Hamilelikte14.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler
Hamileliğinizin 14.haftasında ayna karşısına geçtiğinizde artık göbeğinizin daha belirgin hale geldiğini görebilirsiniz. Göbeğiniz dışarıdan henüz küçük bir yumru gibi görünse de, büyüyen bebeğiniz için yeterli alan mevcuttur. Yine de rahat kıyafetler tercih etmenizi öneriyoruz.
Mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerin azalması ile birlikte kendinizi daha enerjik hissetmeye başlayabilirsiniz. Eğer hala mide bulantısı ve kusma şikayetleriniz varsa, biraz daha bekleyin. Erken hamilelik belirtilerinden kurtulmak için biraz daha zamana ihtiyacınız olabilir.
Hamileliğin 14. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler:
Rahim pelvis bölgesini doldurmuştur ve şimdi karın içine genişlemektedir. Bu nedenle, karnınız üzerinde küçük bir şişlik oluşturur. Bu durum rahim rahatlığı içinde büyüyen bebeğin en büyük kanıtıdır. Erken gebeliğin bütün belirtileri nihayet sona ermektedir. Ancak gebeliğin 14.haftasında yeni belirtileri ile karşılaşabilirsiniz.
Gebeliğin 14.haftasında anne adaylarını bekleyen yeni hamilelik belirtileri ve vücutlarında meydana gelecek değişimler şunlardır:
- Genişleyen rahim nedeniyle karın ağrıları ortaya çıkar. Rahim etrafını çevreleyen bağlar kolayca genişlemediği için genişleyen karnınız ağrıya neden olur.
- Gebelik, gözlerinizin şeklini değiştirir ve aynı zamanda gözyaşı üretimini azaltır.
- Eğer unutkanlık yaşıyorsanız, endişelenmeyin. Bu durum beyin hücrelerinin hacminin önemli ölçüde azalması ile birlikte üçüncü trimesterde daha da kötüye gidebilir. Ancak bu durum doğumdan sonra kendiliğinden düzeltir. Şimdilik, sadece unutkanlık için önlemler almanız gerekir. Bunun için de hatırlatıcı küçük notlar tutabilir, randevularınız için alarm kurabilirsiniz.
- Mide bulantısının azalması ile birlikte daha fazla açlık hissi duymaya başlayabilirsiniz. Artık bazı yiyeceklere karşı tiksinme hissinin azaldığını göreceksiniz. Hamile kalmadan önce yediğinizden daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissetmeye başlayabilirsiniz. Bebeğinizin hızla büyümesi her zamankinden daha fazla açlık hissetmenize neden olur. Açlık hissini yatıştırmak için sağlıklı yiyecekler yemeye özen gösterin.
- Hamileliğinizin ilk 3 ayındaki aşırı yorgunluk hissinin azalması ve enerjinizin geri gelmeye başlaması ile birlikte artık düzenli olarak hamilelik gezersizlerine başlayabilirsiniz. Güne yoga ile başlayabilir, yürüyüş yapabilir ya da yüzebilirsiniz.
- Saç telleriniz kalınlaşabilir ve saçlarınız daha parlak görünmeye başlayabilir. Bu da, hamileliğinizin ikinci trimester döneminin belirtileri arasındadır.
Hamileliğin 14. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler:
- Anne adayının koruyucu rahmi bebeği besler, hızlı bir oranda büyüyüp gelişmesi için teşvik eder. Hormonal değişimler vücudunuzda bazı rahatsız edici değişikliklere neden olsa da, bebeğinizin büyüdüğünü hissetmek size huzur verecektir ve duygusal açıdan da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
- Bu hafta boyunca muhtemelen bebeğiniz parmağını ağzına koymayı ve emmeyi deneyecektir. Bu aslında bebeğinizin doğumdan sonra nefes almasına ve yutkunmasına yardımcı olacak bir egzersizdir.
- Bebeğiniz artık yeni gelişen parmaklarını yumruk yapabiliyor olacak. Bebeğinizin parmakları sadece bir hafta önce belirginleşti, ancak artık net olarak görünebilir haldedir.
- Bebeğinizin vücudundaki kemikler artık kalsiyum depolamakta ve sertleşmektedir. Gebeliğin 14.haftasında kalsiyum alımını arttırmak gerekir. Çünkü önümüzdeki 2 ay boyunca bebeğinizin kemik gelişimi devam edecektir.
- Boynu gelişir ve uzunluğu artar. Bu sayede artık çenesini yukarı kaldırabilir. Yakında bebeğinizin boynu daha belirgin hale gelecektir.
- Bebeğiniz artık yüz kaslarını hareket ettirebilir ve gözlerini kısmak gibi eylemler yapabilir.
- Bebeğinizin böbrekleri idrar üreterek amniyotik sıvının içine salgılar.
- Her saat iki defa idrar salgılamak için amniyotik sıvıyı içer. Neyse ki, boşaltım sistemi gelişiminde yardımcı olan doğal zararsız bir süreçtir.
- Tenini kaplayan ayva tüyleri cildini güvenli ve bedenini sıcak tutar. Hareket etmek için ihtiyaç duydukları her an ayak parmaklarını oynatabilirler. Kas refleksleri daha da gelişmiştir.
- Kafa derisi ve kaşlarındaki tüyler daha belirgin hale gelir. Plasenta, bebeğinizin gelişimi ve büyümesi için gerekli tüm besinleri sağlar. Plasentada bulunan kan damarlarının zengin ağı bebeğinizin yaşamına destek sistemi olarak çalışır. Yediklerinizin bebeğinizi doğrudan etkileyeceğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Plasenta, anneden amino asitleri alarak bebeğin büyümesine yardımcı olur. Amino asitler bebeğinizin organları ve kaslarının gelişmesine yardımcı olan proteinlerin oluşmasında önem arz eder.
- Göbek kordonundaki büyük damar, bebeğinize besin ve oksijen açısından zengin kan kaynağı sağlar. Ayrıca bebeğinizin minik vücudundan atıkları ve karbondioksiti taşımaktan sorumlu iki küçük damar vardır.
- Bebeğinizin her türlü enfeksiyon ile mücadele etmesi için antikorlara ihtiyacı vardır. Plasenta, bebeğinizin vücudunun enfeksiyonlara karşı savaşması için gerekli olan tüm antikorları sağlar.
- Bebeğinizin ağırlığı bir önceki haftanın neredeyse iki katına çıkar. Şimdi, vücudu kafasından daha hızlı bir oranda gelişmektedir. Kolları, 14. hafta sonuna kadar vücudunun geri kalanı ile orantılı bir uzunluğa çıkar. Bacakları henüz tam gelişmemiştir.
- Karaciğeri safra üretir ve dalağı kırmızı kan hücreleri üretimini başlatır. Bağırsakları çok az miktarda mekonyum üretir.
- Bebeğiniz 14.haftada yaklaşık 9 cm uzunluğunda ve 40-45 gram ağırlığındadır. Bu hafta içerisinde açlık hissinizin artması sizi endişelendirmesin. Bebeğiniz büyüme ve gelişimine hızla devam etmektedir.
Bu yazımızda 14 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.
Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.