Lahana: Besin Değerleri ve Kalorisi

Bir zamanlar kilo vermek için popüler olan ve kötü şöhretli lahana çorbası diyetini denediyseniz, bir daha lahanaya yemek istemeyebilirsiniz. Bununla birlikte, lahana mutfak çok yönlülüğü için genellikle yetersiz kalmaktadır. Besinlerle dolu ucuz bir sebze olarak, lahana sağlıklı bir yaşam tarzına büyük bir iltifattır.

Ayrıca Bakınız: Lahana Faydaları

Lahananın Besin Değerleri

Aşağıdaki beslenme bilgileri 1 fincan (89g) çiğ kıyılmış lahana için verilmiştir.

  • Kalorisi: 22
  • Yağ: 0,40g
  • Sodyum: 16mg
  • Karbonhidratlar: 5.2g
  • Lif: 2,2 g
  • Şekerler: 2.9g
  • Protein: 1.1 g

Karbonhidrat

Bir bardak çiğ lahana 5 gramın biraz üzerinde karbonhidrat içerir, yaklaşık %50’si liflerden ve %50’si doğal şekerlerden gelir. Lahana çok düşük glisemik indekse sahiptir.

Yağlar

Lahana temel olarak yağsız bir besindir.

Protein

Bir bardak çiğ lahana içinde 1 gram protein var. Lahana önemli bir protein kaynağı değildir.

Vitaminler ve Mineraller

Lahana iyi bir potasyum, folat ve K vitamini kaynağıdır. Lahana ayrıca biraz kalsiyum, demir, A vitamini ve C vitamini sağlar.

Lahana Saklama Koşulları ve Gıda Güvenliği

Taze lahana dayanıklıdır, 2 haftaya kadar buzdolabında saklanabilir (lezzetli lahana çeşitleri en iyi 4 gün içinde kullanılır). Doğru nem ve ısı şartlarında 5 ay kadar sürebilir. Lahana ayrıca salamura edilebilir veya fermente edilebilir.

Kullanmaya hazır olana kadar lahanayı yıkamak için bekleyin. Lahana yapraklarını kesmeden veya yemeden önce akan su altında iyice durulayın. Lahanayı hazırlamadan önce çürümüş dış yaprakları çıkarın.

Nasıl hazırlanır?

Lahanayı buharda veya sote ediyorsanız, hoş olmayan bir koku görebilirsiniz. Bunun nedeni, ısıtma işlemi sırasında etkinleştirilen lahana içindeki kükürt bileşikleridir. Kokuyu en aza indirmek için alüminyum tencere kullanmaktan kaçının. Aktivasyonu engellemek için limon suyu deneyin.

Lahana çiğ olarak tüketilebilir ve lahana salatası gibi parçalanabilir veya çorba ve güveçlerde kullanılabilir. Lahanayı doğrayın ve kızartma yemeklerine ekleyin. Ayrıca yaprakları buharda pişirebilir ve et veya diğer dolgularla dolma olarak kullanabilirsiniz. Kendi lahana turşunuzu yapmak için lahanayı fermente edin.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status