Kemik Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Kemik Kanseri Belirtileri
Kemik kanseri geliştiğinde ve büyüdüğünde, en sık görülen semptom ağrıdır. Kemik kanseri vücut kemiklerinin herhangi birinde meydana gelebilirken, en sık kollar ve bacaklardaki uzun kemiklerde görülür.
Kemik kanseri belirtileri; artrit, osteoporoz (kemik erimesi) veya yaralanma gibi sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir. Eğer bu belirtilerden biri veya daha fazlası meydana gelirse, doktor randevusu alınız.
Ayrıca Bakınız: Kemik Kanseri Nedir?
Kemik kanserinin olası belirtileri ve bulguları şunları içerebilir:
Kemik ağrısı: Ağrı, kemik kanserinin en yaygın belirtisidir ve tümör büyüdükçe daha belirgin hale gelebilir. Kemik ağrısı, bir kemikte veya kemik bölgesinde (sırt, pelvis, bacaklar, kaburga ve kollar gibi) donuk veya derin bir ağrıya neden olabilir. Ağrı sadece geceleri veya fiziksel olarak aktifken ortaya çıkabilir. Kanser ilerledikçe, ağrı daha kalıcı, sürekli hale gelebilir. Osteoporoz veya artrit gibi diğer sağlık sorunları da kemik veya eklem ağrısına neden olabilmektedir.
Şişlik: Ağrının sınırlı (lokalize) olduğu alanda şişme belirtileri ortaya çıkabilir veya yumru ya da kitle mevcut olabilir.
Kırıklar: Kanserli hücreler kemiği zayıflatabilir ve bu durum bazen kırığa neden olur. Kırık, daha önce acıyan veya ağrıyan kemik bölgesinde oluşabilir.
Hareketliliğin azalması: Bazı vakalarda, tümörün yeri eklem yakınındaysa, normal hareketlerde güçlük veya ağrı olabilir.
Diğer semptomlar: Kemik ağrısına eşlik eden istenmeyen kilo kaybı ve yorgunluk, kemik kanseri belirtisi olabilir. Kanser diğer organlara yayılırsa; nefes darlığı gibi başka semptomlar gelişebilir.
Yukarıda yer alan belirti ve bulgulardan biri veya daha fazlası hakkında endişe duyarsanız, doktor randevusu alınız.
Kemik Kanseri Sebepleri
Kemik kanseri vakalarının çoğunda neden belli değildir. Bununla birlikte, kemik kanserinin hücre DNA’sında mutasyon olduğunda başladığı bilinmektedir. Bu değişiklik, hücrelerin kontrol dışı büyümeleri ve çoğalmalarına neden olur. Bu hücreler, belirlenen bir süre içinde ölmek yerine canlı kalırlar. Biriken hücre yığını, yakındaki yapıları istila edebilir ya da vücudun diğer bölgelerine yayılabilen bir tümör kitlesi oluştururlar.
Aşağıda yer alan faktörlerin kemik kanseri riski ile bağlantılı olabileceği bilinmektedir:
Kalıtsal genetik sendromlar: Bazı familyal nadir genetik semptomlar ( Li-Fraumeni sendromu ve herediter retinoblastom dahil olmak üzere), kemik kanseri riskini artırır.
Kemiğin Paget hastalığı: Daha sıklıkla yaşlılarda görülen kemiğin Paget hastalığı, daha sonra kemik kanseri riskini artırabilir.
Kanser tedavisinde radyoterapi: Kanser tedavisi için verilen radyoterapi, bireyin büyük miktarlarda radyasyona maruz kalmasına neden olarak, gelecekte kemik kanseri gelişme riskini artırabilir.