İnce Bağırsak Kanseri Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

İnce Bağırsak Kanseri Nedir?

İnce bağırsak kanseri, ince bağırsağın astarındaki sağlıklı hücrelerin değişmesi ile başlar ve bu hücreler kontrol dışı büyüyerek, tümör adı verilen bir kitle oluştururlar. İnce bağırsak tümörü, kanserli (malign) veya iyi huylu (benign) olabilir. Kanserli bir tümör habis olup, büyüyebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ancak, bu değişikliklerin gelişmesi uzun zaman alabilir.

İnce bağırsak; sindirim sisteminin bir parçasıdır. Görevi, vücuda absorbe edilecek yiyecek ve besin maddelerini parçalamak olan ince bağırsak, kolon olarak adlandırılan kalın bağırsağı mideye bağlar. İnce bağırsak 3 kısımdan oluşur:

  • Duodenum: Mideye en yakın bölümüdür.
  • Jejunum: İnce bağırsağın orta kısmıdır.
  • İleum: İnce bağırsağın son bölümü, kalın bağırsak veya kolona bağlanır.

İnce bağırsak, yaklaşık 5 ila 6 metre uzunluğundadır, karın içine sığması için birçok kez katlanır. Ve sindirim sisteminin yaklaşık 3/4’ünü oluşturur.

İnce Bağırsak Kanseri Türleri

İnce bağırsak kanserinin 5 ana tipi vardır:

Adenokarsinom: İnce bağırsak kanserinin en yaygın türüdür. Genellikle duodenumda veya jejunumda meydana gelir. Adenokarsinom, ince bağırsağın bez hücrelerinde başlar.

Sarkom: İnce bağırsak sarkomu, genellikle bağırsağın bir kısmını oluşturan kas dokusunda ortaya çıkan bir tümör olan leiomyosarkomdur. Bu tür tümörler çoğunlukla ileumda görülür.

Gastrointestinal stromal tümör (GİST): İnterstisyel cajal hücreleri olarak bilinen gastrointestinal kanal duvarlarında bulunan hücrelerde başladığı düşünülen, nadir bir tümördür. GİST, yumuşak doku sarkomları denilen kanser grubuna aittir.

Karsinoid tümör: Karsinoid tümörler, nöroendokrin tümörler (NET) olarak sınıflandırılır. Bunlar, çeşitli organların hormon üreten hücrelerinde başlayan ve genellikle ileumda ortaya çıkan tümörlerdir.

Lenfoma: Vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf sistemi kanseridir. İnce bağırsakta oluşan lenfoma genellikle jejunumda veya ileumda görülür ve en yaygın non-Hodgkin lenfoma’dır.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status