Koledok Kistleri Tedavisi İle İlgili Bilgiler
Koledok Kistleri Tedavisi
Koledok kistleri için tercih edilen tedavi seçeneği, cerrahiyle kistin çıkarılmasıdır. Bu prosedürde safra kanalı anormal segmenti ameliyat ile tamamen alınır ve ince bağırsak daha sonra safra kanalına getirilir ve normal safra kanalına birleştirilir. Böylece safra salgıları bağırsağın içine geri yönlendirilir.
Ayrıca Bakınız: Koledok Kisti Nedir?
Geçmişte, anormal hastalıklı safra kanalı bulunan kist sıklıkla sarılığı hafifletmek için yerinde bırakılır ve ince bağırsağa dikilirdi. Kisti geride bırakmak ve bağırsak kistinin dikilmesi artık önerilmemektedir. Çünkü bu prosedür birçok ciddi komplikasyon ile ilişkilendirilmiştir. Hastaların %13 ila %70’inde kisti çıkarmak amacıyla yeniden ameliyat gerekir. Ayrıca kistte kanser gelişimi büyük bir endişe kaynağıdır.
Ayrıca Bakınız: Koledok Kisti Teşhisi
Laparoskopik Cerrahi
Bazı durumlarda, kistin çıkarılması için laparoskopik cerrahi yaklaşımı düşünülür. Bu prosedürde kist tamamen alınır ve ince bağırsağın bir kısmı getirilir ve normal safra kanalına dikilir. Böylece bağırsakta safra salgılanması korunur.
Ayrıca Bakınız: Koledok Kisti Belirtileri
Safra Yolu Kanseri Riski
Ameliyat sırasında kist çıkartılamazsa, gelecekte kist duvarında safra yolu kanseri gelişimi riski vardır. Koledok kistinde kanser insidansı, genel popülasyondan yirmi kat daha fazladır. Koledok kistli yetişkin nüfusun %14 ila %18’inde kist çıkartılmadığında kistte kanser gelişir ve 50 yaş üstü olan hastaların %50’sinde kistte kanser olur.
Ayrıca Bakınız: Safra Yolu Kanseri Belirtileri