Hamilelikte Sinüzit Bebeğe Zarar Verir mi?

Sinüs hastalığı burun, göz ve yanak çevresinde oluşan bir hastalıktır. Buralarda sinüslerin çalışması için mukus akışı sağlanır. Eğer burada yer alan delikler tıkalıysa mukus akışı sağlanamaz ve sinüzit hastalığı denilen hastalığa neden olur. Sinüs hastalığı genelde burun  kanalarında yer alan boşlukların tıkanması sonucu oluşan enfeksiyon hastalığıdır. Bu enfeksiyon sonucu boşalamayan mukus çeşitli şekillerde kişilerde sıkıntı yapar. Yüz çevresinde basınçlı ağrı, burunda meydana gelen koyu akıntı, daha ilerleyen durumlarda burnun iyice tıkanması, kötü şekilde koku, boğaza gıcıklık hissi veren kuru öksürük, ağrılar, geniz akıntısı ve bu akıntı sonucu mide bulantısı hissi yaşanmasıdır.

Hamile bayanlarda da bu belirtiler hemen aynı şekilde seyreder. Ancak hormon değişimleri sonucu bu belirtilerin şiddet oranı hamile bayanlarda diğer bayanlara göre daha şiddetlidir. Bunun sebebi hamilelik sırasında salgılanan progestron hormonunun artması ve bunun neticesinde sinüs astarının şişmesidir. Şişen sinüste mukus çıkışı zor olur ve bu da sinüs hastalığının artışına neden olur.

Başka Hangi Nedenler Hamilelikte Sinüse Neden Olur?

Normal zamanlardan daha ağır şekilde kendini gösteren sinüs hastalığı hamilelikte aha şiddetli olur demiştik. Hamilelikte sinüse neden olan hormonlar dışında diğer nedenler ise şunlardır:

Bağışıklığın zayıflaması: Hamile bayanların vitamin ve minerallerini vücuttan büyük bir kısmı bebek için kullanılır. Bebek anne karnından anneden ihtiyacı olan besinleri alır ve bu durumda annenin güçsüz düşmesine neden olabilir. Bunun neticesinde sinüs hastalığına hamile bayanlar daha sık yakalanırlar.

Soğuk Algınlığı: Şiddetli şekilde üşütmek ile yaşana soğuk algınlığı nedeniyle sinüslerin kapanmasına neden olur ve sinüs hastalığına neden olur.

Alerji: Saman nezlesi gibi bazı alerjik reaksiyonları olan bayanlar daha kolay sinüs hastalığına yakalanırlar. Kişide alerji nedeniyle sinüs olup olmadığını anlamak için bazı alerji testleri yapılır. Doktor kişilerden testler ister. Bu testlere göre kişilerde alerji olup olmadığı tespit edilir.

Burun yapısının bozukluğu: Burun yapısında kemik eğriliği gibi durumun olması da sinüziti tetikleyen nedenler arasında yer almaktadır. Ayrıca geniz eti de sinüs hastalığına neden olur.

Sinüs Hastalığı ve Bebek İlişkisi

Konumuzun başından beri en çok merak edilenlerden biri de sinüs hastalığı ile bebek ilişkisi olmaktadır. Sinüs hastalığı önemli bir hastalıktır. Uygun tedavi yapılmazsa ameliyat gerekebilir. Tedavi edilmediğinde özellikle hamilelik döneminde düşük yapma tehlikesi artabilir. Bu açıdan hamile bayanlar bu dönemde doktorun önerileri doğrultusunda tedavi olmalıdırlar. Önerilen tedavi şekli genelde doğal yöntemlerdir. Bu yöntemlere göre hasta kişiler, bolca dinlenmeli, bağışıklığını kuvvetlendirici yiyeceklere özen göstermeli, oksijen almalı, sigara ve alkolden uzak durmalı, hasta kişilerden ve hastalık içeren ortamlardan uzak durmalı, alerji durumları varsa bunlara dikkat etmeli, bol miktarda su tüketmelidirler. Doktor tavsiyelerine uyarak hastalıkla mücadele etmelidirler.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status