Kolik Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tanısı

Kolik, bir ağlama atağı ve erken bebeklik döneminde karın ağrısı gibi görünen semptomlardır. Bebeklerde kolik, yaygın bir hastalıktır ve ilk birkaç aylarında bebeklerin en az %20’sini etkilediği tahmin edilmektedir.

Tüm bebekler çeşitli nedenler ile ağlarlar. Açlık, soğukluk, yorgunluk, ısı veya bebek bezinin değişmesi ihtiyacı nedeniyle ağlayabilirler. Bununla birlikte, bir bebek iyice beslendiğinde, temizlendiğinde, iyi sarılıp iyi bakım gördükten sonra da ağlayabilir. Bir bebekte tekrar edemeyen ağlayış atakları varsa, ancak sağlıklı ve iyi görünüyorsa, “kolik bebek” şüphesi olabilir.

Kolik Hakkında Hızlı Bilgiler:

Aşağıda kolik ile ilgili bazı temel hususlar kısaca listelenmiştir. Daha ayrıntılı ve destekleyici bilgi makalenin devamında yer almaktadır.

  • Kolik, belirli bir neden olmada uzun süreli ağlama nöbetleri ile karakterizedir.
  • Halen, kolik hastalığı tıp bilimi tarafından tam olarak anlaşılamamıştır.
  • Aşırı ağlayan bebeklerin sadece %5’i altta yatan sorundur.
  • Kolik” olarak adlandırılan çeşitli rahatsızlıklar vardır.
  • Kolik, genellikle sadece birkaç hafta sürer.
  • Kolik hastalığının asıl semptomları aşırı ağlama ve uyku bölünmesidir.
  • Gebelikte sigara içilmesi kolik riskini artırabilir.
  • Kolik tanısı baskın olarak diğer hastalıkların elenmesiyle olur.

Kolik Nedir?

Kolik genellikle doğumdan birkaç hafta sonra ortaya çıkar ve bebek yaklaşık üç ila dört aylık olana kadar devam eder. Bebek çığlık atsa bile, kolik, tehlikeli veya zararlı değildir.

Uzmanlar, kolik hastalığının uzun süreli etkileri olmadığını ve kolikli bir bebeğin kilo alıp normal beslenmeye başlayacağını söylüyor.

Anne-babalar için bebeklerinin ağlaması akıl almaz bir şekilde sıkıntı verici ve rahatsız edici olabilir. Bir şeyleri yanlış yaptıklarını düşünebilirler. Ebeveynlerin kolik rahatsızlığının yaygın bir evre olduğunu ve sonunda geçeceğini, kötü ebeveynlikle alakası olmadığını bilmeleri önemlidir.

Bu makale bebek koliği üzerine bilgiler yer alıyor. Ancak, bir dizi başka kolik çeşitleri de vardır. Karışıklığı önlemek için bunlar aşağıda listelenmiştir:

  1. Renal Kolik: Genellikle böbrek taşlarından kaynaklanan karın ağrısıdır. Ağrı sabit olabilir veya dalgalanabilir.
  2. Biliyer Kolik: Safra kesesinde kistik kanalın tıkanmasına neden olan bir safra taşı nedeniyle oluşan ağrıdır.

Kolik Belirtileri Nelerdir?

Kolik bebek nasıl anlaşılır?” Aşağıdaki belirtiler, sağlıklı ve iyi beslenmiş bir bebekte görülebilir:

  • Yoğun ağlama: Bebek şiddetli ve öfkeli bir sesle çığlık atabilir ve anne-babanın kendisini rahatlatmak için yapabileceği çok şey yoktur. Bebeğin yüzü kızarabilir. Ağlama nöbetleri her gün aynı saatte, genellikle öğleden sonra veya akşam sırasında ortaya çıkma eğilimindedir. Nöbetler birkaç dakika ile daha uzun süreli olabilir. Ağlama genellikle aniden başlar ve hiçbir belirgin sebep göstermez.
  • Bebeğin duruşu: Yumruklarını sıkabilir, gergin abdominal kaslar, dizler yukarı çekilmiş ve sırtı bükük durabilir.
  • Uyku: Uykusu düzensiz olabilir ve ağlarken bölünebilir.
  • Beslenme: Beslenirken, yoğun ağlama nöbetleri durabilir veya düzensiz olabilir.
  • Gaz: Yoğun ağlama nöbetlerinde bebeğin gazı olabilir.
  • Değişen yoğunluklar: Bazı bebeklerde semptomlar hafiftir ve bebek sadece huzursuzluk dönemleri yaşayabilir.

Bebeğinizin ağlaması yaralanma veya düşme sonucu olabileceğini düşünüyorsanız, tıbbi yardım isteyin. Bebeğin genel davranışında, yeme alışkanlıklarında ya da uyku düzeninde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, doktorunuzdan tavsiye isteyiniz.

Kolik Sebepleri Nelerdir?

Uzmanlar, hazımsızlık ve gaz sorunu ile karıştırabileceğini düşünüyor ve kesin nedeni bilinmiyor.  Süt alerjileri ve laktoz intoleransı kolik ile benzer semptomlara sahiptir. Bununla birlikte, bu teoriler kanıtlarla desteklenmiyor.

Kolik Teşhisi

Doktor tarafından bağırsak tıkanıklığı gibi sorunlar olup olmadığını belirlemek için fizik muayene yapılabilir. Bebek sağlıklı ise, kolik teşhisi konulabilir. Eğer altta yatan bir hastalık şüphesi varsa, ek testler istenebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status