Hamilelikte 29.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler
Hamileliğinizin 29. haftasında, doğum tarihine yaklaştığınızı bilmek sizi heyecanlandırabilir. Bununla birlikte, el ve ayaklarınızdaki şişlikler, cildinizin kaşınması gibi belirtiler sizi rahatsız edebilir. Vücudunuz doğum için yeterince esnektir.
29 haftalık hamilelikte, anne adayında ve bebekte meydana gelen önemli değişiklikler aşağıda detaylı olarak yer almaktadır.
Hamileliğin 29. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
Karnınız büyüdükçe, vücut dengenizde de değişiklikler olabilir. Özellikle önümüzdeki haftalarda rahim büyüdükçe, karın çevrenizde de hızlı bir büyüme olacaktır. Bunların dışında, vücudunuzda meydana gelecek bazı değişiklikler şöyledir:
- Rahim hızla büyümektedir ve göğüs kafesi üzerine baskı yapmaktadır. Bu nedenle, bazen nefes nefese kalabilirsiniz ve kaburga ağrısı hissedebilirsiniz.
- Rahim, mesane ve pelvik bölgesine baskı uygulamaktadır. Bu nedenle; sık idrara çıkma, bacak krampları ve ağrıları olabilir.
- Hormon seviyelerinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle; cildiniz kuruyabilir, cilt kaşıntısı ve döküntü gibi cilt sorunları meydana gelebilir. Cildinizi nemli tutmak için nemlendirici krem kullanabilirsiniz. Eğer kaşıntı rahatsızlık edici boyuta ulaşırsa, doktorunuza danışınız.
- Gebelikte şiddetli kaşıntı obstetrik histiositoz olarak bilinen nadir bir karaciğer bozukluğu belirtisi olabilir.
- Kolostrum sızıntısı nedeniyle göğüslerinizde akıntı olabilir ve göğüs pedleri kullanmanız gerekebilir.
- Göğüs uçları daha koyu hale gelebilir. Meme damarları deri yoluyla görünür hale gelir.
- Vücudunuz hamileliğinizin üçüncü üç aylık döneminde enfeksiyonlara karşı daha hassas olduğundan, idrar yolu enfeksiyonu belirtilerine dikkat edin.
- Mide ekşimesi ve hazımsızlık, sadece gün boyunca sizi rahatsız etmeyebilir, geceleri de bu sorunlar devam edebilir.
- Gebeliğin 3.trimester döneminde karşılaşılan ortak sorunlardan biri; kabızlık ve hemoroiddir. Bu nedenle, lifli gıdalar yemeye özen gösterin ve bol su için. Yoğurt yemek, kabızlık ve hemoroid sorununa iyi gelebilir.
- Hormonlar nedeniyle tırnaklarınız daha kırılgan hale gelebilir ve daha hızlı büyür.
- Artan kan hacmi nedeniyle vücudunuzun iç sıcaklığı biraz artabilir.
- Hamile kadınların yaklaşık %40’ı varis sorunundan muzdarip olurlar. Gebelik öncesinde de varisler varsa, daha kötü bir hal alabilir.
- Stres ve kaygı sorunları yaşıyorsanız, nefes egzersizleri yaparak rahatlama sağlayabilirsiniz.
Hamileliğin 29. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler
Bebeğinizin karnınızdaki tekmeleri bazen acı verici olabilir. Ancak bebeğinizin tekmelerini hissetmek, onun güvende olduğunu bilmenize yardımcı olur. Yakında bebeğiniz büyüdükçe rahim içerisindeki boş alan azalacaktır ve hareketleri de kısıtlı olacaktır. 29 haftalık gebelikte bebeğinizde meydana gelen bazı değişimler şöyledir:
- Bebeğiniz gözlerini artık rahim içerisindeki manzaraya odaklayabilir.
- Dış dünyadaki sesleri duyar ve sesin kaynağına doğru başını çevirerek tepki verebilir.
- Bebeğinizin cildi pürüzsüz ve yumuşak bir hale gelmiştir. Cildini kaplayan vernix ve ayva tüyleri yavaş yavaş kaybolur.
- Akciğerleri olgunlaşmaya ve gelişmeye devam eder.
- Bebeğiniz el ve parmaklarını emerek, doğum sonrası beslenme için refleksler geliştirmektedir.
- Beyni, bu aşamada gelişir. Dolayısıyla başı daha hızlı bir tempoda büyümektedir.
- 29 haftalık gebelikte, bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 1150 gramdır ve uzunluğu ise 39 santimetre kadardır.
Bu yazımızda 29 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.