Makat (Anal) Kanseri Tedavisi Hakkında Bilgiler

Makat kanseri, bir diğer adı ile anal kanser tedavisi; kanserin evresi ve türü, hastanın genel sağlık durumu ve tercihlerine bağlı olarak planlanır. Makat kanseri tedavi seçenekleri aşağıda açıklamaları ile birlikte verilmiştir:

a) Ameliyat

Ameliyat, erken evre makat kanseri, özellikle evre 0 ve aynı zamanda bazı evre I ve II makat kanserleri için tedavi seçeneğidir. Tümörün türü ve konumuna bağlı olarak, anüs kanseri için iki cerrahi prosedür vardır:

Lokal rezeksiyon: Lokal rezeksiyon, anal marjin kanserlerini tedavi eder. Lenf nodlarına veya çevreleyen dokuya yayılmayan erken evre makat kanseri için bir tedavi seçeneği olabilir. Özellikle sfinkter içermeyen küçük tümörleri çıkarmak için kullanılır. Bu cerrahi operasyon sırasında, tümör ve çevreleyen normal dokunun bir kısmı alınır. Ameliyattan sonra normal bağırsak hareketlerine izin vermek için sfinkter sağlam bırakılır. Cerrahiyi kemoterapi ve radyoterapi takip edebilir.

Ayrıca Bakınız: Makat Kanseri Belirtileri

Abdominoperineal rezeksiyon: Anüs ve anal sfinkter çıkarılır. Eğer kanser diğer tedavilere yanıt vermezse veya kanser tekrar ederse, bu tür bir cerrahi seçenek olabilir. Rektum ve anüsü çıkarmak için karın ve anüs çevresine insizyon yapılır. Sonrasında, vücuttan dışkı geçişine izin vermek için yeni bir açıklık oluşturulur. Kasıktaki bazı lenf nodlarını çıkarmak için lenf nodu diseksiyonu yapılabilir. Ancak bu prosedür daha sonra yapılır.

b) Kemoterapi

Kemoterapi, makat kanserli hastalar için yaygın bir tedavi seçeneğidir ve çoğunlukla radyoterapi ile birlikte kullanılır. Kemoterapi ilaçları, kanser hücrelerini yok etmek ya da büyüme ve çoğalma yeteneklerini engellemeyi hedefler. Radyoterapi ile birlikte kemoterapi, başta anal kanser olmak üzere sfinktere hasar vermeden çıkarılamadığı durumlarda kullanılır.

Makat kanseri tedavisi boyunca sağlık ekibi fizik muayene, kan testleri, BT taramaları, MR taramaları ve göğüs röntgeni ile kemoterapinin hastalık üzerindeki etkinliğini sürekli olarak takip eder.

Kemoterapinin olası yan etkileri; bulantı, kusma, ağız yaraları ve saç dökülmesi içerebilir. Bakım ekibi, kemoterapiyle ilgili semptomları azaltmaya veya hafifletmeye yardımcı olmak amacıyla birden fazla tedbir kullanacaktır.

Ayrıca Bakınız: Makat Kanseri Teşhisi

c) Radyoterapi

Radyoterapi, genellikle anal kanser tedavisinde kemoterapi ile kombine edilir. Kemoterapi ile birlikte radyoterapi tedavisi esas olarak makat korunması için kullanılır. Genellikle bağırsak içeriğinin karın duvarından boşalması için bağlı bir kolostomi çantası gerektiren kalıcı kolostomi, cerrahiye alternatiftir.

Makat kanseri tedavisi boyunca, sağlık ekibi radyoterapinin potansiyel yan etkileri ile daha rahat başa çıkmanıza yardımcı olmak amacıyla bütünleştirici Onkoloji hizmeti sağlayacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status