Hipofiz Bezi Tümörü Tedavisi İle İlgili Bilgiler

Hipofiz Bezi Tümörü Tedavisi

Çoğu hipofiz tümörü tedavi gerektirmez. Hipofiz bezi tümörü tedavisi ise; tümörün türüne, boyutuna ve beyinde ne kadar büyüdüğüne, hastanın yaşı ve genel sağlığına bağlı olarak planlanır.

Genellikle tek başına veya kombinasyon halinde ameliyat, radyoterapi ve ilaç tedavisi kullanılarak hipofiz tümörü tedavi edilir.

a) Ameliyat

Tümör optik sinirlere baskı yapıyorsa veya tümör tarafından belirli hormonlar aşırı üretiliyorsa, genellikle hipofiz tümörünün cerrahi olarak çıkarılması gereklidir. Hipofiz bezi tümörü ameliyatının başarısı; tümör türü, lokasyonunun büyüklüğü ve tümörün çevresindeki dokuları istila edip etmediğine bağlıdır.

Ayrıca Bakınız: Hipofiz Bezi Tümörü Nedenleri

Hipofiz bezi tümörlerini tedavi etmek için uygulanan başlıca iki cerrahi teknik mevcuttur:

Endoskopik transnazal transsfenoidal yaklaşım: Genellikle burun ve sinüsler üzerinden harici bir kesi olmadan tümörün çıkarılması sağlanır. Beynin başka hiçbir kısmı etkilenmez ve görünür bir iz kalmaz. Büyük tümörler, özellikle tümör yakınlardaki sinirleri veya beyin dokusunu istila ettiyse, bu cerrahi yaklaşımla çıkarılamazlar.

Transkranial yaklaşım (kraniotomi): Tümör, kafa derisinden bir insizyon ile kafatasının üst kısmından çıkarılır. Bu cerrahi prosedür kullanılarak büyük veya daha komplike tümörlere ulaşmak daha kolaydır.

Ayrıca Bakınız: Hipofiz Bezi Tümörü Belirtileri

b) Radyoterapi

Radyoterapi; ameliyat sonrasında veya cerrahi bir seçenek değilse tek başına kullanılabilir. Radyoterapi, tümör ameliyattan sonra da devam ederse veya tekrar ederse yararlı olabilir ve ilaçların rahatlatamadığı belirti ve semptomlara neden olur. Radyoterapi yöntemleri şunları içerir:

  • Gamma Knife stereotaktik radyocerrahi
  • Eksternal radyoterapi 
  • Proton tedavisi

Ayrıca Bakınız: Hipofiz Bezi Tümörü Teşhisi

c) İlaç Tedavisi

İlaç tedavisi, aşırı hormon salgılanmasını engellemeye yardımcı olabilir ve bazen belirli tiplerde  hipofiz tümörlerini küçültür:

  • Prolaktin salgılayan tümörler (prolaktinomalar)
  • Büyüme hormonu salgılayan tümörler

d) Hipofiz Hormonları Replasman Tedavisi

Eğer hipofiz tümörü veya tümörü çıkarmak için yapılan ameliyat hormon üretimini düşürürse, normal hormon seviyelerini korumak için muhtemelen yedek hormonlar alınması gerekir. Radyoterapi gören bazı insanlarda da hipofiz hormonu replasmanına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu hormonlara aşağıdakiler dahildir:

  • Tiroid hormonları
  • Adrenal hormonları
  • Büyüme hormonu
  • Erkeklerde testosteron
  • Kadınlarda östrojen

e) Aktif Sürveyans

Tümör hiçbir belirtiye sahip olmadığında ve hormonları normal şekilde çalışan bazı hastalar için bir seçenektir. Aktif sürveyans sırasında hasta, periyodik muayene ve testlerle yakından takip edilir ve tümör büyümesi veya ilerlemesi belirtileri izlenir. Tedavi ancak tümör semptomlara neden olmaya başlarsa gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status