Hamilelikte 5.Hafta: Bebek Gelişimi, Vücutta Değişiklikler ve Tavsiyeler
Henüz yeni 5 haftalık hamile olduğunu öğrenen veya hamileliğin 5.haftasında hem bebek gelişiminde hem de kendi vücudunda ne gibi değişimlerin olacağını merak eden bayanlar, yazımızın devamında tüm cevapları bulabilirler.
Hem anne, hem baba adayı için ebeveyn olacağını öğrenmek heyecan verici bir durumdur. Çoğu kadın regl gecikmesinden bir hafta sonra hamile olduğunu düşünür, ancak modern zamanlarda bu güvenilir olmayan bir yöntemdir.
Özellikle son birkaç aydır regl periyotlarınız düzenli değilse, hamileliğinizi onaylamak için öncelikle hamilelik testi yapmanızı öneriyoruz. Evde yapılan gebelik testlerine eczanelerden kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Hamileliğin 5.Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
Vücudunuzda gördüğünüz ilk kaçınılmaz değişim menstrual döngünün bitmesidir. Henüz hamileliğin erken evresinde olduğunuz için bazı hamilelik belirtileri henüz ortaya çıkmayabilir. Ancak aşağıda yer alan 5 haftalık gebelik belirtilerinden bazıları görülebilir:
- Adet kanamalarının bitmesi
- Vücudunuzdaki hormon değişikliklerinden kaynaklanan ruh hali
- Sık sık idrara çıkma dürtüsü
- Sık olmasa da mide bulantısı ve sabah bulantısı
- Göğüslerinizde ağrı ve hassasiyet
- Aşırı yorgunluk
- Ağız kuruluğu
- Bazı gıdalara aşerme
Hamileliğin 5.Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler
Bebek, artık bir embriyo olarak adlandırılır, sıcak ve koruyucu rahim içinde büyümektedir. Bu aşamada, bir kurbağa yavrusu gibi görünür.
Bebeğiniz hızla büyüyor olsa da, uzunluğu 3 milimetreye ulaşır. 5 haftalık gebelik sonunda bebeğiniz bir tohum boyutundadır.
Tavsiyeler:
Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra yaşamınızda bazı değişiklikler yapmanız ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemiş olmanız gerekir. 5 haftalık hamile olduğunuzda size yardımcı olacak bazı ipuçları aşağıda yer almaktadır:
1. Egzersiz:
Gebelik boyunca ve doğumda ekstra zinde ve güçlü olmak için egzersize başlamanın tam zamanıdır. Eğer sağlıklı iseniz, içinizde büyüyen bebeğiniz de sağlıklı olacaktır. Egzersiz yapmak, aynı zamanda doğum sonrası eski kilonuza ve formunuza kolayca geri dönmenize yardımcı olur. Doktorunuzun önerdiği hafif egzersizleri yapabilirsiniz.
2. Alkole Hayır Deyin:
Hamile kaldığınızı öğrendiğiniz andan itibaren alkolü bırakın. Eğer planlı bir hamilelikse, hamile kalmadan önce alkolü bırakmalısınız.
3. İki Kişilik Yemeyin:
İçinizde büyüyen başka bir hayat olsa da, sadece küçük bir embriyo olduğunu unutmayın. Birçok kadının hamilelikte aşırı kilo almasının nedeni iki kişilik yeme psikolojisidir. Önemli olan yiyeceklerin miktarı değil, kalitesidir. Doktorunuzun önerdiği beslenme programına uymaya ve kontrollü kilo almaya özen gösterin.
4. Takviyeler:
Doktorunuz tarafından folik asit ve D vitamini takviyesi verilebilir, ancak bebeğinizin büyüyen hücreleri ekstra besin gerektirir; dolayısıyla daha fazla takviye tüketmek gerekir. Yeterli miktarda C vitamini içeren besinleri tüketmeye özen gösterin.
5. Deniz Ürünlerinden Kaçının:
Deniz ürünleri çok sağlıklı olsa da, hamilelikte fazla tüketilmesi önerilmez. Bunun da nedeni içerdikleri civadır. Hamileliğiniz boyunca çiğ veya pişmiş deniz ürünlerini sınırlı şekilde yiyin. Eğer deniz ürünleri düzgün pişmiş değilse, tenya gibi parazitler taşıyabilir; dahası, bebeğin büyümesi için gerekli temel besinlerin vücuttan tahliye olmasına neden olabilir.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden 5 haftalık hamile olduğunuzda yaşadığınız duyguları okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.