İnce Bağırsak Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler
İnce Bağırsak Kanseri Tedavisi
İnce bağırsak kanseri tedavisi, kanserin türü ve evresine bağlı olarak planlanır. Tedavi seçenekleri, aynı zamanda olası yan etkiler, hastanın genel sağlık durumu ve tercihleri gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. İnce bağırsak adenokarsinomlarının nadir olduğu göz önüne alındığında, en iyi tedavi seçenekleri hakkında sınırlı bilimsel araştırma bulunmaktadır.
İnce bağırsak adenokarsinomları, kolon kanserlerine benzediğinden, kolon kanseri gibi benzer tedavilerle tedavi edilirler. Bununla birlikte, mevcut ince bağırsak adenokarsinomlarına özgü klinik araştırmalar olup olmadığı hakkında doktorunuza danışabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: İnce Bağırsak Kanseri Nedir?
a) Ameliyat
Cerrahi operasyon ile tümör ve çevreleyen sağlıklı dokunun bir kısmı çıkarılır. İnce bağırsak kanseri için en yaygın tedavi yöntemidir. Ameliyat, tümörü ve ince bağırsağın etkilenen kısmını çıkarmak, tekrar bağırsağı bağlamak ve/veya ince bağırsaktaki bir tıkanıklığı bypass etmek için kullanılabilir. Cerrahi girişime bağlı olarak, sindirime yardımcı ilaçlar ve takviyeler içeren özel bir diyet takip edilmesi gerekebilir.
Ameliyatın yan etkileri; operasyon bölgesinde ağrı ve hassasiyet içerebilir. Ameliyat aynı zamanda kabızlık veya ishale neden olabilir; bu rahatsızlıklar genellikle kısa bir süre sonra geçer.
Ayrıca Bakınız: İnce Bağırsak Kanseri Sebepleri
b) Kemoterapi
Kemoterapi, çoğunlukla kanser hücrelerinin büyüme ve bölünme yeteneğini durdurarak, yok etmek amacıyla ilaç kullanılması prosedürüdür.
Kemoterapi, kanser hücrelerinin yanı sıra normal hücreleri de etkileyebilir ve bu sebeple bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Ancak, yan etkiler kullanılan doz ve kişiye bağlı değişir. Bunlara yorgunluk, enfeksiyon riski, mide bulantısı ve kusma, iştahsızlık, ishal ve saç dökülmesi örnek verilebilir. Yan etkiler, genellikle tedavinin tamamlanmasıyla geçer.
Ayrıca Bakınız: İnce Bağırsak Kanseri Teşhisi
c) Radyoterapi
Radyoterapi, çoğunlukla ince bağırsak kanseri için birincil tedavi olarak kullanılmaz. Daha sıklıkla, yan etkileri hafifletmek amacıyla palyatif bir tedavi olarak kullanılır.
d) İmmünoterapi
Biyolojik terapi de denilen immünoterapi tedavisi, vücudun kanserle savaşmasını sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Bağışıklık sisteminin fonksiyonunu iyileştirmek amacıyla kullanılır.