Hindi Eti: Besin Değerleri ve Kalorisi
Hindinin besin değeri, etin kesilmesine ve nasıl hazırlandığına bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Minimal işlenmiş hindi büyük bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdır. Bununla birlikte, işlenmiş hindi şeker, koruyucular, sağlıksız yağlar ve sodyum bakımından yüksek olabilir.
Et alımınızı sınırlamanız tavsiye edilirse, hindi yemek planınıza uyup uymadığını merak edebilirsiniz. Etiket okumaya biraz dikkat ederek, hindi etinden çok fazla fayda elde edebilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Hindi Eti Faydaları
Hindinin Besin Değerleri
Aşağıdaki beslenme bilgileri deriden ayrı 85g kızarmış hindi butu için verilmiştir.
- Kalorisi: 177
- Yağ: 7,50
- Sodyum: 65.4mg
- Karbonhidratlar: 0g
- Lif: 0g
- Şekerler: 0g
- Protein: 23.7 g
Karbonhidrat
Hindi, şeker içeren bir sos içinde pişirilmedikçe, marine edilmedikçe veya sosla kaplanmadıkça veya işlem sırasında şeker ilave edilmedikçe (bazı öğle etlerinde olduğu gibi) karbonhidrat içermez. İşlenmiş gıda ürünleri yerine (hindi pastırma veya sosis gibi) taze hindinin seçilmesi şeker içeriğinde büyük fark yaratabilir.
Yağlar
Hindi etindeki yağların çoğu deriden geliyor. Derili hindi bacağı, 84 gr porsiyon başına yaklaşık 8 gram yağ içerir. Bunun 2.6 gramı doymuş yağdan gelir.
Hindideki genellikle eşit miktarda doymuş yağ, tekli doymamış yağ ve çoklu doymamış yağ bulunmaktadır. Derinin çıkarılması ve yağ eklenmeden pişirme, toplam yağ içeriğini önemli ölçüde azaltır.
Protein
Hindi eti 84 gr bir porsiyonda neredeyse 24 gram ile mükemmel bir tam protein kaynağıdır. Daha ince kesimler (derisiz hindi göğsü gibi) ağırlıkça daha fazla protein oranına sahiptir.
Vitaminler ve Mineraller
Hindi, B12 vitamini, folat, selenyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve kalsiyum sağlar. Demir de beyaz etten daha yüksektir.
Hindi Eti Saklama Koşulları ve Gıda Güvenliği
Pişirmeye hazır olana kadar taze hindi etini buzdolabında saklayın. Bakterilerin yayılmasına eğilimli olabileceğinden, önceden doldurulmuş hindi satın almaktan kaçının.
Dondurulmuş hindiler bir yıla kadar dondurucuda saklanabilir. Dondurulmuş hindiyi çözmenin üç güvenli yolu vardır: buzdolabında, soğuk suda veya mikrodalga fırında.
Pişmiş hindi pişirildikten sonra 1-2 saat içinde buzdolabında saklanmalı ve 3-4 gün içinde kullanılmalıdır. Dondurucuda saklanan hindi 2–6 ay içinde yenmelidir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Protein İçeren Besinler Nelerdir?
- Yumurta Proteininin Vücut Geliştirmede Önemi
- Soya Proteini Faydaları