Hamilelikte Anjiyo Hakkında Merak Edilenler
Göbek çevresinde yağlanma, hipertansiyon, alkol ve sigara gibi etkenlerden oluşan kalp hastalıkları ve kalp damar tıkanıklıkları insanlarda anjiyo gereksinimi duyulmasına sebep oluyor. Bazı anjiyo yapılan hastalara sadece damar açmakla kalınmayıp damarın sürekli açık kalmasını sağlamak için stent yani balon adlı ince ve metalik tellerden örülmüş kafesli silindir şeklinde bir nesne takılıyor.
Hamilelikte anjiyo kar ve zarar ölçümü yapılarak yapılabiliyor. Fakat ortada hiçbir şekilde tehlikeli bir durum olmadığında anjiyo kesinlikle yapılmıyor. Yani annenin hayati tehlikesinin bulunması, anneyi kaybetmek gibi bir tehlikeye karşın ve bebek beş aylık civarını aşmış ise o zaman anjiyo yapılabiliyor.
Bebek Radyasyon Alır Mı?
Gebelik devresinde alınan radyasyon bebeğin hem beden hem de beyin gelişimi için çok zararlıdır. Anne ve bebeğin sağlığını etkileyen radyasyon anjiyo yapılırken de bebeğe ulaşabilmektedir. Bebeğin radyasyon alması önlenmek için ne kadar da önlemler alınsa hamilelikte anjiyo bebek için tehlikelidir.
Hamilelikte yapılan anjiyo esnasında bebeğin aldığı radyasyon, damardan verilen ilaçtan veya annenin açılan damarından dolayı değil, anjiyo esnasında açılan damarların takibi için kullanılan tomografi cihazlarından dolayı oluşmaktadır. Bebeğin radyasyon almaması için annenin ölüm riski yok, doğumu bekleyecek durumda olabilmesi ile hamile anneye anjiyo uygulaması yapılmamaktadır.
Eğer hamilelik devresinde anjiyo yapılmak zorunda ise o zaman bebeğin anne karnında 5. ayını doldurmuş olması göze alınarak yapılabilir. Çünkü 5. ayda bebek tamamen vücut gelişimini tamamlamış olur. Fakat yine de anjiyo yapmak zorunlu değil ise kesinlikle anjiyo yapılmamalıdır.
Anjiyonun Riskleri Nelerdir?
Tüm tıbbi müdahaleler gibi anjiyonun da bir takım riskleri bulunmaktadır. Ne kadar da hamile bayanlarda bu risk 2 veya 3 katına çıksa da normal kişiye yapılan anjiyolarda da bir miktar risk gelişmektedir. Fakat anjiyo yapıldığı esnada teknolojik donanımlar çok ileri derecede olduğundan dolayı bu risk oldukça düşük bir hale gelmektedir.
Gebelikte Anjiyo
Anjiyo bir hastaya yapıldıktan sonra hastaneye yatışı yapılması gereken bir işlem de değildir. Sadece bazı hastalarda anjiyo anında verilen ilaçlara karşı alerji gelişmektedir. Ve bu ilaç bazı hastalarda yan etki yaparak hastayı olumsuz yönde etkilemektedir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: