Kimler Anjiyo Yaptıramaz? Kimler İçin Sakıncalı?
Damarların görüntülenmesi manası taşıyan anjiyo, günümüzde kalp damar hastası olan kişilere uygulanıyor. Fakat bazı kalp ve damar hastalarına anjiyo yapılamıyor. Anjiyo yapılamayan kişilerin genellikle bedenlerinin farklı yerlerinde ağır hastalıklar bulunuyor. Anjiyonun yapılamadığı hastalar genelde ya ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale ile tedavi ediliyor. Kimler Anjiyo Yaptıramaz, Kimlere anjiyo yapılamaz?
- Sürekli kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak zorunda kalan kişiler
- Hasta anjiyo yapılacağı sırasında çok fazla ateş yüksekliği yaşıyorsa
- Kalp yetersizliği varsa
- Böbrek yetersizliği olan hastalara
- Yüksek tansiyon ve şekeri çok yüksek olan kişilere
- Bazı epilepsi hastalarına
Anjiyo Nasıl Yapılır?
Anjiyo işleminin yapılması için hastanın tüm tetkiklerinin daha önceden yapılmış olması gereklidir. Kasık bölgesinden mi anjiyo yapılacak yoksa koldan mı yapılacak karar verildikten sonra kol veya kasık bölgesindeki alan uyuşturulur. Hastanın kolundaki veya kasığındaki bir atardamara kanül yerleştirilir.
Bu damar yolundan daha sonra iyotlu bir madde verilerek hastanın damarlarının video filmi çekilir. Tüm işlem bittikten sonra damarlardan kanül çekilerek damarın üzerine bir müddet baskı uygulanır ve sıkı bir bandaj ile birkaç gün açılmamak suretiyle kapatılır.
El Bileğinden Anjiyonun Avantajları
Anjiyo kasıktan ve bir de el bileğinden yapılmaktadır. El bileğinden yapılan anjiyo kol anjiyosu olarak adlandırılır. El bileğinden yapılan anjiyolar sadece 5-10 dakika sürerek hastanın hastanede kalma süresi daha az olarak ayarlanır.
Kasık damarları cilde çok yakın bir yüzeyde değildir. Hele fazla kilosu olan hastalarda kasık damarı bulabilmek çok zor bir şekilde gerçekleşebilir. Fazla kilosu olmayan hastalarda kasıktan anjiyo yapmak ne kadar kolay olsa da yine de el bileğinden yapılan anjiyodan zordur.
El bileği kasıktaki damarlar kadar yüzeyden uzak değildir. El bileğindeki damarlar çok kolay bulunabildiği için son zamanlarda el bileğinden anjiyo hekimler tarafından çok daha fazla tercih edilmektedir.
Anjiyo Kimler İçin Sakıncalı?
Kasıktan yapılan anjiyoya göre el bileğinden yapılan anjiyoda işlem sonrasında çok fazla komplikasyon gözlenmez. Hasta çok kısa zamanda anjiyodan kalkarak işinin başına da dönebilir.
Anjiyo Kimlere Yapılır?
Anjiyo kararını alabilmek için kalp damar hastalıkları uzmanları tarafından hasta iyi bir tetkikten geçirilmelidir. Bir hastaya anjiyo yapabilmek için o hastanın efor testi ve ekokardiyografisinde sorun çıkmış olması gerekmektedir.
Tahlilleri ve hastanın damarlarını görüntüleme aşaması kötü çıktıktan sonra uzman hekim tarafından anjiyo yapılmasına karar verilir. Anjiyo bir damar açma operasyonudur. Çok kısa bir süre içinde yapılan anjiyo daha sonradan çoğunlukla yan etki göstermemektedir.
Kalp damar hastalıklarına yakalanan bir çok hasta anjiyodan sanki bir ameliyatmış veya uzun süre hastanede kalması gerektiği bir işlemmiş gibi korkuyor. Fakat son zamanlarda kan damar hastalıklarında gelişmelerin görülmesi ile artık anjiyolar çok kısa zaman sürerek hasta ertesi gün işine dönebilecek şekilde yapılıyor. Kesinlikle hastalara hastane yatışı verilmiyor.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: