Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Nasıl Geçer?
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonları sadece anne sağlığı için sorun değildir, aynı zamanda anne karnındaki bebek için de bazı riskleri olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu, adından da anlaşılacağı gibi, mesane enfeksiyonudur. Mesane idrarı geçici olarak depolamak ile sorumludur ve bu enfeksiyon genellikle zaten vücudun bir parçası olan bakteriler nedeniyle oluşur. Bu yüzden, idrar yolu enfeksiyonlarına dair genel bilgi sahibi olmak son derece önemlidir.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Hamile kadınlarda mesane enfeksiyonu deneyimi nadir değildir. Tam tersi, hamile kadınların çoğunluğu idrar yolu enfeksyonları şikayeti ile doktora başvurmaktadırlar. İdrar yolu enfeksiyonlarının ortak belirtileri şunlardır:
- İdrar zorluğu
- İdrar yaparken yanma hissi
- Sık idrara çıkma isteği
- Yoğun idrar
- İdrarda koku olması
- Yüksek ateş
- Mide bulantısı ve kusma
Birçok hamile kadın asemptomatik idrar yolları enfeksiyonu da yaşıyor olabilir.
Hamile Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?
Sistit olarak da bilinen mesane (idrar yolu) enfeksiyonu, daha çok bayanlarda görülür. Özellikle düzenli olarak ilişkiye giren bayanlarda sık rastlanır. Gebelik idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir. Ancak nedeni tam olarak belli değildir. Uzmanların bu konuda bazı tahminleri vardır.
- Hamilelikte progesteron denilen hormon seviyelerinde bir artış olması nedeniyle bakteri üremesi, enfeksiyon ve yavaş idrar akış görülebilir.
- Hamilelikte rahim genişlemesi nedeniyle mesane ve diğer üriner organların etkilendiği ve idrar akışının zorlaştığı düşünülmektedir.
- Ayrıca, mesane gebelik sırasında geri akışa daha yatkın hale gelir ve idrarın mesaneye geri akışına neden olabilir. Bu durum da bakterilerin üremesine ve enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Komplikasyonları
Hamilelikte fizyolojik değişimler hamile kadınları endişelendirebilir ve idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar korkutucu olabilir. Ayrıca bebeğinizin zarar görmesinden endişe duyabilirsiniz. Üriner sistem, mesane ve diğer organlarda meydana gelen enfeksiyonlar hamilelikte bazı komplikasyonlar yaratabilir.
- İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse ciddi böbrek enfeksiyonu gelişmesine neden olabilir ve bu enfeksiyon böbreklere yayılabilir.
- Ayrıca hamilelik sırasında kalıcı idrar yolu enfeksiyonları düşüğe neden olabilir.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Hamileliğiniz boyunca idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle herhangi bir endişe yaşarsanız, bebeğiniz için herhangi bir risk oluşturmadan tıbbi yardım almanızı öneriyoruz. Aşağıda idrar yolu enfeksiyonunu önlemenin bazı basit yollarını sizlerle paylaştık.
- İdrarınızı uzun süre tutmayın. İdrar yapmak için dürtü hissettiğinizde ertelemeyin.
- Bol su için. Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarından sürekli şikayetçiyseniz bol su alımı çok önemlidir. Bu sayede idrara daha sık çıkarak bakterilerin artmasını engelleyebilirsiniz.
- Kızılcık suyu tüketiminin idrar yolu enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Ancak bunun için öncelikle doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
- Eşinizle ilişkiye girdikten sonra tuvaleti ziyaret edin. Fiziksel aktivite, bakterilerin üremesini teşvik eder ve enfeksiyona neden olabilir.
- Antibiyotik ilaçlar genellikle kalıcı ve tekrarlayan mesane enfeksiyonu için reçete edilir. Ancak sadece profesyonel sağlık kuruluşu ve uzman hekimler tarafından reçeteye yazılan antibiyotik ilaçları kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu deneyimi yaşayan bayanlar yorum ve görüşlerini okuyucularımızla paylaşabilirler.