Hamilelikte 31.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler
Hamileliğinizin 31. haftasında, bebeğiniz anne karnında hareket etmekle meşguldür. Bebeğinizin tekmelerini hissetmek, sizi ve eşinizi mutlu edecektir. Eğer 31 haftalık gebelikte anne ve bebekte meydana gelen değişiklikleri merak ediyorsanız, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Hamileliğin 31. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
Doğuma yaklaşık 2 ay kalması nedeniyle, sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Her ne kadar bebeğinizi bir an önce kucağınıza almak istiyor olsanız da, bebeğinizin gelişim süresini tamamlamaya ihtiyacı vardır. 31 haftalık hamilelikte karşılaşacağınız hamilelik belirtileri ve değişiklikler şöyledir:
- Vücudunuzda artık büyük değişiklikler olmaktadır. Ağırlığınız her hafta artmaktadır. Hamileliğin 31.haftasına kadar yaklaşık 9 ila 12 kilo almış olabilirsiniz.
- Bacak ağrıları ve kramplar devam edebilir. El ve ayaklarınızda ödem olabilir. Ödem, hamileliğin 27.haftasında başlar ve doğuma kadar devam eder. El ve ayaklarınızın şişmesi nedeniyle, günlük aktivitelerinizi yapmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Ayakkabılarınızı giymekte zorlanabilirsiniz. Bol su içmeye ve tuzlu gıdalardan kaçınmaya özen gösterin. Kalsiyum ve magnezyum eksikliği de bacak kramplarına neden olabilir. Doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
- Hazımsızlık sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
- Büyüyen karnınız nedeniyle, rahat uyku pozisyonu seçmekte ve uykuya dalmakta güçlük çekebilirsiniz. Uyku sorunlarınız, doğuma yaklaştıkça artabilir.
- Rahmin diyaframa baskısı nedeniyle nefes darlığı sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Nefes egzersizleri yapmak, rahat nefes almanıza yardımcı olabilir.
- Sık idrara çıkma şikayetinizde değişiklik olmayabilir. Bunun nedeni, rahmin mesaneye ve alt organlara baskı yapmasıdır.
- Bu hafta sırt ağrısı şikayetiniz artabilir. Genişleyen rahim nedeniyle sırtınızda aşırı bir ağrı olabilir. Pelvis de rahat bir doğuma hazırlanmak için gevşemektedir.
- Hamilelik hormonları ve artan kan akışı nedeniyle varis şikayetiniz olabilir. Düzenli kan dolaşımı için yürüyüş yapmanızı tavsiye ediyoruz.
- Kendinizi sık sık bitkin hissedebilirsiniz. Bu durumdan gebelik hormonları suçludur. Bu hormonlar, eklemleri ve bağları gevşetir. Unutkan ve halsiz olabilirsiniz. Bazı aksilikleri önlemek için ekstra dikkatli olmaya özen gösterin.
- Son zamanlarda unutkanlığınız artmış olabilir. Uyku eksikliği ile birlikte daha stresli ve yorgun hissedebilirsiniz. Beyniniz yavaşlar ve bir şeyleri unutturur.
- Hamileliğin 31.haftasında Braxton Hicks kasılmaları sık görülür ve ağrısız olduğu sürece zararsızdır.
- Gebeliğin üçüncü trimester döneminde beyaz akıntı yaygın görülür. Eğer akıntıyı şiddetli kanama takip ederse, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurunuz.
- Bebeğiniz rahim içerisinde daha fazla alan için kendini iter. Bu da mide ekşimesine yol açar. Mide yanmasını önlemek için asitli içeceklerden uzak durun ve yağlı yiyecekleri az miktarda tüketin.
- Kabızlık, gebeliğin 31.haftasında karşılaşılan bir diğer problemdir. Kabızlığı önlemek için bol su için ve lifli gıdalar tüketin.
Hamileliğin 31. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler
Hamileliğin 31. haftasında anne karnındaki bebek büyüme atağına geçer. Boyu ve kilosu hızla artmaya başlar. Bebeğiniz karnınızda tekmelere devam eder. Bebeğinizin tekmeleri, onun aktif ve sağlıklı olduğunu işaret etmektedir.
Bebeğinizin fetal gelişimindeki diğer önemli değişimler şöyledir:
- Bebeğinizin beyni, kulakları ve gözleri tamamen gelişmiştir. Seslere ve ışıklara tepki verebilir. Ona şarkı söylediğinizde, tepkisini hissedebilirsiniz. Doktorlar, genellikle anne adaylarının üçüncü trimester döneminde yüksek seslerden kaçınmasını önermekteler.
- Hamileliğin ilk zamanlarında vücudunu kaplayan avya tüyleri azalmaya başlar. Artık kafatasında saçları gelişir.
- Hareket etmesinin yanı sıra, kafasını yana çevirebilmektedir; aynı zamanda parmağını emme ve hıçkırma gibi eylemleri olabilir.
- Kolları ve bacakları gelişmeye devam ederken, vücudunun geri kalanı ile orantılı hale gelmektedir.
- Ayak ve parmak tırnakları da gelişmiştir.
- Kolları ve bacaklarının yanı sıra; diğer organları da büyümeye devam ediyor. Özellikle mesanesi bu hafta gelişimini hızlandırır.
- Bebeğiniz her gün amniyotik sıvıya yaklaşık 2 fincan kadar idrar yapar. Bu aşamada amniyotik sıvı çok önemlidir. Doktorunuz bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için göbek boyutunuzu ölçebilir.
- Bebeğinizin kırmızı kan hücre üretmeye yardımcı olan kemik iliği gelişmektedir.
- Bebeğinizin sindirim sistemi ve ciğerleri neredeyse gelişmiştir.
- 31.hafta sonunda, bebeğiniz muhtemelen yaklaşık 1.5 kilogram ağırlığında ve her zamankinden daha aktif olacaktır. Bu hafta ortalama uzunluğu da 40 santimetredir.
Bu yazımızda 31 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.