Kereviz: Besin Değerleri ve Kalorisi
Başlangıçta şifalı bir bitki olarak kullanılan kereviz artık dünya mutfaklarında yaygın bir içeriktir. Kereviz sapları, bitkilerin hücre duvarında bulunan, yenilebilir ancak insanlar tarafından sindirilemeyen karmaşık bir karbonhidrat olan selüloz açısından zengindir.
Kerevizin yüksek su içeriği göz önüne alındığında, yemeye değer olup olmadığını merak edebilirsiniz. Neyse ki, kereviz çeşitli mikro besinleri sağlayarak her öğüne değerli bir katkı sağlar.
Ayrıca Bakınız: Kereviz Faydaları
Kerevizin Besin Değerleri
Aşağıdaki beslenme bilgileri 1 orta boy kereviz sapı (40g) için verilmiştir.
- Kalorisi: 5.6
- Yağ: 0,40g
- Sodyum: 32mg
- Karbonhidratlar: 1.2g
- Lif: 0.6g
- Şekerler: 0.5g
- Protein: 0.3g
Karbonhidrat
Kereviz, düşük karbonhidratlı diyetlerde popüler bir seçimdir, çünkü kalorilerde ve karbonhidratlarda çok düşüktür. Bir bardak kıyılmış kereviz, yarısı yarısı liften gelen sadece 3 gram karbonhidrat içerir. Bir bardak kerevizde de 1.4 gram doğal şeker vardır.
Organik çiğ kereviz, düşük glisemik indeksi 35’tir. Yemek pişirmek, glisemik indeksini önemli ölçüde 85.2 değerine yükseltir.
Yağlar
Kereviz doğal olarak yağsızdır ve çok az miktarda yağ asidi içerir.
Protein
Kereviz protein bakımından düşüktür, fincan başına 1 gramdan azdır.
Vitaminler ve Mineraller
Düşük kalorili içeriğine rağmen, kereviz bazı mikrobesinler açısından zengindir. Kerevizde yeterli miktarda potasyum, folat, kolin, A vitamini ve K vitamini bulunur. Kereviz ayrıca bazı doğal sodyum ve florür sağlar.
Kereviz Saklama Koşulları ve Gıda Güvenliği
Paketli kerevizleri 1–2 hafta boyunca buzdolabının sebze sebzesinde yıkanmamış halde saklayın.
Kesmeden veya yemeden önce akan su altında iyice durulayın. Yaprakların arasına sıkışmış kir olup olmadığına dikkat edin. Kökün alt ucu ve gövdenin üstü kesilebilir ve atılabilir veya sebze suyu yapmak için kullanılabilir.
Nasıl hazırlanır?
Çoğu insan kereviz yapraklarını atmasına rağmen, yenilebilir ve çorba, pesto ve smoothies veya meyve sularına iyi bir katkı yapabilir. Salata, sandviç ve pişmiş yemeklerin üstüne eklemek için kereviz yapraklarını kullanabilirsiniz.
Çiğ veya pişmiş kereviz yemeklere ve atıştırmalıklara doku, renk, lezzet ve besin ekler. Kerevizi kızartın, buharlayın veya soteleyin ve hindi, tavuk ve rosto gibi etlerle servis edin. Kerevizleri küp şeklinde doğrayın ve garnitürlere koyun. Kerevizleri humus, yoğurt sosu, ton balığı veya tavuk salatası içine ilave edin.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: