Laktoz İntoleransı: Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi

Laktoz intoleransı veya laktaz eksikliği olan insanlar laktozu gerektiği gibi metabolize edemezler. Laktozu yok etmek için sindirim sisteminde gerekli olan bir enzim olan laktozdan yoksundurlar. Bu rahatsızlık aynı zamanda “laktoz hassasiyeti” veya “süt intoleransı” olarak da bilinir.

Hastalar süt içtikten sonra genellikle şişkinlik, gaz ve ishal sorunları yaşarlar. Laktoz, en çok sütte bulunan şekerdir.

Laktoz intoleransı, laktoz (süt, dondurma) içeren gıda tüketiminden sonra karın krampları ve ishal ile karakterize edilir. Hastalar süt içtikten sonra genellikle şişkinlik, gaz ve ishal yaşarlar. Laktoz, sütte en çok bulunan şekerdir.

Ayrıca Bakınız: Sütün Faydaları ve Zararları

Semptomlar, laktazın ne miktarda üretildiğine ve süt ve diğer süt ürünlerinin tüketiminin derecesine bağlı olarak hafif rahatsızlıktan şiddetliye değişebilir.

Laktoz Nedir?

C12H22O11 formülüne sahip olan laktoz, memelilerin sütünde bulunan bir şekerdir. Sütün yaklaşık %2 ila %8’ini oluşturur. Fabriccio Bartoletti tarafından 1619’da keşfedildi ve daha sonra 1780’de Carl Wilhelm Scheele tarafından şeker olarak tanımlandı.

İnsan vücudu, laktaz enzimi olan laktozu, galaktoz ve glukoza parçalamak için kullanır; bu daha sonra kan dolaşımına emilir.

Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Tipik olarak, laktoz intoleransı ya da laktaz eksikliği olan bir kişi, süt veya laktoz içeren bazı süt ürünlerini tükettikten sonra semptomlar ortaya çıkar. Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:

  • Gaz (bağırsak sisteminde aşırı gaz oluşumu)
  • İshal (laktoz tükettikten bir veya iki saat sonra)
  • Şişkinlik hissi
  • Karın ağrısı veya mide ağrısı
  • Karın guruldaması
  • Mide bulantısı
  • Dehidrasyon (semptomlar şiddetli olduğunda)

Laktoz İntoleransı Sebepleri Nelerdir?

Laktoz intoleransı neden olur?” Laktoz, sütte bulunan bir şeker türüdür. Laktaz, ince bağırsakta üretilen bir enzim olan bir protein, laktozu parçalar. Laktoz intoleransı olan bireyler, yeterli laktaz üretmez.

Yeterli miktarda laktaz bulunan insanlar laktozu glikoz ve galaktoz (bir tür şeker) haline getirebilir ve daha sonra kan dolaşımına emilir.

Laktaz düzeyleri düşük olan insanlarda laktoz parçalanmaz ve kan dolaşımına sızmaz, bunun yerine kalın bağırsağa (kolon) geçer. Kolondaki bakteri, laktoza tepki göstererek semptomları tetikler.

Laktoz eksikliğinin dört ana türü vardır:

  1. Primer laktaz eksikliği: Kalıtsaldır. En sık görülen tiptir ve genellikle hasta 20 yaşın altında olduğunda gelişir. Bireyin beslenmesi az süt içerdiğinde laktaz üretimi düşer.

Bebeklerde laktoz intoleransı çoğunlukla bebek sütten katı gıdaya geçtiğinde oluşur. Laktaz seviyeleri böyle erken bir yaşta düşebilseler de, laktoz intolerans semptomları ortaya çıkmadan birkaç yıl içinde de gelişebilir.

  1. Sekonder laktaz eksikliği: İnce bağırsakta yetersiz miktarda laktaz üretimi ile sonuçlanan bir problem vardır. Olası nedenler ise; bağırsak ameliyatı, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, kemoterapi, çölyak hastalığı ve gastroenterit içerir.

Altta yatan hastalık kronik (uzun süreli) ise, oluşan laktoz intoleransı da uzun vadeli olma eğilimindedir.

  1. Konjenital laktaz eksikliği: Kişi çok az laktaz ürettiği anlamına gelen genetik bir mutasyonla doğar (veya hiçbiri yoktur). Kalıtsaldır.
  2. Familyal laktaz eksikliği: Laktaz üretimi iyidir, ancak işi yapmaz. Laktazı glikoz ve galaktoza parçalamaz, böylece kan dolaşımına absorbe edilebilir. Bu durum aynı zamanda kalıtsaldır.

