Hamilelikte İlaçsız Sinüzit Tedavisi
Sinüs tıkanıklığı hamilelik sırasında tedavi edilebilir. Fakat bebek doğana kadar tam bir iyileşme beklememek gerekir. Sinüzit semptomlarını hafifletmek için bazı tedaviler mevcuttur. “Hamilelikte sinüzit tedavi edilir mi?” diye merak eden hamile bayanlar, endişeye kapılmamalı ve öncelikle uzman bir hekime danışmalılar. Yazımızın devamında hamilelikte sinüzit tedavisine dair bazı basit ve doğal yöntemleri sıraladık. Sizler de sinüs tıkanıklığını gidermek ve bazı belirtileri kontrol altına almak için bu yöntemleri evinizde deneyebilirsiniz.
- Hamile bayanlar burunlarında meydana gelen şişlik, ağrı ve basıncı gidermek için buhar banyosu yapabilirler. Buhar banyosu, tıkalı sinüslerde mukus akışını hızlandırabilir ve sinüslerinizde rahatlama sağlayabilir. Ilık duşa girmek de sinüslerdeki mukus tabakasının incelmesine yardımcı olabilir.
- Bulunduğunuz ortamdaki havanın çok kuru olmamasına dikkat edin. Ortamdaki nemi arttırın. Nemli hava burun şişliğinin ve basıncın azalmasına yardımcı olabilir. Hava nemlendirici ve temizleyici cihazlar kullanıyorsanız, her gün düzenli olarak su değişimini yapın ve yönergeleri takip edin.
- Çevresel faktörler hamilelikte burun şişliğini ve sinüslerde tıkanıklığı arttırabilir. Sinüzit semptomlarını tetikleyen çevresel faktörler; kirli hava, duman, ani sıcaklık değişimidir. Hamileyken sigara içilen ortamlarda bulunmamaya bilhassa özen gösterin. Hamilelikte alkolden de kaçınılmalıdır. Alkol, gebelik sırasında burun şişlik ve diğer sinüs belirtilerini tetikleyebilir.
- Su, et suyu, portakal suyu gibi bol miktarda sıvı tüketin. Bol sıvı alımını sayesinde burun tıkanıklığını giderebilir ve enfeksiyonlarla vücudunuzun mücadele etmesini arttırabilirsiniz.
- Evde tuzlu su hazırlayarak kendi burun damlanızı yaparak sinüslerdeki tıkanıklığı rahatlatabilir ve mukusun akmasını sağlayabilirsiniz.
- Geceleri nemlendirici kullanın. Bu yöntem burun yollarını temizlemeye yardımcı olacaktır.
- Hamilelikte sinüzit olan bayanlar burun tıkanıklığı sebebiyle nefes almakta zorluk çekebilirler. Yatarken çift yastık ile başınızı yükselterek nefes almanızı daha kolay hale getirebilirsiniz. Burun bantları da rahat nefes almaya yardımcı olur.
- Boğaz ağrısı için tuzlu su ile gargara yapın. Sıcak sıvılar içmek de boğaz ağrısına iyi gelebilir. Bal ve limon karışımı boğaz tahrişini gidermeye ve boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.
- Bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olması için yeterli uyumak önemlidir. Uykusuzluk veya uyku düzensizliği bağışıklık sisteminizi de olumsuz etkileyebilir.
- Gebelik sırasında sık görülen iştah kaybını önlemek için gün boyu küçük öğünlerle yiyin. Meyve sebze, yoğurt yemeye bilhassa özen gösterin. Çorba içmek de sinüzit hastalığı olan hamile bayanlar için rahatlatıcı bir seçenek olabilir.
- Hamilelikte sinüzit kaynaklı bağ ağrısını önlemek için omuz ve boyun bölgelerini sıcak tutun. Ilık bir banyo ve ardından yapılan masajla birlikte sinüzit belirtilerinden biri olan baş ağrısını hafifletebilirsiniz. Sinüzit masajı da baş ağrınızı azaltabilir.
- Gebelikte sinüzit olan bayanlar iyileşme sürecini hızlandırmak için bitkisel çaylar içebilirler. Ancak bu bitkisel çayları kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı öneriyoruz. Bazı bitki çaylarının yan etkisi görülebilir.
Hamilelikte aşağıda yer alan sinüzit belirtileri sizde de varsa mutlaka doktorunuza başvurun.
- Yeşil ya da sarı mukus ve öksürük
- 38°C üzeri ateş
- İştah kaybı ve uykusuzluk
Eğer hamilelikte sinüs enfeksiyonu belirtilerinde bir artış görülmüyorsa, doktorunuz ilaç reçete edebilir. Doktorunuz sizin ve bebeğiniz için en güvenli tedaviyi belirler. Sinüs enfeksiyonu semptomlarını hafifletmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için yukarıda yer alan doğal yöntemlere de başvurabilirsiniz.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Hamilelikte Grip Hakkında Merak Edilenler
- Sinüs Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?
- Hamilelikte Sinüzit Nedenleri Nelerdir?