Kalın Bağırsak Kanseri Tanısı Nasıl Yapılır? Evreleri Nelerdir?

Kalın Bağırsak Kanseri Taraması

Herhangi bir kalın bağırsak kanseri bulgusu olmayan sağlıklı insanlarda, bu kanserin erken belirtilerini aramak için bazı rutin tarama testleri yaptırılması tavsiye edilir. Bu kanser türünü erken evrede tespit etmek, tedavi için en iyi şansı sağlar. Rutin taramaların, kalın bağırsak kanseri ölümlerinde azalma gösterdiği sonucuna varılmıştır.

Ortalama bir kalın bağırsak kanseri riski olan kişilerin bu rutin taramaları 50 yaşından itibaren yaptırmaları önerilir. Ancak, ailede kolon kanseri öyküsü olması gibi yüksek risk taşıyan kişiler, rutin taramalara başlamayı daha erken yaşta düşünmeliler.

Çeşitli rutin tarama testi seçeneği mevcuttur. Ancak her birinin kendince yararları ve sakıncaları bulunur. Doktor randevusu alarak, bu seçenekler hakkında konuşabilir ve hangi testlerin sizler için uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Kalın Bağırsak Kanseri Sebepleri

Kalın Bağırsak Kanseri Teşhisi

Eğer var olan bulgular ve belirtiler kalın bağırsak kanseri olabileceğini gösteriyorsa, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok tanı testi ve prosedür kullanılabilir.

Kolonoskopi: Kolonoskop adı verilen bir cihaz kullanılarak, bu sonunda kamera ve ışık bulunan esnek ve ince tüp ile kolon ve rektum görüntüleme testi yapılır. Herhangi bir şüpheli alan mevcutsa, tüp yoluyla cerrahi aletler kullanılarak, analiz edilmek üzere doku örneği (biyopsi) alınabilir.

Kan testleri: Yapılan kan tahlilleri, kalın bağırsak kanserinin var olup olmadığını açıklamaz. Ancak, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri gibi bireyin genel sağlığı ile ilgili ipuçları için kan testi yapılabilir.

Bazen kalın bağırsak kanseri tarafından üretilen bir kimyasalı (karsinoembriyonik antijen, CEA) analiz etmek için kan tahlili istenebilir. Zamanla takip edilen kanınızdaki CEA düzeyi, doktorunuzun prognozu ve kanserin tedaviye cevap verip vermediğini anlamasına yardımcı olabilir.

Ayrıca Bakınız: Kalın Bağırsak Kanseri Belirtileri

Kalın Bağırsak Kanseri Evreleri

Kişiye kalın bağırsak kanseri tanısı konduktan sonra, kanserin evresini belirlemek amacıyla testler yapılır. Evreleme, hasta için hangi tedavi seçeneklerinin veya kombinasyonlarının daha uygun olduğunu belirlemeye yardımcı olur.

Evreleme testleri, karın ve göğüs BT taramaları gibi görüntüleme prosedürlerini içerebilir. Birçok durumda, kanserin evresi, kalın bağırsak kanseri ameliyatı sonrasına kadar net olmayabilir.

Evre I: Kalın bağırsak kanseri evre 1’de, kanser kolon ve rektumun yüzeysel astarında (mukoza) büyür. Ancak, kolon duvarının veya rektumun ötesine yayılmamıştır.

Evre II: Kalın bağırsak kanseri evre 2’de, kanser rektum veya kolon duvarı boyunca veya içinde büyür. Ancak yakındaki lenf nodlarına yayılmamıştır.

Evre III: Kalın bağırsak kanseri evre 3’de, kanser yakındaki lenf nodlarını istila etmiştir. Ancak, henüz vücudun diğer bölümlerini etkilememektedir.

Evre IV: Kalın bağırsak kanseri evre 4’de, kanser örneğin karaciğer veya akciğer gibi diğer uzak organlara yayılmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status