Koledok Kistleri Tanısı Nasıl Olur?

Koledok Kistleri Teşhisi

Koledok kistleri çeşitli tanı testleri ile teşhis edilebilir. En yaygın olanı ultrasonografidir. Koledok kisti tanısında spesifik olmayan laboratuvar çalışması yoktur. Ancak bazıları ayırıcı tanıyı daraltmak için kullanılabilir. Aşağıdaki testler yararlı olabilir:

Diferansiyel tam kan sayımı: Artmış sayıda nötrofil ve olgunlaşmamış nötrofil formu ile artan beyaz hücre sayısı kolanjit varlığında gözlemlenebilir.

Karaciğer fonksiyon testleri: Yüksek hepatoselüler enzim ve alkalin fosfataz seviyeleri koledok kistleri için nonspesifiktir.

Serum amilaz ve lipaz seviyeleri: Her ikisi de pankreatit varlığında yükselebilir. Ancak, safra yolu tıkanıklığı ve kolanjit varlığında yükselebilirler.

Serum kimyası seviyeleri: Hasta kusuyorsa, sonuçlar anormal olabilir. (hipokloremik, hipokalemik metabolik alkaloz)

Ayrıca Bakınız: Koledok Kisti Belirtileri

Koledok kistleri şüphesi olan hastaları değerlendirmek için aşağıdaki görüntüleme testleri kullanılabilir:

Abdominal ultrasonografi: Koledok kistinin tanısı için seçilen test; antenatal (doğum öncesi) tanı için faydalı olabilir.

Abdominal bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ve manyetik rezonans görüntüleme (MR): Doku bozulması ve çevresindeki yapıların anatomisinin tanımlanmasına yardımcı olur. İntrahepatik duktal tutulumun varlığını ve kapsamını tanımlamada da yardımcı olabilir.

Manyetik rezonans kolanjiopankreatografi (MRCP): Anormal pankreatobiliyer birleşme yeri ve pankreatobiliyer anomalileri tanımlamak için kullanışlıdır.

Perkütan transhepatik kolanjiografi (PTK) ve endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP) yukarıdaki noninvaziv görüntüleme testleri uygun anatomiyi yeterince tanımlayamadığı zaman desteklemek için kullanılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status