Hamilelikte 9.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler
Hamileliğinizin sekizinci haftasını başarıyla tamamladıktan sonra ilk trimester döneminin son ayı olan 9.haftaya girmiş bulunuyorsunuz. Bu haftada sizi ve bebeğinizi birçok değişiklik bekliyor olacak. Ayrıca gebeliğinizin 9.haftasında beslenme, uyku ve spor alışkanlıklarınızı düzene sokmak ve kontroller için sağlık kuruluşuna ilk ziyaretinizi yapmaya hazırlanıyor olabilirsiniz.
Bu yazımızda 9 haftalık gebe anne adaylarını bekleyen fiziksel ve duygusal değişiklikleri, anne karnındaki bebeğin gelişimi hakkında bilgiler veriyoruz.
Hamileliğin 9.Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler:
9 haftalık gebe olan bayanların vücutlarında henüz herhangi bir fiziksel değişiklik olmayabilir. Ancak bu haftadan sonra vücudunuzdaki değişiklikleri yavaş yavaş fark etmeye başlayacaksınız.
Karın bölgenizde şişlik olmasa bile beli kemerli kıyafetler sizi rahatsız etmeye başlayabilir. Sık bulantı atakları olabilir. Göğüsleriniz büyümeye başlar. Çünkü gebeliğin erken aşamasında kanallar ve bezler gelişmeye başlar. Göğüslerinizde mavi küçük damarlar belirginleşebilir. Rahim iki katı genişler ve göbek bölgesinin altında belirgin hale gelir.
Rahim büyümesi ile birlikte, alt karın bölgesinde kramp ve ağrı ortaya çıkabilir. Eğer ağrı ile birlikte vajinal kanama fark ederseniz, hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Hamilelikte gaz problemi normaldir. Kendinizi rahatlatmak için, gaz üreten lahana veya fasulye gibi gıdaları yemekten kaçınmalısınız. Bazı hamile kadınlarda tat ve koku duyularında değişiklik görülebilir. Daha önce sevdiğiniz gıdalar artık sizi tiksindirmeye başlayabilir.
Progesteron gibi hormonlar büyüyen bebeğiniz ile birlikte vücudunuzun genişlemesine yardımcı olur. Ancak, hormonlar sindirim sistemi boyunca gıda hareketini yavaşlatabilir. Bu nedenle, anne adayları mide yanması sorunu ile karşılaşabilirler.
Vücudun 5 litre kan taşıması normaldir. Ancak, büyüyen bebeği desteklemek için vücudunuzdaki kan yedi veya sekiz litreye çıkar. Artan kanın büyük bir kısmı sıvı plazmadır. Kırmızı kan hücreleri genellikle gebeliğin ikinci üç aylık döneminde artışa geçer.
Metabolizma hızı %25 artar ve bu nedenle, kalbiniz vücudunuza yaklaşık %40 ekstra kan gönderir. Doğuma kadar göğüslerde, rahim ve böbreklerde kan dolaşımı artar. Ayrıca kan hacmi arttıkça baş dönmesi hissedebilirsiniz.
Hamileliğinizin 9. haftasında el ve ayaklarınızdaki damarlarda şişlik olabilir. Meme ucu daha büyük olur ve daha koyu bir renge döner. Artık vajinal akıntı artar. Vücudun su tutma olasılığı daha yüksektir ve bu nedenle kiloda artış görülür.
Saçlarınız daha yağlı ve ince telli bir yapıya dönüşebilir. Sırt ve baş ağrısı 9 haftalık gebelikte sık görülür. Ayrıca diş eti kanamaları ve burun kanaması olasılığı artar. Aşırı su kaybı (dehidrasyon), şişkinlik ve uyuşukluk hissi gibi diğer hamilelik belirtileri ile karşılaşabilirsiniz.
Hamileliğin 9.Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler:
Bebeğiniz 2.3 cm, yani bir üzüm tanesi büyüklüğündedir. Ağırlığı ise en az 2 gramdır. Gebeliğin 9. haftasında, gelişmekte olan bebeğinizin vücut parçaları ve oranları gelişmekte olup, hızlı değişim devam etmektedir. Büyüyen bebeğiniz artık embriyo evresini bitirip, fetal safhaya giriyor. Bu da embriyonun artık fetüs olduğu anlamına gelir. Bebeğinizin temel vücut parçaları önümüzdeki aylarda kritik gelişim dönüşümü geçirmeye hazırlanmaktadır.
Bebeğin göz kapakları gözleri tamamen kaplar ve 26.haftaya açılır. Kulakları küçük ve görünür haldedir. Burun, burun delikleri ve ağız daha belirgin hale gelir. Ağzı düz bir çizgi halinde görünür ve dili oluşmaya başlar. El ve ayak parmakları görülebilir, el ve ayak bilekleri gelişmeye başlar. Boyun bölgesi daha belirgin hale gelir.
Sindirim sistemi ve diyafram gelişmeye başlar. Hamileliğin 9. haftasında, bebeğinizin iskeleti sağlamlaşmaya başlar. Meme uçları ve kıl folikülleri yavaş yavaş oluşmaya başlar. Bebeğin pankreas, safra kesesi, safra yolları ve anüs oluşur.
Bebeğinizin üreme organları içten gelişir. Bebeğiniz kıvranma hareketleri yapar; ayrıca, bir sonraki aşamada tekmelemeye başlar. Bebeğin temel gövde parçalarının gelişimi gebeliğin bu haftasında tamamlanır. Önümüzdeki haftalarda, bu vücut parçaları daha yapısal olarak tanımlanır.
Bu yazımızda hamileliğin 9.haftasında anne adayı ve bebekte meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik. Aşağıda yer alan yorum bölümünden görüş ve önerilerinizi okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.