Laktoz İntoleransı Teşhisi

Çoğu kişi laktoz intoleransı belirtileri gösteriyorsa, doktorunu ziyaret eder. İdeal olarak, ziyaretten önce bir gıda günlüğü tutmak ve semptomlar ortaya çıktığında not almak ve ne kadar şiddetli olduklarını yazmak doktorunuzun tanıya ulaşmasına yardımcı olabilir.

Doktor, hastaya semptomların düzelip düzelmediğini görmek için birkaç hafta laktoz içermeyen bir diyet denemesi talimatını verebilir. Laktoz intoleransı diyeti ile hasta takip edilir.

  • Hidrojen nefes testi: Seviyeler çok yüksekse, hastanın muhtemelen laktoz intoleransı vardır.
  • Laktoz tolerans testi: Hasta glikoz düzeylerini ölçmek için bir kan örneği vermeden önce bir laktoz çözeltisi tüketir. Eğer glikoz seviyeleri yükselmezse, laktoz, normal durumlarda kan dolaşımına girmiş olan glikoz ve galaktoza bölünmemiş demektir. Süt tolerans testi de aynıdır; sadece hastanın içeceği laktoz çözeltisi yerine süttür.
  • Dışkı örneği: Laktoz tolerans testleri ve hidrojen solunum testleri bebekler ve çok küçük çocuklar için uygun değildir. Bu nedenle, dışkı numunesi testine başvurulabilir. Asetat ve diğer yağ asitleri seviyeleri yüksekse, çocuğa muhtemelen laktoz intoleransı teşhisi konur.
  • Altta yatan hastalıklar: Eğer doktor çölyak hastalığı gibi altta yatan bir nedene sahip olabileceğinden şüphelenirse; küçük bir bağırsak biyopsisi yapılabilir. İnce bağırsak astarından bir doku örneği alınır. Bu cerrahi bir prosedür.

Ayrıca Bakınız: Çölyak Hastalığı Hakkında Bilgiler

Laktoz İntoleransı Tedavisi

Laktoz intoleransı nasıl geçer?” Eğer laktoz intoleransının altında yatan başka bir hastalık varsa, hastanın kontrol altına alınması ve tedavi planı oluşturulması önemlidir.

Laktoz intoleransı ne zaman geçer?” Laktoz tolere edici değilseniz, belirtilerin ortaya çıkmasını önlemenin en basit yolu laktozdan kaçınmaktır. Semptomlar hafifse, laktoz eşdeğeri buluncaya kadar deneme yanılma sorunu olabilir.

Laktoz içeren herhangi bir ürünün etiketinde listelenen bileşen belirtilir.

Laktoz İçeren Besinler

Çoğu süt ve süt ürünü “laktoz” içerir. Birçok işlenmiş gıdada süt ve süt ürünleri bulunur.

Laktoz intoleransınız varsa, aşağıdaki yiyecekleri tükettiğinizde semptomlar oluşabilir:

  • Pastalar ve bisküviler
  • İşlenmiş kahvaltılık tahıllar
  • Peynir
  • Kremalı çorbalar
  • Krema
  • Sütlü çikolata
  • Krep
  • Omlet
  • Müsli barlar
  • Ekmekler
  • Margarin

Etiketinde listelenen süt, laktoz, peynir altı suyu, peynir yağı, sütün yan ürünleri, kuru süt katıları veya yağsız kuru süt tozu olan her ürünün içeriğinde laktoz olacaktır.

Doğum kontrol hapları ve mide asidi ilaçları gibi bazı ilaçlar da laktoz içerir. Şiddetli laktoz intoleransı olan hastalar doktorlarına veya eczacılarına söylemelidir.

Laktoz İntoleransı Risk Faktörleri

Laktoz intoleransı ile ilişkili risk faktörleri şunları içerebilir:

  1. Yaş: Yaşlı insanların, bebeklere veya küçük çocuklara göre laktoz intoleransı daha yüksektir.
  2. Radyoterapi: Karın bölgesine radyoterapi alan kişilerde daha sonra laktoz intoleransı riski yüksektir.
  3. Prematüre (erken) doğum: Tam süreli olarak doğan çocuklar, 3 yaşına kadar hiçbir laktoz intoleransı semptomlarına sahip olmayacaklardır. Prematüre bebeklerde daha erken belirtiler olabilir.

Laktoz İntoleransı Komplikasyonları

Bir kişi, süt dostu bir toplumdan gelirse ve laktoz içeren ürünleri önlemeye çalışırsa; bu davranışının malnütrisyona (besin yetersizliği) neden olup olmadığından emin olunması gerekir. Süt; kalsiyum, proteinler, vitaminler A, B12 ve D içerir; sağlık için önemli besin değerleridir.

Uyarı: Beslenme değişikliğine başlarsanız, doktorunuza veya beslenme uzmanına neler yapmanız gerektiğini danışınız.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status