Kulak Çınlaması (Tinnitus): Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi
Kulak çınlaması, “Tinnitus” olarak da adlandırılır ve tıslama, tıklama veya ıslık çalma gibi birçok farklı ses olarak algılanabilir.
Tinnitus, 10 yetişkinde 1 kişiyi etkiler ve 60 yaşın üzerindeki hastalarda daha olasıdır.
Genel nedenler, aşırı veya kümülatif gürültüye maruz kalma, baş ve boyun yaralanmaları ve kulak enfeksiyonlarıdır. Az sayıda kişide, kulak çınlaması ciddi bir tıbbi durumun işaretidir.
Kulak çınlaması için tedavi seçeneği olmasa da, kontrol altına alınması için bazı seçenekler vardır. Kronik kulak çınlaması da görülebilir.
Diğerleri için, kulak çınlaması bitkin düşürücü olabilir ve uykusuzluk, konsantrasyon zorluğu, kötü iş veya okul performansı, sinirlilik, depresyon ve endişeye neden olabilir.
Kulak Çınlaması Hakkında Hızlı Bilgiler:
Aşağıda kulak çınlaması ile ilgili bazı önemli noktalar kısaca listelenmiştir. Daha ayrıntılı bilgi ve destekleyici bilgi makalenin devamında yer almaktadır.
- Çoğu kulak çınlaması, kokleaya (iç kulak) hasardan kaynaklanır.
- Tinnitus, “tinkle” veya “bir zil gibi çalmak” anlamına gelen Latince kelimedir.
- Bazı ilaçlar kulak çınlamalarına neden olabilir veya kulak çınlamasını kötüleştirebilir.
Tinnitus Nedir?
Tinnitus; bilinçli olarak vücudun dışındaki herhangi bir kaynaktan kaynaklanmayan bir sesi işitmektir. Bu bir hastalık değil, temel bir sorunun belirtisidir.
Neredeyse her durumda, kulak çınlaması öznel bir sestir. Yani sadece kulak çınlaması olan bir kişi kendi kulak çınlamasını duyabilir. Kulak çınlamasının en yaygın biçimi, yüksek tonda sabit bir zil sesidir. Her ne kadar kulak çınlaması rahatsız edici olsa da, genellikle daha ciddi bir şeyin işareti değildir.
Kulak Çınlaması Sebepleri Nelerdir?
“Kulak çınlaması neden olur?” En yaygın nedeni, iç kulak kokleasında küçük duyu kıl hücrelerinin hasar görmesi ve kaybedilmesidir. Bu hasar, normal olarak normal yaşlanma sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkar ve aşırı yüksek gürültüye uzun süre maruz kalınırsa meydana gelir. İşitme kaybı, kulak çınlaması ile çakışır.
Bilimsel araştırma, aynı zamanda, belirli ses frekanslarının duyusal kayıplara neden olduğunu önermektedir. Beyin belirli bir frekansta daha az harici uyaranlara alıştıkça adaptasyona ve değişmeye başlar. Tinnitus, beynin artık kendi işitsel sisteminden alamadığı eksik ses frekanslarını doldurma yoludur.
Bazı antibiyotikler ve diüretik gibi bazı ilaçlar “ototoksik” olabilir; yani kulak çınlamasına neden olan iç kulağa zarar verir.
“Kulak çınlaması neye işarettir?” Diğer olası nedenleri şunlardır:
- Baş-boyun yaralanmaları
- Kulak enfeksiyonları
- Yabancı bir cisim veya kulak kirinin kulak zarına dokunması
- Östaki tüpü (orta kulak) sorunları
- Temporomandibular eklem (TMJ) bozuklukları
- Orta kulak kemiklerinin sertleşmesi
- Travmatik beyin hasarı
- Kardiyovasküler hastalıklar
- Diyabet
Potansiyel olarak daha ciddi bir kulak çınlaması şekli bir kalp atışı gibi (pulsatil) olabilir. Kulak bölgesinde, bir damar ile arter arasında anormal bir büyüme, belki de bir tümör veya anormal bir bağlantı olduğunu gösterebilir. Bu tür kulak çınlaması en kısa sürede tıbbi değerlendirmeyi gerektirir.
Kulak Çınlaması İçin Risk Faktörleri
Tinnitus, genel popülasyonda kişinin durumunu geliştirme riskini artıran belirgin risk faktörlerine sahip ortak bir sorundur. Bunlar arasında şunlar bulunur:
- İş yerinde, kulaklıktan, konserden, patlayıcıdan kaynaklanan gürültüye maruz kalma
- Sigara içmek
- Cinsiyet (erkekler kadınlardan daha çok etkilenir)
- İşitme kaybı
- Yaş (yaşlı bireylerde kulak çınlaması gelişme olasılığı daha yüksektir)
Kulak Çınlaması Belirtileri Nelerdir?
Kulak çınlaması, birinde ya da iki kulakta aralıklı ya da kesintisiz olabilen, işitsel olmayan bir iç sese ve düşük ya da yüksek sesi seviyesine kadar yükselir. Kulak çınlaması olduğunda farklı sesler işitilebilir. Sesin hacmi dalgalanabilir ve genellikle geceleri veya sessizlik dönemlerinde en fazla fark edilir. Kulak çınlamasına genellikle belli miktarda işitme kaybı eşlik eder.
Kulak Çınlaması Teşhisi ve Tanı Testleri
Kulak çınlaması yaşayan herkes için bir doktor tarafından, altta yatan bir nedeni belirlemek amacıyla kapsamlı bir inceleme ve değerlendirme yapılması önemlidir.
Tıbbi bir değerlendirmenin ana hedeflerinden biri, hayatı tehdit eden (ancak nadiren) kulak çınlamasının nedenlerini elemektir. Kulak burun boğaz uzmanına sevk gerekebilir.
Kulak, baş, boyun ve gövdenin tam bir muayenehanesinin yanı sıra; kapsamlı işitme testleri, laboratuvar (kan testleri) ve bazı durumlarda görüntüleme testleri de kulak çınlaması tanısı değerlendirmelerinin bir parçası olabilir.
Kulak Çınlaması Tedavisi
“Kulak çınlaması nasıl geçer?” Kulak çınlaması için altta yatan bir nedeni tedavi etmek; kulak enfeksiyonu için acil bakım, ototoksik ilaçları kesme ve TMJ (temporomandibuler eklem bozuklukları) sorunlarını tedavi etme gibi durumların ele alınmasının ilk adımıdır.
Kulak çınlaması yaşayanların çoğunluğu için tedavi yoktur. Çoğu insan kulak çınlamasına “alışır” ve kontrol altına almayı öğrenir.
Kulak çınlamasını önemsememektense, görmezden gelmeye çalışmak önemli bir rahatlama sağlayabilir.
Bu işe yaramazsa, kulak çınlaması için en iyi sonuç verilen tedaviler, kulak çınlamasını en zor hale getiren yönlerinin tedavileridir. Uykusuzluk, endişe, işitme zorlukları, sosyal izolasyon ve depresyon tedavisi ile hastayı rahatlatmak önemli ölçüde kişinin yaşam kalitesini artırabilir.
Ayrıca, bir kişinin kulak çınlaması şikayetini başarıyla yönetmek için yapabileceği başka birçok şey vardır. Bunların bazıları aşağıda listelenmiştir:
- Ses Terapisi
Ses terapisi, bireyin kulak çınlaması algılamasını maskelemek için harici gürültü kullanan geniş bir terimdir. Düşük düzeyli fon müziği, beyaz ses veya özel kulak maskeleyicileri çok etkili olabilir. Maskeleme için ses seçimi kişi tarafından hoş karşılanmalıdır. Maskeleme araçları geçici bir rahatlama sağlar; ses tedavisi kapatıldığında, kulak çınlamasının farkına varılır.
- Tinnitus Yeniden Eğitici Terapi (TRT)
Kulak çınlaması anormal seslerini rahatsız edici değil, doğal olarak kabul etmek için işitsel sistemi yeniden eğitmeyi içerir. TRT, kişiye, kulak çınlaması ile baş etmede yardımcı olması için uzman kişi tarafından uygulanır.
- Sağlıklı Yaşam Tarzı
“Kulak çınlamasına ne iyi gelir?” Birinin sağlığını iyileştirmesi kulak çınlamasını durdurmazsa da, yoğunluğu sınırlayabilir ve muazzam fiziksel, duygusal ve ruhsal yararlar sağlayabilir. Egzersiz, sağlıklı beslenme, iyi uyku alışkanlıkları, sigarayı bırakmak, eğlenceli ve sosyal aktiviteler ve stres yönetimi ve rahatlama teknikleri, kişinin optimum sağlıklı yaşam elde edebilmesi için düşünebileceği şeylerdir.
Kulak çınlamasının önlenebilir nedenlerinden biri de gürültüye maruz kalmadır. Bazen kulak çınlaması, herhangi bir işitme kaybı gelmeden erken fark edilebilir. Gürültülü ortamlarda işitme korumasını (kulak tıkaçları) sağlamak, gelecekteki işitme hasarlarını önleyebilir.