Kalın Bağırsak Kanseri Nedir? Hakkında Detaylı Bilgiler
Kalın bağırsak kanseri, sindirim sisteminin alt kısmında başlar ve kolon kanseri olarak da ifade edilir. Rektum kanseri, kalın bağırsağın 15 santimetrelik bölümü olan rektumda oluşur. Kolon kanseri ise, kalın bağırsağın yaklaşık 1,5 m uzunluktaki kısmı olan kolonda başlar. Birlikte, genellikle kolorektal kanser olarak adlandırılırlar.
Kalın bağırsak kanseri vakalarının çoğu için kanser adenomatöz polipler olarak adlandırılan küçük, kanserli olmayan (iyi huylu) hücre yığınları olarak başlar. Zamanla bu poliplerin bazıları kalın bağırsak kanserine dönüşür.
Kalın bağırsak polipleri küçük olabilir ve az sayıda semptom üretebilir. Bu nedenle, bu kanser türünü önlemek amacıyla poliplerin kalın bağırsak kanserine dönüşmeden önce tespit edilmesi ve çıkarılması için düzenli tarama testleri yaptırılması tavsiye edilir.
Kolon ve rektum kanseri vakalarının çoğunda, kanserli olan iç hat doku hücreleri adenokarsinom olarak adlandırılan tümör türü oluşturur. Diğer kalın bağırsak kanseri türleri ise, daha az sayıda tespit edilir. Bunlara; lenfoma, karsinoid tümör, küçük hücreli karsinom ve gastrointestinal stromal tümörler örnek gösterilebilir.
Önerilen Makaleler:
- Kalın Bağırsak Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler
- Kalın Bağırsak Kanseri Tanısı Nasıl Yapılır? Evreleri Nelerdir?
- Kalın Bağırsak Kanseri Nedenleri Nelerdir?
- Kalın Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir?