasında horlama yaygın görülen bir durumdur. Burun mukozasında artan kan akışı nedeniyle tıkanıklık olabilir. Ayrıca artan kilo veya uyku apnesi ya da bazı durumlarda gestasyonel diyabet işareti olarak horlama sorununu ortaya çıkarabilir.
- Siyatik; büyüyen rahmin sırt ve karın bölgesine baskı uygulamasıyla ortaya çıkan bir sorundur. Bacaklarda uyuşma, bacak ve kalçada şiddetli ağrı ya da karıncalanma olabilir.
- Saç ve tırnaklarınız daha hızlı büyüyebilir.
- Kabızlık, hemoroid sorunları görülebilir.
- Sırt ağrısı şikayetiniz artabilir. El ve ayaklarda şişme de sık görülen sorunlardır.
- Baş ağrısı, uyku güçlüğü, deride çatlaklar, göğüslerde büyüme, hızlı kilo alımı, terleme, diş eti kanaması ve unutkanlık da gebeliğin 25.haftasında karşılaşabileceğiniz diğer fiziksel değişikliklerdir.
Hamileliğin 25. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler
Bebeğinizin beyni gelişimini sürdürmektedir. Bebeğinizin cildi altında yağ tabakası oluşmaktadır. Ancak, cildi hala kırışık ve incedir. Bebeğinizin akciğerleri gelişmektedir ve oluşan kan damarlarının yanı sıra burun delikleri de açılmaktadır.
Bebeğiniz doğum sonrası alacağı ilk nefese hazırlanmaktadır. Derisinin altındaki kan damarları da gelişmektedir ve bu damarlar cildinde kırmızımsı bir renkte görünür.
Gebeliğinizin 25.haftasından sonra doktorunuzu eskisinden daha sık ziyaret etmeniz gerekebilir. Bebeğinizin gelişiminde her şeyin normal olup olmadığını öğrenmek için ultrason taramaları yapılabilir. Bu hafta içerisinde doktorunuz tarafından glikoz tarama testi yaptırmanız önerilebilir.
Bu yazımızda 25 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.