Hamilelikte Sinüzit Nedeni, Belirtileri ve Tedavisi

Sinüslerde enfeksiyon nedeniyle meydana gelen iltihaplanma ve burun tıkanıklığı, sonrasında mukusun normal akışını engelleyen bir sorun haline gelir. Burun tıkanıklığı, yanak ve göz çevresinde ağrı ve basınç gibi belirtilere neden olabilir. Bu tür enfeksiyonlar genellikle soğuk algınlığından kaynaklansa da; virüs, mantar ya da bakteriler de sinüzit hastalığına temel hazırlayabilir.

Sinüzit, sinüs enfeksiyonuna verilen bir isimdir. Sinüslerin iltihaplanması ve şişmesi, mukusun rahatça tahliye edilmesini engeller. Hamile olmayan sinüzit hastalarında enfeksiyona bağlı sabit belirtiler gözlenebilir. Ancak hamile olan bayanlarda sinüzit belirtilerinin şiddetli olması enfeksiyon veya sadece hormonlardan kaynaklanabilir.

Hamilelikte Sinüzit Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik sırasında sinüzit hastalığı daha sık görülmektedir. Sinüzit belirtilerinin gerçek nedeninin enfeksiyon ya da gebeliğe bağlı olarak hormon düzeylerinde değişimin olup olmadığını anlamak ise bazen zor olabilir. Çünkü burun içerisindeki kan damarları ve zar yapısı gebeliğe bağlı olarak şişebilir. Hasta olmasanız bile burundan nefes almakta zorluk çekebilirsiniz. Ancak sinüs enfeksiyonlarının çoğu kısa sürede iyileşebilir. Önemli olan, hamilelikte sinüzit belirtilerinin ana nedeninin bir enfeksiyon ya da hormonlarınızdan kaynaklanıp kaynaklanmadığının doktor tarafından teşhis edilmesidir. Saman nezlesi gibi bazı alerjik rahatsızlıkları olan hamile bayanların sinüzit hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.

Hamilelik sırasında sinüs tıkanıklığı çok sık görülür. Tüm hamileliklerin yaklaşık üçte birinde nazal alerji ya da başka bir enfeksiyon ile bağlantılı olmadan sinüsler tıkanabilir. Bazı araştırmacılar, burun zarının enfeksiyon kaparak burun tıkanıklığı sorununun ortaya çıkmasının östrojen hormonu ve kan akımı artışına bağlı olduğuna inanmaktadır.

Östrojen, hamilelikte folikül olgunlaştıkça artan hormonlardan biridir ve hamilelikte sinüzit hastalığının bir nedeni olabilir. Kadın üreme sistemi tarafından belirlenen bu östrojen düzeyleri nedeniyle hamilelikte sinüzit tedavisi için daha doğal yollar tercih edilir.

Kan hacmi hamilelik sırasında sinüs tıkanıklıkları için bir başka nedendir. Burun içerisinde çok küçük kan damarları vardır. Kan hacimlerinin %40’ı oranında artması ile beraber burunda şişme ve sinüslerde tıkanıklık meydana gelebilir. Bu belirtilerin yanı sıra, sık sık burun kanaması olan hamile bayanlarda burun kanamasında artış olabilir.

Hamilelikte Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Burundan sarı ya da yeşilimsi mukus akabilir. Solunum yolları rahatsızlıkları da burun akıntısı görülür. Burun ve yüzün bazı noktalarında acı ve basınç hissi ortaya çıkar. Öksürük, tat ve koku alma duyularında kayıp meydana gelebilir. Diğer belirtiler ise; şiddetli baş ağrısı, boğaz ağrısı ve yorgunluktur.

Hamilelikte Sinüzit Teşhisi İçin Hangi Testler Yapılır?

Doktorunuz burun içerisinde neler olup bittiğini görmek için nazal endoskopi yapabilir. Eğer alerjiden kaynaklı olduğunu düşünüyorsa, bazı alerji testleri yaptırılmasını isteyebilir.

Sinüzit Bebeği Etkiler Mi?

Hamilelikte sinüzit neyse ki, bebeği etkilemez. Ancak hamile bayanların sinüzit hastalığından kısa sürede kurtulabilmeleri için dinlenmeleri, yeterli miktarda vitamin ve besin aldıklarına emin olmaları önemlidir.

Hamileyken Sinüzit Nasıl Önlenir?

  • Hamilelik sırasında mümkün olduğunca sağlıklı kalmak için soğuk algınlığı olan kişilerle yakın temastan kaçının.
  • Sigara dumanı veya kirli hava gibi kötü hava kalitesi olan ortamlarda bulunmayın.
  • Eğer bir alerjiniz varsa, alerjinizi tetikleyebilecek unsurlardan uzak durmaya gayret edin.
  • Herhangi bir enfeksiyona karşı bağışıklık sisteminizin güçlü olması için sağlıklı, vitamin ve mineral açısından zengin besinler tercih edin.
  • Hijyene iki katı önem verin.
  • Soğuk algınlığına karşı kendinizi koruyun.

Hamilelikte Sinüzit Tedavisi Nasıl Olur?

Hamilelik döneminde sinüzit hastalığını tedavi etmek ve bloke olan sinüsleri açmak için sinüzit belirtilerini bebeğinizi tehlikeye atmadan doktorunuzun önerdiği doğal yöntemlerle tedavi edebilirsiniz.

Hamile bayanların yaklaşık %20’si gebelik sırasında mukoza zarında şişme deneyimi yaşarlar. Sinüzit (sinüslerin iltihabı) gebelikte nezle ve diğer soğuk algınlığı hastalıkları ile karıştırılmamalıdır. Sinüslerin iltihaplanması sonrasında bu rahatsızlığı tedavi etmek birçok anne adayı için zor bir karar aşaması olabilir. Bebeğinizi tehlikeye atmadan sinüzitle mücadele edebilmek için ilaç kullanımı sizleri endişelendirebilir. Birçok gebe bayan hamilelik sırasında sinüziti tedavi eden antibiyotik ve dekonjestan burun spreylerinin zararlı yan etkilerinden endişelenirler. İlaç tedavisi bazı riskleri de beraberinde getirebileceğinden hamile kadınlar bu hastalığı hemen atlatmakta daha fazla zorluk çekebilirler. Ancak tedavi edilmeyen sinüzit ile beraber düşük riski artabilir. Bu nedenle sinüzit tedavisinden kaçınmak hamileler için mantıklı bir alternatif değildir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status