Karnabaharın 4 Mucizevi Faydası ve Zararları Nelerdir?
Bu mikro besinler, antioksidanlar ve lif sayesinde karnabahar vücudu sağlıklı tutmaya ve hastalığı önlemeye yardımcı olur.
Ayrıca Bakınız: Karnabahar Besin Değerleri
Karnabahar Yemenin Yararları
Sağlıklı Kilo Yönetimine Yardımcı Olur!
Karnabahar, bir dizi fayda sağlayan sağlıklı bir lif dozu sağlar. Diyet lifi alımınızı artırmak, sağlıklı bir kiloyu korumanın yanı sıra kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türlerini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Kalp Hastalığı Riskini Azaltır!
2016 yılında yayınlanan araştırmalar, turpgillerden ve yapraklı yeşil sebzelerden zengin bir beslenmenin kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini düşündürmektedir.
Oksidatif Stresi İyileştirir!
Diğer meyve ve sebzeler gibi karnabahar da antioksidan bakımından zengindir. Bu bileşikler hücreleri onarmaya ve onları kronik hastalıklara yol açabilecek inflamasyondan korumaya yardımcı olur.
Bazı Kanserlere Karşı Korunmaya Yardımcı Olabilir!
Karnabahar gibi turpgiller sebzeleri, turunçgillerin keskin aroması ve acı aromasından sorumlu olan kükürt içeren kimyasallar olan glukozinolatlar olarak bilinen bir grup madde içerir. Bu kimyasallar ayrıca, araştırmaların çeşitli kanser türlerine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gösteren bileşikler oluşturmak için ayrılır.
Alerjiler
Karnabaharlara alerjik reaksiyonlar yaygın değildir, ancak tıbbi literatürde nadiren bildirilmiştir. Diğer Brassica sebzelerine (lahana ve brokoli gibi) duyarlı olan bazı insanlar da karnabaharlara tepki gösterebilir. Karnabahar alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, yemekten kaçının ve sorunun kaynağını belirlemek için doktorunuzla konuşun.
Buna ek olarak, pelin poleni nedeniyle saman nezlesi olan kişiler, çiğ karnabahar tüketirken oral alerji sendromu yaşayabilir. Semptomlar ağızda kaşıntı veya şişlik ve nadiren anafilaksiyi içerir. Anafilaksi semptomlarını (kurdeşen ve nefes darlığı gibi) bilin ve yaşarsanız derhal doktorunuza danışın.
Karnabaharın Zararları ve Yan Etkileri
Tiroid problemleri olanlar, her ikisi de vücudun tiroid bezinin ihtiyaç duyduğu iyot emilimine müdahale ettiği için büyük miktarlarda karnabahar ve lahana yemekten kaçınmalıdır.
Karnabahar ayrıca FODMAP’lerde (fermente edilebilir oligo-, di-, mono-sakaritler ve karbonhidrat türleri olan polioller) yüksektir. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve Crohn hastalığı olan kişiler, karnabahar da dahil olmak üzere yüksek FODMAP gıdaları yerken semptomlarının kötüleştiğini görebilir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: