Mantar (Fungal) Sinüzit Nedir?
Fungal (mantar) sinüzit, mukoza dışında mantarların varlığına bağlı olarak iki gruba ayrılır. Mantar sinüzit olarak da bilinen bu üst solunum rahatsızlığı hakkında detaylı bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Fungal sinüzit
Non-İnvaziv: İpliksi yapıdaki mantarlar mukozaya saldırmaz. Kendi içinde ikiye ayrılır:
Alerjik fungal sinüzit
Alerjik fungal sinüzit (AFS) fungal sinüzitin en yaygın formudur ve sıcak, nemli iklimlerde yaygındır. Genelde kronik hipertrofik sinüs hastalığına yakalanan % 5-10 (ortalama 23-42 yaş aralığı) bireylerde ameliyat olur. Hastalar kronik baş ağrısı, yıllardır burun tıkanıklığı, kronik sinüzit ve geçmiş sinüs cerrahisi nedenlerine bağlı olarak bu hastalığının belirtilerini taşıyabilirler.
Fungal Sinüzit Miçetomu
Mantarların sebep olduğu ağrısız ve kronik bir durumdur. Kronik sinüzit olanlarda mantar paranazal sinüslerin tembel ve non-invaziv fungal kolonizasyon olarak ortaya çıkar. Hastalarda sadece hafif bir belirti ya da asemptomatik olabilir. Genellikle sfenoid sinüs ile maksiller sinüsü etkiler.
İnvaziv: Mantarlar mukoza içerisine saldırır. Kendi içerisinde üçe ayrılmaktadır.
Akut invaziv fungal sinüzit
Akut invaziv fungal sinüzit, fungal sinüzitin en agresif formudur. Özellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayan hastalarda görülür. Akut invaziv fungal sinüzit immün yetmezliği olan hastalarda görülür ve altta yatan nedenler şöyledir:
- Diyabet
- Organ nakli
- Kemik iliği nakli
- Kemoterapi kaynaklı nötropeni
- Gelişmiş AIDS
Belirtileri: Ateşin hızla yükselmesi, yüz ağrısı, burun tıkanıklığı ve burun kanamasıdır.
Kronik invaziv fungal sinüzit
Hastalarının bağışıklık sistemlerinin güçlü olmamasından kaynaklanır. Ana nedeni, kronik sinüzittir.
Kronik granülomatöz invaziv fungal sinüzit
Kronik granülomatöz invaziv fungal sinüzit, invaziv fungal sinüzitin bir şeklidir. Mantar sinüzitin nadir görülen bir şeklidir. Özellikle Sudan, Hindistan, Pakistan ve bazen ABD’de hastalardan rastlanan mantar sinüzit durumudur.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Sinüzit Halsizliğe Neden Olur Mu?
- Kış Mevsimi Sinüsleri Nasıl Etkiler?
- C Vitamini Sinüzite İyi Gelir Mi?