Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri Tanısı Nasıl Olur?
Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Teşhisi
Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri tanısı için kullanılan testler ve prosedürler aşağıdakileri içerir:
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: BT taraması, akciğer tümörü ve/veya akciğer kanseri metastazlarının boyutu ve yerlerini öğrenmeye yardımcı olur.
Pozitron emisyon tomografisi (PET): PET taraması çoğunlukla BT taraması ile birleştirilir ve bu prosedüre PET/BT taraması denir. Bununla birlikte, sadece PET taramasına gerek duyulabilir.
Ayrıca Bakınız: Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri Sebepleri
Manyetik rezonans görüntüleme (MR): MR ile akciğer tümörü ve/veya akciğer kanseri metastazlarının konumu belirlenir ve tümörün boyutunun ölçebilmesini sağlayan görüntüler elde edilir. MR taraması, akciğer taraması için nadiren kullanılır. Bununla birlikte, beyin veya kemiklere yayılmış olan akciğer kanserini saptamaya yardımcı olabilir.
Biyopsi: Mikroskop altında inceleme için şüpheli alandan az miktarda dokunun çıkarılmasıdır. Son yıllarda küçük hücreli olmayan akciğer kanseri alt tipini belirlemek ve ek moleküler test yapmak için daha büyük bir tümör numunesi alınmasının yararlı olduğu görülmüştür. Bu testleri yapmak için yeterli miktarda tümör çıkarılamazsa, başka bir biyopsi türüne ihtiyaç duyulabilir.
Ayrıca Bakınız: Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri Belirtileri
Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri teşhisi ve evrelemesi amacıyla aşağıda yer alan doku toplama prosedürlerine başvurulabilir:
- Torakoskopi
- Torasentez
- Balgam sitolojisi
- İğne aspirasyonu
- Kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi
- Bronkoskopi
- Torakotomi
- Mediastinoskopi
Ayrıca Bakınız: Akciğer Kanseri Teşhisi