Hamilelikte 33.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler

Hamileliğinizin 33.haftasında, kendinizi halsiz ve yorgun hissedebilirsiniz. Annelerin çoğu 8 aylık gebelikte vücutlarında genel bir rahatsızlık hissederler. Karnınızın büyümesi, artık bazı aktivitelerinizi engelliyor olabilir. Bir yandan bebeğiniz de rahimde hızlı bir büyüme atağına geçmiştir.

33 haftalık gebelikte anne adayı ve bebeği bekleyen değişiklikleri merak ediyorsanız, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Hamileliğin 33. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

Üçüncü trimester döneminde sık sık tuvalete gitme ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünüyor olabilir. Uykusuzluk sebebiyle tüm gün kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. 33 haftalık hamilelikte anne adayının vücudunda meydana gelen diğer önemli değişiklikler şöyledir:

  • Parmak ve ellerinizde uyuşma olabilir. Hormonal değişiklikler, doğumun yaklaşması nedeniyle duyulan endişe, sık idrara çıkma, hazımsızlık, bacak krampları nedeniyle de uykusuzluk sorunu ortaya çıkabilir.
  • Uykusuzluk nedeniyle unutkanlık olabilir.
  • Zaman zaman nefes almakta güçlük çekebilirsiniz. Nefes egzersizleri yapmayı deneyerek, nefes almayı kolaylaştırabilirsiniz.
  • Ödem ve vücudun su tutması nedeniyle özellikle ayak, bacak ve kollarınızda şişlikler olabilir.
  • Braxton Hicks kasılmaları bu hafta da devam eder.
  • Tırnaklarınız normalden daha hızlı uzar. Saçınızı normalden daha kalın hissedebilirsiniz. Bu değişimlerin asıl nedeni, bebeğinizin gelişimine yardımcı olan gebelik hormonu östrojendir. Aynı zamanda östrojen hormonu 3.trimester da ruh hali değişikliklerine neden olabilir.
  • Parmaklarınızda karıncalanma hissi olabilir. El ve bilekleriniz sık sık uyuşabilir. Bunun nedeni karpal tünel sendromu olabilir. Karpal tünel sendromu, hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde yaygın görülür. Ödem ve vücudun su tutması da median siniri üzerine baskıyı artırarak, el ve parmakların uyuşmasına neden olabilir.
  • Karnınız genişlemeye devam eder. Üçüncü üç aylık dönemde, gelişen karın genellikle denge sorunlarına yol açar. Sık sık sakarlık yapabilirsiniz. Ya da yürürken tökezleyebilirsiniz. Uyku eksikliği ve halsizlik de beraberinde unutkanlık ve sakarlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, ekstra temkinli olmaya gayret edin.
  • Sürekli genişleyen karın akciğerler de dahil olmak üzere tüm iç organlara baskı uygular. Basit aktiviteler bile sizi nefes nefese bırakabilir. Ancak, endişelenmenize gerek yoktur. Nefes darlığı, hamileliğin 33.haftasında sık görülen bir semptomdur.
  • Mide ağrıları da hamileliğin 33.haftasında yaygındır. Rahmi destekleyen bağ sürekli genişlemektedir ve bu da karnınızın her iki tarafında ağrıya neden olur. Karın etrafında ağrı, ateş ve kanama sorunlarıyla birlikte görülmediği takdirde endişe edilecek bir şey yoktur.

Hamileliğin 33. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler

33.haftanın sonunda, bebeğiniz hızla büyüyor ve derisi altında yağ dokusu oluşmaya devam ediyor. Bebeğinizin iskeleti yavaş yavaş sertleşmektedir. Ancak tam olarak gelişmemiştir.

Bebeğinizi hamileliğin 33.haftası boyunca bekleyen değişiklikler şöyledir:

  • Gebeliğin 8.ayında, bebeğinizin gözleri tamamen gelişmiştir.
  • Bebeğiniz artık dış dünyadaki yaşama daha hazırdır. Cildinin altında biriken yağ dokusu sayesinde cildi daha az kırışık ve kırmızımsı görünmektedir. Kulakları da gelişmektedir.
  • Akciğerleri gelişmeye devam etmesine rağmen, oldukça olgunlaşmıştır. Bebeğiniz anne karnında nefes pratikleri yapmaktadır. Böbrek gibi diğer iç organları artık gelişmiştir.
  • Bebeğin kemikleri sertleşmeye başlamıştır. Ancak, kafatası doğumda kolay geçiş sağlamak için yumuşak kalır.
  • Bebeğiniz hızla büyümektedir ve rahimde onun için çok az alan kalmıştır. Sonuç olarak, artık eskisi kadar aktif değildir. Ama, tekme atmaya devam edecektir.
  • Genelde, 33.haftada bebek baş kısmını pelvise doğru, serviks içine çevirir. Bu, özellikle ilk kez anne olacak gebeler arasında yaygındır.
  • Cildi altında biriken yağ dokusu nedeniyle, cilt rengi kırmızıdan pembeye döner. Bebeğinizin cildi daha az kırışık görünür.
  • Hamileliğin 33.haftasında bebeğiniz artık neredeyse bir ananas boyutundadır. Yaklaşık 2 kilogram ağırlığındadır ve tepeden tırnağa ölçüldüğünde uzunluğu neredeyse 43 santimetredir.

Bu yazımızda 33 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.

Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status