İkinci Kez Anjiyo Olmak Hakkında

İnsan vücudundaki tıkalı damarların açılma işlemine ve tetkikine verilen isim anjiyodur. Yani anjiyo hem kalp, göz ve beyin gibi organlara kan taşıyan damarların tıkalı olup olmadığını kontrol etmek için hem de bu damarların açılmasını gerçekleştirmek amacı için yapılan tıbbi işlemin ismine denmektedir.

Bazı kişilerde yapılan anjiyo ile tetkik sırasında kalbe uygulanan bu işlemle tıkalı damarlar görülerek açılma işlemi yapılmaktadır. Anjiyo esnasında yapılan balon ve stent işlemine ise anjiyo ile damar açma işlemi adı verilmektedir. Anjiyo her yaştan kişiye uygulanabilir. Yeni doğan ve kalp damarlarında tıkanıklık olan bebeklere de uygulanabilen anjiyo için bir yaş sınırı bulunmamaktadır.

Çok fazla riski bulunmayan anjiyo, kalp damarlarında tıkanıklık olduğu müddetçe tekrar tekrar yapılabilen bir tetkik ve tedavi yöntemidir. Bazı kişilerde bir kerede etkisini gösterirken bazı kişilerde ise tüketilen gıdalar veya stres nedeni ile kalp damarlarında tekrar tıkanıklık oluşabilir. Açılmış olan kalp damarlarının tekrardan tıkanıklığından sonra kesinlikle anjiyo tekrar yapılmalıdır.

Koldan Anjiyo Olmak

El bileğinden yapılan anjiyo hastalar ve kardiyolog doktorlar tarafından çok daha kolay olarak görülmektedir. Çünkü el bileğinden yapılan anjiyoda daha hızlı bir şekilde damar bulunmaktadır. Hastaların üzerinde anjiyonun yan etkileri daha az görülürken, hasta el bileğinden yani koldan anjiyo olduğunda hastane yatışı yapılmadan sadece iki saat dinlenmeden sonra evine yollanabilmektedir.

Anjiyo Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Anjiyo her zaman kalbinden şikayeti olana yapılan bir işlem değildir. Kalp hastalıklarında görülen nefes almakta zorluk, göğüste ağrı ve dudak kenarlarında ve el parmakları ucunda morarma başka hastalıklarda da görülebilmektedir. Hastalıkları karıştırmadan ilk olarak hastaya iyi bir tetkik gereklidir. Eğer hastanın şikayetleri sonrasında yapılan tetkiklerde kalp rahatsızlığından şüphelenildi ise o zaman anjiyo yapılabilir. Hangi hastalara anjiyo yapılır?

  • Daha önce kalp krizi geçirip stent takılmış kişileri kontrol amacı ile
  • Efor testi sonuçları pozitif sonuçlanan hastalara yönelik
  • Kalp kasılma sorunu olan hastalara
  • Koroner arter hastalığı şüphelerinde
  • Kalp kapağı rahatsızlığı olan hastalara
  • Bypass olan kişilerin ameliyatlarından bir müddet sonra tetkik için
  • Diyabet ve kolesterol hastalarına tetkik için

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status