Kiraz Sağlığımız İçin 5 Önemli Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Kirazlar doğal olarak şeker bakımından yüksek olmasına rağmen, sağlık üzerinde olumlu etkileri olan büyük bir yararlı bitki besinlerine sahiptirler.
Ayrıca Bakınız: Kiraz Besin Değerleri
Kiraz Yemenin Yararları
Gut Hastalığını Önler!
Taze ve konserve kirazlar 1950’lerden beri artrit tedavisi ve gutun önlenmesi için çalışılmıştır. Kirazların normal ürik asit düzeylerini eski haline getirme kabiliyetine dair kanıtlar, onlarca yıldır yapılan birçok çalışmada gösterilmiştir.
633 gut hastasına bakıldığında, 2018’de yapılan bir araştırma, taze kiraz veya kiraz özü alımının 2 günlük bir dönemde gut ataklarında %35 azalma ile ilişkili olduğunu gösterdi.
Kanser Riskini Azaltabilir!
Kirazlardaki zengin renk, vücudun kansere neden olabilecek oksidatif hasarı azaltmasına yardımcı olan güçlü antioksidanlar olan antosiyaninlerden kaynaklanmaktadır.
Kirazlar ayrıca sigara içen kişilerde daha düşük akciğer kanseri riski ile ilişkili olabilecek C vitamini içerir. Buna ek olarak, kirazlardaki lifin kolon kanserine karşı koruduğu bilinmektedir
Kiraz ve diğer meyve ve sebzeleri yemek planınıza dahil etmek, çeşitli kanser formlarının riskini azaltmak için iyi bir adımdır.
Kas Ağrısını Azaltır!
Antioksidan özelliklerin yanı sıra, kirazlar anti-enflamatuardır. Yoğun egzersizi takiben 50-270 gr kiraz tüketildiğinde kas hasarı azalır.
Araştırmacılar, kreatin kinaz ve laktat dehidrojenazın iki yaygın yan ürününü ölçerek, kirazların ağrıyı azalttığını ve iyileşme süresini kısalttığını yararlı buldu.
Kalp Sağlığına Yardımcı Olur!
Kiraz suyunun yaşlı yetişkinlerde 2 saat içinde sistolik ve diyastolik kan basıncı seviyelerini önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.
Kirazların anti-enflamatuar etkileri ve yüksek potasyum içeriği göz önüne alındığında, kirazların sağlıklı bir yemek planına dahil etmesi mantıklıdır. Kiraz tüketerek, liflerden kolesterol düşürücü etkiler de elde edersiniz.
Bellek İşlevini Destekler!
Koyu renkli kirazlardaki flavonoidler ve antosiyaninler, beyni oksidatif hasardan korumaya yardımcı olur. Yaşlanma, sigara gibi çevresel stres faktörleri ve yüksek tansiyon veya diyabet gibi kronik tıbbi sorunların bir sonucu olarak beyinde oksidatif hasar meydana gelebilir. Menünüzü kiraz gibi canlı meyve ve sebzelerle doldurmak, yıllar boyunca hafızanızı korumaya yardımcı olabilir.
Alerjiler
Kiraz alerjilerinin meydana geldiği bilinmektedir ve bazen çilek, üzüm ve diğer meyve ve sebze hassasiyetleri ile ilişkilidir. Kiraz alerjisinin belirtileri kurdeşen, şişlik, kusma, boğaz ve nefes darlığı veya göğüste sıkışma ve içerebilir. Kirazlara alerjiden şüpheleniyorsanız, kişisel bir değerlendirme için doktorunuza danışın.
Kiraz Zararları ve Yan Etkileri
Kiraz çekirdekleri amigdalin adı verilen tehlikeli bir kimyasal içerir. Yanlışlıkla bir çekirdeği yutuyorsanız endişelenmemelisiniz, ancak bundan kaçınmak en iyisidir. Amigdalin daha kolay emildiği için ezilmiş kiraz çekirdeklerine dikkat edin.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ile yaşıyorsanız, kirazların bazı insanlar için alevlenmeleri tetikleyebilen bir karbonhidrat türü olan FODMAP’lerde yüksek olduğunu belirtmek gerekir.
FODMAP’lara duyarlı olanların kiraz ve diğer meyve semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olur. Kirazları sindirmekte zorlanıyorsanız, kişiselleştirilmiş öneriler için bir diyetisyen veya doktor ile konuşun.
Kirazlar dondurulmuş, taze, konserve satın alınabilir. Dondurma üstünde gördüğünüz parlak kırmızı kirazlara, tatlandırılan ve korunan açık renkli bir çeşitten yapılan maraschino kirazı denir. Maksimum sağlık yararları için, şekersiz koyu renkli kirazları seçin.
Hasar veya küf içermeyen taze kirazları seçin. Taze kirazlar tombul görünmeli, asla kırılmamalıdır. Hala yeşil saplı, parlak ve sert olan kirazları arayın.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Şeftalinin Sağlığımız İçin Önemli Faydaları
- Kuru Meyvelerde Şeker Oranı
- Kalsiyum Alımını Artırmanın 13 Kolay Yolu